Waar ben je naar opzoek?

Bevallen is alles behalve snoezig

3 minuten lezen Judith_F
Bevallen is alles behalve snoezig

bevallen is niet snoezig

Hoera, je bent zwanger! In verwachting van een lief klein baby’tje!
Tijdens je zwangerschap ben je volop bezig met het kindje dat in je schoot groeit… Na de eerste weken van misselijkheid en vermoeidheid kijk je trots naar je bollende buikje. Je bent verrukt door het magische gevoel van de eerste schopjes. Je kijkt vertederd naar ieniemienie kleertjes in de winkel en koopt stiekem al een volledige zomer- en wintergarderobe in verschillende maten omdat het gewoon TE schattig is om te laten hangen. Je doet uitgebreid warenonderzoek naar de beste kinderwagen en veiligste autostoel en je richt zorgvuldig een kamertje in voor je baby die straks in dat knusse wiegje komt te slapen. Alles is snoezig, schattig en lief en omgeven met een heerlijke bedwelmende Zwitsal-geur.

Bevallen; hoera?

Dan, zo rond de 7e maand, wordt er een grote doos bezorgd. Je maakt hem enthousiast open, waarschijnlijk in de veronderstelling dat het weer zo’n ‘blije’ babydoos is… Maar van deze doos word je helemaal niet zo blij. BAM. Weg snoezig, schattig en lief. Wat je in deze doos vindt gaat over de brute werkelijkheid. Om dat lieve kleine baby’tje in je armen te kunnen houden, moet je namelijk bevallen. En dat is alles behalve snoezig.

Lees ook: 20 dingen die je moet weten over de bevalling.

Hét kraampakket

De doos is het kraampakket van je zorgverzekeraar, met daarin de dingen die naar verwachting van pas zullen komen tijdens en na je bevalling. Een kleine opsomming van wat dat zoal inhoudt: een matrasbeschermer, kraammatrassen, celstofonderleggers, steriele gaasjes, verbandwatten, rol hechtpleister, alcohol 70%, navelklem, desinfecterende zeep, kraamverband, netbroekjes en zoogkompressen.

Voorwerpen die mij vooral angst aanjaagden bij de ontdekking er van zijn de kraamverbanden. Het is een soort maandverband zoals je je het voorstelt van 50 jaar geleden, van ver voor de uitvinding van Ultra dun en vleugels. Minstens drie centimeter dik en dus verre van Invisible. Waar heb je die voor nodig vraag je je af? Wacht maar, eenmaal bevallen zijn ze je beste vriend! Na de bevalling van mijn oudste deed ik ze zelfs in de vriezer om de boel te koelen. Serieus.

Dan de netbroekjes. Dat klinkt nog best sexy eigenlijk. Tot je ze ziet. Gemaakt van wit, superelastisch materiaal zodat het niet op gevoelige plaatsen knelt en tegelijkertijd dat enorme kraamverband op zijn plek houdt. Verre van opwindend dus, maar oh zo praktisch.

En niet te vergeten de zoogkompressen. Als je borstvoeding geeft ga je hier nog een paar pakken extra van nodig hebben, maar ook als je je kindje kunstvoeding geeft kunnen je borsten overtollige moedermelk afgeven. Alweer iets om ongewenst lekken tegen te gaan dus. Je lekt wat af die eerste dagen!

Tsja. De meeste bevallingen gaan gepaard met allerlei ongemakken die door het kraampakket ineens heel realistisch worden en je Zwitsal-roes bruut verstoren. Mijn advies? Laat die doos voorlopig gewoon lekker dicht, zet hem onder in een kast en ga shoppen voor een elegante kraambed-outfit 🙂

Uiteindelijk houden de meeste vrouwen een flink gedeelte van hun kraampakket over, vooral als je in het ziekenhuis bevalt of een keizersnede krijgt zul je de meeste dingen niet eens gebruiken.

Goed doel

Zonde om zomaar weg te gooien natuurlijk!! Daarom is er Stichting Baby Hope.

De stichting zamelt kraammaterialen in voor kraamprojecten in Afrika, India, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Hun doel is meer hygiëne tijdens bevallingen, zodat meer vrouwen hun pasgeboren baby’s levend en wel tegen zich aan kunnen drukken. Want uiteindelijk mogen we maar wát blij zijn met het feit dat we onder begeleiding van deskundigen mogen bevallen en ook nog eens allerlei benodigdheden zomaar thuis gestuurd krijgen!

Reacties
 • Kirsten Eggebeen -Schiewold zei

  Wat heerlijk geschreven weer Judith en idd zo enorm herkenbaar
  Kijk alweer uit naar je volgende verhaal
  Groetjes Kirsten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 5 dagen geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 6 dagen geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 6 dagen geleden
 • 4 minuten lezen