Waar ben je naar opzoek?

Artsen plaatsen selfies met pas bevallen vrouwen en baby’s

3 minuten lezen denise Denise Meijer
Artsen plaatsen selfies met pas bevallen vrouwen en baby’s

Met de komst van smartphones, die vandaag de dag meer weg hebben van een compacte computer, is er een wereld opengegaan. Dat valt veilig te zeggen en ik ben alles behalve een persoon die gaat zitten klagen over hoe ongezellig familiare bijeenkomsten zijn geworden. Ik probeer de voordelen te zien en verzet me geenszins tegen deze ontwikkelingen op digitaal vlak. Waarom zou ik?

Ik bedoel: ik check mijn mail waar ik ook ben, stuur mijn moeder een berichtje waar ik ook ben, ik kan zelfs op random momenten besluiten om de welbekende ‘voorcamera’ tevoorschijn te toveren voor een leuk plaatje met een toeristische trekpleister, bijvoorbeeld.

En juist dit gegeven, een selfie (een foto gemaakt door jezelf, van jezelf, met of zonder gezelschap) is ‘hip & happening’, zo zou je het wel kunnen noemen. Ik bedoel: wie heeft er vandaag de dag geen zorgvuldig zelfgenomen profielfoto op hun Facebookprofiel? Meestal geschoten met de voorcamera van een smartphone, waarmee je het geheel kan dirigeren tot de meest voordelige versie van jezelf. Zelfs voor de resterende oneffenheden is er –thank god- zoiets als een Instagram-filter uitgevonden.

Vanuit een moreel oogpunt probeer ik er rekening mee te houden dat ik mensen in mijn omgeving ontzie, bij het maken van een foto. Dat wil zeggen: ik doe mijn best om niemand ongewenst en daarmee vaak ook zeer onvoordelig, achtergrond te maken van mijn zorgvuldig, geposeerde en bovenal: gefilterde vorm van eigenliefde.

Maar wat gebeurd er als je onverwachts slachtoffer wordt van iemand die het niet zo nauw neemt met de privacy en daarmee ook; eigenwaarde van een ander?

Zo was er een paar dagen geleden in het nieuws dat er dokters waren die selfies postte op het internet.
Geen normale, privé kiekjes van een zongebruinde arts op het strand van Bora-Bora, maar tijdens bevallingen en zelfs keizersneden.
Niet het meest voordelige moment in een vrouw haar uiterlijke carrière en daarnaast een intiem moment waarbij –en ja, ik heb de foto’s in kwestie gezien. Gelukkig NADAT ik mijn Thaise afhaalmaaltijd achter de kiezen had- zelfs een kijkje werd gegeven in de buikholte van een vrouw die op dat moment een keizersnede onderging.

Dit dus… een selfie met pas bevallen vrouwen!

Let’s take a look inside. #doctor #MD #PGI #sanjuandedios #SJDEFIH #hospital #operatingroom #OR #OB #obstetrics #gynecology #TAH

Een foto die is geplaatst door Mario A. Manaor Jr. (@mariojrmanaor) op

 

A rockstar is born. #obstetrics #gynecology #OB #doctor #hospital #operatingroom #OR #LR #deliveryroom #NSD #fourthdegree #episiotomy #episiorrhapy

 

Een foto die is geplaatst door Mario A. Manaor Jr. (@mariojrmanaor) op

Of dit…

Het is dan ook geen verrassing dat deze plaatjes, die waarschijnlijk als een beroepsgrapje het internet op zijn geslingerd, worden afgedaan als; een inbreuk op de privacy en met name die van de vrouwen die wel ongewenst als achtergrond werden gebruikt. Met in sommige gevallen zelfs een baby, vers uit de baarmoeder, om het welbekende kersje op de taart te smijten. En hoe omschrijf je zo een plaatje? Met de hashtag; #DELIVERYROOM
Daniel Senchez (de inspiratiebron voor de hashtag) vond het zelfs nog grappig om zijn vaardigheid in hechten te promoten met dat hij de vagina’s zo hecht: Dat het lijkt alsof ze nul kilometer op de teller hebben. Natuurlijk met een pas bevallen, gehechte vrouw op de achtergrond om te zien dat deze man daad wij woord voegt als het gaat om ‘dat ene steekje extra’.

Volgens hem geen inbreuk op privacy, want de vrouw was onherkenbaar en daarnaast was ook haar foef niet te zien. Al betwijfel ik of deze mevrouw er zo luchtig over zal denken als meneer Sanchez dit doet.

Al met al wordt het ervaren dat uitgerekend artsen waar wij vrouwen ons vertrouwen aan schenken tijdens de bevalling, er voor kiezen om een privé aangelegenheid zoals een bevalling, iets maken waar de gehele wereld van mag meegenieten. En toestemming van het ‘achtergrondje’? Dat lijkt hen nergens voor nodig.

#ASOCIAAL! Dat vind ik er van.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Karolina zei

  Op basis van de voorbeelden dat je geeft (andere heb ik niet gezien), zie ik het niet echt als een inbrak op de privacy. Net als op die ene als onderschrift staat: “artsen zijn ook mensen” dus trots op wat ze doen en van mij mogen ze het ook best zijn. Ik zelf kom niet vaak thuis van mijn werk met een “iemands leven gered”-gevoel en zeker niet in een letterlijke zin. Misschien zijn we het gewoon niet gewent dat artsen zich op de eerste plaats zetten.

  Heel technisch gezien, zijn dit ook geen selfies. Selfie is een zelfportret en deze foto’s zijn duidelijk door iemand anders gemaakt. Dit zijn dus actiefoto’s 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 11 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 11 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 11 maanden geleden
 • 4 minuten lezen