Waar ben je naar opzoek?

Beter naar de dokter!

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Beter naar de dokter!


Ouders gaan gemiddeld met hun kinderen van 0 tot 4 jaar één keer in de twee of drie maanden naar de dokter. Met drie jonge kinderen zit ik ook met regelmaat in de wachtkamer van de dokter. Oorpijn, een verkoudheid, een luchtweginfectie, een gat in het hoofd, koorts of waterpokken. Toen mijn oudste zoon voor de eerste keer echt ziek werd kreeg ik het zelf ook wel een beetje ‘benauwd’. Het is toch allemaal nieuw bij een eerste kind…

Ik dacht: “Komt dit nog wel goed?”

Ik was behoorlijk radeloos en ik Googelde alle symptomen. Aan het eind van die sessie was ik ervan overtuigd dat hij heel erg ziek was en was ik in staat 112 te bellen: kwam het nog wel goed met hem? Eigenlijk moest ik dat helemaal niet doen maar op mijn moederinstinct vertrouwen. Ik nam het zekere voor het onzekere en bracht de huisarts een bezoekje. In de meeste gevallen was er niks ernstigs aan de hand maar ik vond het wel fijn dat de huisarts mij gerust kon stellen.

ziek-zijn

Overbezorgd?

Ik voel mij snel een overbezorgde moeder. Is dat terecht? Hoe denken huisartsen hier nu eigenlijk over? Vinden ze het ook écht vervelend als je daar weer “zo’n moeder” hebt? Op het Beter naar de dokter platform van Zilveren Kruis vertelt huisarts in opleiding Helen Kraak dat ze dat helemaal niet erg vindt. Zij probeert zich altijd in de ouders te verplaatsen. Fijn om te weten!

Eh? Wat zei hij ook al weer?

Voorafgaand aan een bezoek aan de huisarts had ik thuis zoveel vragen. Eenmaal bij de huisarts aangekomen wist ik niet meer wat ik precies wilde vragen. Ik kon vertellen waar mijn zoon last van had maar ik wilde nog zoveel meer weten. Bij thuiskomst kon ik mijn man niet eens meer vertellen wat de huisarts precies had gezegd. Ik ging niet goed voorbereid naar het doktersbezoek en ik bleef met onbeantwoorde vragen zitten…

beter-naar-de-dokter-zilveren-kruis

Sorry dokter, daar ben ik weer!

Gevolg: kon ik wéér een afspraak maken bij de huisarts. Het blijkt dat ik niet de enige ben. 1 op de 5 Nederlanders bereidt zich niet goed voor op een doktersbezoek. Maar wat wil je? Als zo’n doktersbezoek je overvalt… Daarom is het goed om je altijd bewust te zijn van een doktersbezoek en van tevoren even de tijd te nemen om alles netjes op een rijtje te zetten.

Zilveren Kruis heeft in samenwerking met artsen een aantal tips samengesteld die helpen te bepalen of je met je kind naar de huisarts moet gaan, en die mijn (en wellicht dus ook jouw) hoofd koel houden in dit soort situaties. Ik denk dat dit voor veel moeders herkenbaar is en je er ook wat aan kunnen hebben. Misschien helpen deze tips mij en andere ouders om de situatie beter in te schatten, zodat je geruster bij de huisarts aankomt.

1. Bel naar de praktijk van uw huisarts en leg de assistent het probleem uit. De assistent kan vaak advies geven. En u kunt samen met de assistent bepalen of een consult zinvol is.

Hoera voor de assistentes. Ze kunnen al zoveel ongerustheid wegnemen!

2. Heeft uw kind plotseling meer dan 40º koorts? En weigert uw kind te drinken? Of is uw kind minder levendig dan normaal? Deze signalen kunnen erop wijzen dat er iets aan de hand is.

Met koorts ben ik altijd extra alert. Koorts wijst er toch wel op dat er ergens echt iets aan de hand is. Zeker toen ze nog niet konden praten wilde ik graag dat de huisarts er even naar keek.

3. Kan uw kind al praten, laat uw kind dan verschillende situaties met elkaar vergelijken. Doet het deze keer meer of minder pijn dan de vorige keer?

Gelukkig hebben mijn kinderen nu een leeftijd dat ze zelf goed aan kunnen geven wat er is. Zo kom ik thuis al meer te weten en kan een paracetamol vaak al helpen.

4. Houdt de pijn lang aan? En wordt het erger? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de dokter.

Ik vertrouw op mijn moederinstinct!

5. Raadpleeg www.thuisarts.nl, maar zoek geen informatie op fora. Dit kan u onnodig ongerust maken.

Google is niet mijn beste vriend in dit soort situaties, ik lijk daar alleen maar van in paniek te raken.

Beter naar de dokter!

Ik vergat dus altijd belangrijke vragen te stellen. Jullie ook? Maar dat gaat nu anders. Ik ga sinds kort naar het ‘Beter naar de dokter’ platform van Zilveren Kruis. Dat houdt in dat ik mij beter voorbereid en een Slimme Vragenlijst samenstel zodat ik alles wat ik wil weten aan de dokter kan vragen.

Doordat ik nu vooraf al nadenk over een doktersbezoek onthoud ik ook beter wat er tijdens het bezoek gezegd wordt. Hierdoor vergeet ik niet belangrijke vragen te stellen en kan ik mijn man ook verslag doen. Dat scheelt mij weer een extra doktersbezoekje en zo blijf ik niet zitten met onbeantwoorde vragen.
Je weet wat je te doen staat: gebruik de Slimme Vragenlijst en ga goed voorbereid naar een doktersbezoek. Vanaf nu doe ik dat ook!

Dit is een gesponsorde blogpost.Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
 • Debora zei

  Eigenlijk is het antwoord heel
  Simpel ga als jij vindt dat dat moet en beter een keer te veel dan te weinig Afgelopen zaterdag zat ik met kleintje van vijf weken bij huisartspost met als enige klacht hij huilt. Mmmm ja alle babys huilen …… verder had ik niets dus dan voel je je beetje ongemakkelijk gelukkig zijn we toch serieus genomen en eindigde het in een opname van vijf dagen met een virus later gepaard met koorts. Dus ik zeg gaan als dat beter voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 4 weken geleden
 • 7 minuten lezen