Waar ben je naar opzoek?

8 manieren om je pas bevallen vriendin te helpen

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
8 manieren om je pas bevallen vriendin te helpen

Wij moeders weten hoe pittig de eerste dagen na een bevalling kunnen zijn. Sommige vrouwen leven en zweven op een roze wolk, anderen bungelen er ergens tussenin en er zijn moeders waarbij de roze wolk niet te bekennen is. Hoe graag ze het ook zouden willen. Op welke etage je van de roze wolk ook zit, het is fijn voor vrouwen om vriendinnen te hebben die hun steun en toeverlaat zijn. Vrouwen onder elkaar berijpen elkaar toch net wat beter dan je eigen man. Die snapt niet altijd waarom je al uren aan het snotteren bent. Je beste vriendin snapt dat wel!

>> Lees ook: Wat kraamvrouwen echt willen; dit is hun geheime verlanglijstje.

8x hoe kan je je pas bevallen, beste vriendin, helpen?

Is je beste vriendin net bevallen? Ze kan je steun en toeverlaat best gebruiken. Voor nieuwe mama’s is het een compleet anderen of nieuwe wereld; emoties, je baby leren kennen, eventuele andere kinderen die nog rondlopen, een man die weer aan het werk moet of een kraamhulp die je liever vandaag het huis nog ziet verlaten. Een ‘nieuwe’ mama kan wel wat hulp van haar beste vriendin gebruiken:

1. Neem een ontbijt, lunch of diner mee

Pas bevallen vrouwen kunnen héél blij zijn met een prakkie wat ze alleen maar in de magnetron op hoeven te warmen. Tevens is dit ook ideaal voor de mannen; zo hoeven ze niet hun kookkunsten uit de kast te trekken en de aardappelen aan te laten branden. Vergeet niet dat het voor vaders ook wennen is en dat die ook oververmoeid kunnen zijn.

2. Neem boodschappen mee

Sta je op het punt om bij je vriendin op visite te gaan? Vraag of ze nog wat boodschappen nodig heeft. Waarschijnlijk krijg je een hele waslijst, bereid je daar alvast op voor. Ze zal dolbij zijn met enige hulp wanneer ze erachter komt dat Appie bij haar in de buurt nog niet aan bezorgen doet. Zo niet 2015!

3. Haal oudere kids op voor wat vermaak

Als het baby nummer twee, drie, vier, vijf, zes of zeven betreft kan het soms heel fijn zijn om echt 1-op-1 Quality time te hebben met de verse baby. Wanneer spruit een, twee, drie, vier, vijf en zeven door het huis rennen zal dit niet heel makkelijk zijn. Daarbij komen enige ongemakken ook om de hoek kijken; bloedverlies, hechtingen, huilbuien, hormonen, vermoeidheid of het op gang brengen van de borstvoeding. Je beste vriendin zal je dan ook eeuwig dankbaar zijn als je haar kroost een paar uurtjes meeneemt, al is het naar een binnenspeeltuin, voor enig vermaak en wat rust in huis.

4. Kom een ochtendje poetsen

Niet iedere vrouw is gezegend met een super leuke, fijne kraamhulp die van aanpakken weet. En na het vertrek kan er soms nog meer rotzooi liggen dan voor haar bevalling. En als je geen schoonmaakhulp hebt dan is het best aanpoten als je net bevallen bent. Ga je bij je beste vriendin op visite neem dan een emmertje, sopje en een schoonmaakdoekje mee en kom haar benedenverdieping eens grondig opruimen en schoonmaken. En na de tijd genieten jullie van een lekker bakje koffie of thee.

Ohja, vergeet je er niet een was in te gooien? En misschien ook nog een was op te vouwen? En als je het ook nog in de kast wil leggen dan vind ik je helemaal een super vriendin!

5. Ga samen een rondje wandelen

Als pas bevallen vrouw komt er veel op je af. Soms kan het ook gewoon echt teveel zijn, teveel prikkels, geluiden, visite en de muren komen op je af. Je snakt naar frisse lucht maar voelt je nog niet zeker genoeg om alleen op pad te gaan. Vraag je beste vriendin om op visite te komen en ga een (klein) rondje wandelen met haar, je baby en je eventuele andere kinderen. Geniet van de frisse lucht, de rust, de natuur en de ‘vrijheid’.

6. Kom een uurtje oppassen

Heb je met je pas bevallen beste vriendin afgesproken voor een kopje thee? Verras haar met een uurtje oppassen zodat ze lekker in bad kan, een uurtje ongestoord kan slapen (of misschien wel langer), een tijdschrift kan lezen of gewoon even niks kan doen. Misschien wil ze haar baby het liefste bij zich houden maar dan kan jij andere kinderen vermaken, beneden opruimen of gewoon er voor haar zijn (als de bel gaat, de telefoon of de buurvrouw aan de achterdeur staat).

7. Maak gebruik van de technologie

Het kan al zo fijn zijn om lekker te kletsen in een What’sapp; ervaringen uit te wisselen, om advies te vragen, dierbaren momenten per foto te versturen of gewoon een hart onder de riem te steken. Ben je niet in de gelegenheid om langs te gaan? App haar dan of bel haar op. Dat zijn de voordelen van de technologie van 2015.

8. Gezellig kletsen of uithuilen

Een pas bevallen vrouw vindt het heel fijn om ook gewoon eens lekker ongedeerd te kunnen kletsen. Te kunnen praten over de bloederige bevalling, de weeënstorm, de knip, de hechtingen, advies te vragen over borstvoeding of gewoon lekker een potje te kunnen huilen (want ja… die kraamtranen). Als je er voor haar bent is het al genoeg.

Ik gun iedere vrouw / moeder zo’n vriendin! 

Best friends

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 9 en 7 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over opvoeding en ontwikkeling

Leesontwikkeling stimuleren door buiten te spelen

  • 5 dagen geleden
  • 5 minuten lezen
Relatie & Seks

Is het schadelijk om seks te hebben, terwijl de baby in dezelfde kamer slaapt?

  • 2 weken geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over mamma’s en lifestyle

Krijg weer grip op je werk: 5x Timemanagement tips voor moeders

  • 3 weken geleden
  • 3 minuten lezen