Waar ben je naar opzoek?

7 redenen waarom je geen sorry hoeft te zeggen

3 minuten lezen tilda Tilda Timmers
7 redenen waarom je geen sorry hoeft te zeggen

“Sorry”, zeg je als je per ongeluk tegen iemand aanbotst op straat. De man in kwestie knalde eigenlijk tegen jou aan, maar hij loopt gewoon door. Hij lijkt je niet eens op te merken. Op je werk, spreek je een collega aan op een fout in zijn of haar werk. Je collega strubbelt tegen en gaat in de aanval. Voor je het weet maak je je excuses en ga je gauw over tot de orde van de dag. Herkenbaar? Vrouwen zijn over het algemeen meesters in sorry zeggen. Het woordje valt te pas en te onpas. Mannen hebben dit veel minder. Die leggen de schuld sneller bij een ander en zullen niet snel sorry zeggen, als ze vanuit de draaideur pardoes tegen je aanlopen. Dit is genetisch bepaald. Cru, maar waar.

Moeders die ik in de praktijk zie, laten sorry ook vaak van hun lippen rollen. Ze zeggen sorry tegen hun partner, omdat ze moe zijn en een kort lontje hebben. Of deze mama’s bieden hun excuses aan, omdat ze moeten huilen om hun depressie. Dat hoeft helemaal niet! Stop alsjeblieft met sorry zeggen! Het is negen van de tien keer namelijk helemaal niet nodig! Andere doen het ook niet zo vaak. Kijk maar eens om je heen. Zie jij de buurvrouw steeds sorry zeggen? Of zie je je partner de hele dag sorry zeggen, omdat hij zijn sokken niet opruimt? Nee!

Stop met sorry zeggen!

Waarom moet je stoppen met sorry zeggen? Dat zal ik je vertellen:

 1. Omdat je goed genoeg bent zoals je bent. Je hoeft niet steeds in die onderdanige rol te kruipen. Sorry zeggen heeft veel te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen. Zeg tegen jezelf: ”ik accepteer mezelf precies zoals ik ben” Herhaal dit desnoods tien keer per dag.
 1. Je weet waar je over praat! Jezelf steeds ver excuseren ondermijnt dit volledig. Stoppen dus!
 1. Vraag jezelf af: ben ik echt degene die nu sorry moet zeggen? Of ligt deze taak eigenlijk bij de ander? Onderstreep dit en maak het bespreekbaar
 1. Iedereen heeft recht om soms eens onredelijk, boos of verdrietig te zijn. Dus jij ook! En dat mag ook! Daar hoef je niet meteen sorry voor te zeggen. Ja, als je iemand iets heel ergs of gewelddadigs hebt aangedaan natuurlijk wel, Maar daar doel ik hier niet op
 1. Het kost enorm veel energie, om steeds sorry te zeggen tegen mensen. Die energie heb je voor jezelf en je gezin nodig. Pas dus op naar wie je je energie laat weglekken en hou deze energie zoveel mogelijk voor jezelf
 1. Sorry is eigenlijk een stopwoord. Dit doe je niet bewust, maar het zit er zo ingebakken, dat je het te pas en te onpas roept. Het is niet nodig, echt niet. Dus leer jezelf deze gewoonte zoveel mogelijk af.
 1. Sorry zeggen heeft heel veel met grenzen stellen te maken. Mensen die veel sorry zeggen, hebben vaak moeite met voor zichzelf opkomen. Dus leer jezelf aan, om meer voor jezelf op te komen. Stel duidelijk grenzen naar jezelf en je omgeving toe. Dan zal het woordje sorry oom minder snel van je lippen rollen.

Herken je bovenstaande en denk je: ik wil van het ge-sorry af? Dat kan ik me goed voorstellen! Ik was vroeger ook iemand die vaak sorry zei. Ik voelde me vaak in een hoek geplaatst en ik had het gevoel, dat iedereen me aardig moest vinden. Het goede nieuws is: dat is absoluut niet het geval. Ik weet als geen ander hoe lastig het is, om hier vanaf te komen, maar het is haalbaar.

Wil je hulp bij het creëren van meer zelfvertrouwen en het stellen van duidelijke grenzen? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl.

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen