Waar ben je naar opzoek?

De keuze is niet zo reuze voor mannen

2 minuten lezen Marian Alons
De keuze is niet zo reuze voor mannen

De afgelopen weken hebben we veel geschreven over de verschillende anticonceptiemiddelen die je als vrouw kan gebruiken. Mannen hebben niet zo’n uitgebreid assortiment. Ze moeten het doen met: Natuurlijke anticonceptie, het condoom of de sterilisatie.

Het kan voor een man ook fijn zijn om zelf de touwtjes in handen te hebben. Wat als je vriendin de pil vergeet te slikken en ze zwanger wordt. Door dubbel te dekken ben je zekerder van je zaak. Welke methodes zijn er?

Voor het zingen de kerk uit

De terugtrek-methode valt onder de categorie ‘natuurlijke anticonceptie’. Het heet officieel: coitus interruptus. Het is een onveilige methode, voor als je echt nog even geen kindje wil. Voor de zaadlozing kan er namelijk al wat voorvocht vrijkomen, waar ook actieve zaadcellen in kunnen zitten.

Schat, we mogen weer

De volgende natuurlijke anticonceptie is periodieke onthouding. Een bekende methode en ook best betrouwbaar! Wel moet de man vertrouwen op de vrouw, want deze methode gaat nauw samen met de vruchtbaarheid van de vrouw. Zij moet haar menstruatiecyclus nauwkeurig bijhouden en zo weet ze precies wanneer ze beter niet kan vrijen als ze geen kindje wil. Nadeel: Echt spontaan seksen is er niet bij, want je mag ongeveer 9 dagen niet onveilig vrijen.

Lees ook: Vruchtbaarheidsbewustzijn als betrouwbare natuurlijke anticonceptiemethode? Het kan met Sensiplan!

Je rubberen vriend

De condoom is misschien wel het bekendste voorbehoedsmiddel. Het is een veilige methode, mits ‘ie goed wordt gebruikt. Je weet wel, zoals je op school hebt geleerd met een banaan. Voordeel: je bent beschermd tegen een zwangerschap én tegen soa’s. En ze zijn er in verschillende soorten: met smaakjes, ribbels of met een zaaddodend crême voor extra zekerheid.

De hakkie-tjakkie methode

Het is even een grote stap en een ingreep aan de mannelijkheid, maar met een sterilisatie ben je zeker van je zaak: er komt geen zwangerschap meer. Groot voordeel: er verandert niks aan de hormoonproductie, dus ja het apparaat wil nog steeds omhoog en de seksuele gevoelens veranderen niet. Mocht je toch spijt hebben van je definitieve knip, dan kun je een hersteloperatie krijgen. Je vruchtbaarheid is dan aanzienlijk gedaald tot onder de 45%.

Lees ook: Lieve man: Het is tijd voor een vasectomie

Toekomstmuziek

Onderzoekers zijn bezig met een anticonceptiepil voor de man. Ook wordt er onderzoek gedaan naar een injectie met gel, dat werkt als een filter. De zaadcellen kunnen er niet doorheen, maar het overige wel. Het duurt nog even voordat deze middelen bij de huisarts te verkrijgen zijn.

Welke anticonceptie gebruiken jullie?

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen