Waar ben je naar opzoek?

Wat te doen als jouw kind de pester is?

2 minuten lezen Marian Alons
Wat te doen als jouw kind de pester is?

Waarschijnlijk is jouw kind geen pester. Nee hij/zij luistert altijd meteen als je iets zegt, is aardig voor andere kinderen en zal nog geen vlieg kwaad doen. Toch kan jouw kind, ja zelfs jouw kind, ook onder groepsdruk opeens zich ontwikkelen tot een pestkind! En dan?

Lees ook: Een boete voor ouders van pestende kinderen. JA of NEE?

Thuis kan er niks aan de hand zijn. Jouw kind is dan in een veilige comfortzone, maar toch is het goed om het thema ‘pesten’ te bespreken. Misschien heb je het niet in de gaten, maar is jouw kind de grootste pestkop op school! Het is vandaag de nationale Dag Tegen het Pesten. Vaak staan we stil bij de gepeste kinderen, maar dit keer ook bij de pesters. Want hoe kun je het eigenlijk voorkomen?

Het kan gebeuren dat een leraar contact met je opneemt, omdat jouw kind pestgedrag vertoon. “Neem dit dan alsjeblieft serieus!”, aldus Directrice Patricia Bolwerk van Stop Pesten Nu . Praat met je kind over het pesten. Waarom doet hij/zij dat? Misschien staat je kind wel onder druk van de groep en wil hij/zij er graag bij horen! Vaak ontstaat het pesten ook vanuit een bepaalde onzekerheid (om zelf gepest te worden).

Bolwerk adviseert om goed te luisteren naar je kind: “Als je kind naar je toekomt en vertelt dat een klasgenootje wordt gepest, meld dat dan aan de school. Doe er iets mee.” Veel ouders zeggen volgens haar tegen hun kind: “Ach, bemoei je er niet mee. Straks word jij nog gepest.” Als je kind bang is, kun je aangeven dat je het anoniem meldt aan de school. Ga het dus niet uit de weg, want als je kind naar jou toekomt is het een teken dat je kind jou vertrouwt!

Wat kun je doen als ouder?

Volgens Bolwerk is het belangrijk om na schooltijd met je kind te praten over de dag. “Kies bijvoorbeeld een specifiek thema. ‘Hoe ging het met gym?”, hierdoor laat je blijken dat je interesse hebt. Laat ook aan je kind blijken dat je er voor hem/haar bent en spreek dit ook uit. Hierin kun je ook bespreken dat je er ook bent als je kind nare dingen doet (zoals pesten).  

Lees ook: Hoe krijg je ècht antwoord op de vraag: ‘Hoe was het op school?’

Online

Op het wereldwijde web hebben je kinderen veel vrijheid en een heel andere wereld. Ook hier kunnen je kinderen gepest worden of zelf anderen pesten. Vraag dus ook bijvoorbeeld: “Hoe ging het vandaag online? Nog leuke mensen gesproken?” Toon wederom interesse en maak alles bespreekbaar.

Maak jij het thema ‘pesten’ thuis bespreekbaar?

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen