Waar ben je naar opzoek?

Als je er als moeder vaak alleen voor staat

3 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Als je er als moeder vaak alleen voor staat

In sommige gezinnen zijn de vaders vaak afwezig. Ik heb het nu even niet over de gezinnen waar vader helemaal uit beeld is, daar besteed ik op een ander moment weer aandacht aan. Ik heb het op dit moment even over moeders die er vaak alleen voor staan. Omdat hun partner vaak in het buitenland zit voor zijn werk, of de mama’s met een arts als papa die vaak ook in de weekenden of feestdagen werkt en de moeders die een man hebben die op de vrachtwagen of een schip werken.

Deze moeders hebben allemaal een ding gemeen: ze rooien het allemaal in hun eentje. De ene moeder heeft een enorm sociaal netwerk waarop ze terug kan vallen, de andere mama moet het echt allemaal in haar eentje zien te redden.

Wat ik vaak terug hoor van moeders, is dat ze het lastig vinden om vader actief te blijven betrekken bij het gezinsleven. Om ervoor te zorgen dat zowel zij, als de kindjes er moeite mee hebben om verbonden te blijven met elkaar als je elkaar zo weinig ziet. Helemaal met kleine kindjes, die je niet goed kunt uitleggen waarom papa weg is.

Mijn eerste tip is: bekijk dagelijks foto’s en filmpjes van papa en vertel over wat jullie die dag allemaal samen gedaan hebben, hoe leuk dat was en hoe fijn papa het vond om die dag met jullie te zijn. Op die manier verbind je je kindjes geheugen de positieve herinneringen en de aanwezigheid van papa aan elkaar.

Tip twee: installeer Skype en maak de afspraak dat jullie elkaar elke dag even bellen of Facetimen. Op die manier ziet je kindje het gezicht van zijn of haar papa en kunnen ze vertellen wat ze allemaal meegemaakt hebben en andersom.

De derde tip die ik voor deze gezinnen heb: plan de weekenden dat papa wel thuis is, niet zo vol met afspraken. Zorg er juist voor dat er genoeg tijd en ruimte is om even quality time met elkaar als gezin te hebben. De agenda’s lopen vaak weken vooruit al vol. Probeer dit te verminderen en ruimte te laten voor spontane Dierentuin bezoekjes met jullie als familie, of een lekker pyjama dagje waarin jullie in bed knuffelen of lekker films kijken.

De vierde tip klinkt misschien als een enorme open deur. Maar ik merk vaak dat moeders er enorm veel moeite mee kunnen hebben dat hun partner weg is en dit niet onder stoelen of banken stellen waar de kindjes bij zijn. Dit is niet zo handig, omdat je kinderen dit vaak enorm op zichzelf betrekken en zich hier dan rot over gaan voelen op allerlei verschillende manieren. Probeer, hoe moeilijk het ook is als dit gevoel je overvalt, je hoofd koel te houden. Bel een vriendin of stuur je man een appje dat je later echt even met hem wil praten hierover. Het is niet niks, dat je zo vaak het schip alleen bemand, dit mag je echt ventileren. Graag zelfs! Alleen liever niet waar je kleintjes bij zijn.

Last but not least: investeer ten alle tijden in je relatie met je partner. Natuurlijk is jullie gezinsleven heel belangrijk, maar ook jullie eigen relatie kan soms enorm onder druk komen te staan. Maak pas op de plaats en plan regulier een date night in met je partner. Telefoons van tafel, kaarsjes aan en lekker bijpraten over wat zich allemaal in jullie beiden levens afspeelt. Dit is ook het uitgelezen moment om je hart te luchten als je het even helemaal zat bent, dat je zo vaak alleen bent. Ga samen koken of uit eten, het maakt niet uit wat je kiest, als jullie er maar blij van worden en energie van krijgen. Veel plezier samen!

Uiteraard geldt dit ook voor gezinnen waarbij de rollen omgedraaid zijn, waar mama vaak weg is, of voor de gezinnen waar er twee papa’s of juist twee moeders zijn.

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen