Waar ben je naar opzoek?

8 tips om als moeder alles draaiende te houden

3 minuten lezen Cindy Sanders
8 tips om als moeder alles draaiende te houden

Alle ballen hoog houdenIk ben Cindy, dochter sinds 1979, grote zus sinds 1981, echtgenote sinds 1997, mama sinds 2008, mama van twee sinds 2011. Daarnaast probeer ik een goede werkneemster, fanatieke sporter, gezonde eter, lieve vriendin, scherpe gezinsmanager, gezellige buurvrouw, interessante blogger en flexibele klassenmoeder te zijn. En dat gaat niet altijd vlekkeloos.

Alle ballen hoog houden?

Zoals zoveel moeders (zou het een vrouwending zijn?) wilde ik ook overal goed in zijn en alles aan kunnen. Drie keer in de week naar de sportschool, mijn werk dat ik vroeger in 5 dagen deed nu in 3 dagen doen, elke dag gezond koken, helpen op de school van de kinderen en ga zo maar door.

Daarnaast vond ik het belangrijk om altijd klaar te staan voor anderen. Had de buurvrouw oppas nodig? Ja hoor, breng de kinderen maar! Een extra dag werken voor een collega die op vakantie ging? Geen probleem! Manlief staat bovenaan in de competitie met tennis. Tuurlijk mag jij dit hele weekend naar de tennisbaan, ik sport volgende week wel weer…  totdat ik mij besefte: ik word geleefd!

Toen ben ik gaan nadenken over wat ik nu echt belangrijk vind. Is het nodig om al deze ballen in de lucht te houden, of zou ik er ook een paar kunnen laten vallen? Ik besloot er een paar te laten vallen en richt mij nu op de dingen die ik echt belangrijk of leuk vind om te doen: blogs schrijven, fotograferen, vrijwilligerswerk en meer tijd doorbrengen met man en kinderen. Dan maar wat minder vaak shoppen, uit eten en op vakantie.

Het grappige is dat ik om mij heen steeds meer moeders zie die kiezen voor datgene waar zij (sommige al van jongs af aan) van dromen. Ook zij kiezen voor minder geld en minder luxe en starten bijvoorbeeld een webshop op vanuit huis. Dan zijn er nog steeds genoeg ballen om in de lucht te houden maar wel de ballen waar je zelf voor hebt gekozen.

Hieronder 8 tips om als moeder alles draaiende  te houden:

 1. Prioriteiten stellen. Wat wil je deze week echt gedaan hebben en wat kan volgende week (of de week erna) ook nog? Moet je huis helemaal spik en span zijn of is even een stofzuiger erdoorheen ook prima?
 2. Voel je niet schuldig. Wij moeders hebben er een handje van om ons al snel schuldig te voelen wanneer we iets niet doen of uitstellen. Hou daarmee op en maak het jezelf niet zo moeilijk!
 3. Flexibel zijn. Ik weet nog wel die keer dat we op weg waren naar de supermarkt en mijn auto niet wilde starten. Daar ging mijn strakke planning. Vroeger kon ik daar heel onrustig van worden maar tegenwoordig denk ik: onmacht!
 4. Loslaten. Van die planning dus. Met kinderen loopt geen dag hetzelfde dus het maken van een plan is prima maar raak niet in paniek wanneer het anders loopt.
 5. Goed voor jezelf zorgen. Zet jezelf niet op de laatste plaats maar besteed aandacht aan jezelf. Dus ga op tijd naar bed als je moe bent en ga een avondje stappen met vriendinnen wanneer je daar zin in hebt. Door dingen te blijven doen die je blij maken en energie geven hou je het beter vol om al die ballen in de lucht te houden.
 6. Hulp vragen wanneer het nodig is. Als je ziek op bed ligt met een flinke griep kan je simpelweg niet alles draaiende houden. Durf dan aan de bel te trekken want hulp komt meestal niet zomaar aanwaaien.
 7. Verstand op nul en gaan. Als moeder heb je soms van die dagen met alleen maar verplichtingen zoals dokter bezoekjes, zwemles, boodschappen en ‘s avonds ook nog een vergadering. Besef je dat niet elke dag er zo uitziet, zet je verstand op nul en onderga het. Wie weet hoe verrassend zo’n dag nog kan lopen.
 8. Blijven lachen. Probeer stil te staan bij de geweldige momenten die je beleefd wanneer je al deze ballen hoog houdt. Die grappige opmerking die je kind maakt, de blunder die je zelf weer eens maakt doordat je toch net weer een balletje teveel hoog wil houden of het succes dat je kind haalt doordat jij alles draaiende weet te houden: zwemdiploma, wedstrijd winnen bij voetbal, hockey, tennis, dat geweldige kinderfeestje.

Besef waar je het voor doet en haal daar de kracht uit. Voor je het weet hoef je alleen nog dat ene balletje van jezelf hoog te houden en denk je hopelijk terug aan de drukke maar oh zo leuke tijd die het was. En de kinderen herinneren zich vast ook alleen maar de leuke kinderfeestjes, tijd- en aandacht ballen. Dus laat die andere ballen lekker kletteren op de grond. Succes met genieten!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen