Waar ben je naar opzoek?

Als ouderlijk gezag op het spel staat…

2 minuten lezen Marjolein Dikkerboom

l2bm ouderlijk gezag ouders

Aan alles komt een eind zo ook aan mijn verlof. Ik mocht de eerste week van augustus weer van start met mijn eerste zitting. Nu zijn er van die dingen waarvan je hoopt dat het nooit eindigt. Voor de cliënte die ik bijstond, stond er enorm veel op het spel, namelijk haar ouderlijk gezag.

Waar vroeger een verschil bestond tussen ontzetting en ontheffing van het ouderlijk gezag is dit jaar de wet gewijzigd en is hiervoor de kinderbeschermingsmaatregel “beëindiging van het gezag” in de plaats gekomen.

Hoe kom je aan het gezag?

In het algemeen hebben moeders automatisch het gezag over hun kind, partners (m/v) hebben dit ook mits het kindje binnen het huwelijk of geregistreerd partnerschap is verwekt. Indien je dus samenwonend bent, of alleen een affectieve relatie hebt, moet je het gezag als partner nog aanvragen. Erkennen bij de gemeente is niet hetzelfde, wel is de erkenning een voorwaarde voor het gezag. Het gezag regel je bij de rechtbank van het arrondissement waar je kindje is geboren. Dit kan middels het digitaal loket (digiD). Als je bij de balie van de rechtbank langsgaat heb je een uittreksel uit het geboorteregister nodig niet ouder dan 3 jaar en beide paspoorten. Kies je voor de digitale weg, dan bespaar je jezelf dus de kosten van een uittreksel.

Waarom gezag?

Het ouderlijk gezag omvat het recht en de plicht om je minderjarige kind op te voeden en te verzorgen, tevens ben je juridisch gezien verantwoordelijk voor je kind. Als je relatie goed is gaan alle beslissingen over je kindje in overleg, samen wordt besloten tot een bepaalde schoolkeuze en of er voor de flapoortjes wel of geen medische behandeling gaat plaatsvinden. Het gezag komt veel sterker om de hoek kijken als partners uit elkaar gaan of als de ouder die alleen het gezag heeft (omdat er niets is geregeld) plotseling komt te overlijden. Je moet er toch niet aan denken dat als dergelijke situaties zich voordoen, je ineens niets meer over je kindje hebt te zeggen?

Beëindiging gezag

Als er binnen het gezin of bij een alleenstaande ouder een situatie is dat het kindje zodanig opgroeit dat er sprake is van ernstige bedreiging in de ontwikkeling en dat de gezaghebbende ouder(s) niet in staat is/zijn de verantwoordelijkheid voor de verzorging en opvoeding te dragen, binnen een voor het kind aanvaardbare termijn kan aan de kinderrechter worden verzocht het gezag te beëindigen. De belangen van het kind staan voorop. Het beëindigen van het gezag gebeurd niet zo maar, vaak is er al sprake van een langdurige ondertoezichtstelling in combinatie met een uithuisplaatsing. De Raad voor de Kinderbescherming doet onderzoek en brengt verslag uit aan de kinderrechter.

Ik, als kersverse mama, kijk ineens niet enkel meer met juridische bril naar zo’n zaak. Ook mijn moederhart laat van zich horen. De kinderrechter doet over een maand uitspraak. Een maand lang zit een mama in onzekerheid. Mocht de kinderrechter tot beëindiging overgaan dan is er nog de mogelijkheid tot hoger beroep. Ook kan moeder in dat geval, te zijner tijd herstel van het gezag aan de kinderrechter verzoeken.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Gratis uitjes in Nederland

Gratis uitjes Friesland

  • 11 uur geleden
  • 6 minuten lezen
Gratis uitjes in Nederland

20 gratis uitjes meivakantie 2024

  • 12 uur geleden
  • 15 minuten lezen
Even weg met de kinderen

Zeewolde Hans en Grietje: Ontdek de magie!

  • 14 uur geleden
  • 4 minuten lezen