Waar ben je naar opzoek?

6x het moederschap maakt mij een betere manager

3 minuten lezen Magda Dullemond
6x het moederschap maakt mij een betere manager

werkende moeder

Dat je verandert als je een kind krijgt, zal voor niemand een verrassing zijn. Wat voor mij wel verrassend is, is dat het moederschap mij ook een betere manager maakt. En wel op deze zes manieren:

1. Prioriteiten stellen

Dit was les 1 van het moederschap. Waar ik voor de komst van zoonlief ook al wel bezig was met ‘wat er eerst moet’, in de eerste weken van mijn bestaan als moeder zorgde mijn eigen persoonlijke mini-drill sergeant er wel voor dat ik écht prioriteiten MOEST stellen. Dat zit nu zo in mijn systeem, dat het ook op mijn werk een stuk makkelijker is geworden om duidelijk te zien wat er echt nú moet, en wat ook echt nog wel wat later kan.

2. Multitasken

Tijdens het geven van een fles via mijn smartphone meteen even nieuwe luiers bestellen, de krant lezen terwijl ik naast mijn zoontje op het speelkleed zit (hij blij, ik blij), koken terwijl je een op aandacht beluste dreumes bezighoudt: ouders zijn de beste multitaskers ter wereld. Op mijn werk vertaalt zich dat naar het benutten van minder relevante momenten tijdens een grote vergadering om vast een opzetje te maken voor een presentatie, bijvoorbeeld. Of tijdens een niet al te ingewikkeld telefoontje een eenvoudige taak uitvoeren, zoals het uploaden van foto’s naar een website. Ook hier: dit doet iedereen tot op bepaalde hoogte, maar door het ouderschap leer je om elk moment optimaal te benutten.

3. Beïnvloeden

Hoe krijg je een klein kind zo gek om iets te proeven wat hij nog niet kent? Oftewel: hoe krijg je een collega zo gek om nieuwe software te gaan gebruiken, terwijl hij zo verknocht is aan het oude? Zie je de overeenkomst? Waar ik me in het verleden nog wel eens liet verleiden tot ‘om toch’-argumenten, heb ik dankzij mijn kleine eigenwijze smurf andere tactieken geleerd. ‘Kijk eens, hoe lekker ik van dat nieuwe hapje aan het smullen ben!’.

4. Delegeren

It takes a village to raise a child. Hoe moeilijk ik het soms ook vind, omdat ik a. zelfstandig wil zijn en b. nogal eigenwijs ben, het is echt beter en makkelijker om anderen toe te laten in de opvoeding. Het levert niet alleen vrijheid op, maar soms ook inzichten. Want als oma hem zo streng toespreekt, luistert hij wél. En dat ene liedje dat opa zingt, daar wordt hij helemaal blij van. En op de opvang leren ze hem hoe hij zijn eigen jas aantrekt. Top!

Ook op mijn werk moet ik veel ballen tegelijk in de lucht houden. Waar ik eerder de neiging had om alles zelf te willen doen, want o wee als een ander er met de eer vandoor ging, ben ik nu een kei in het delegeren van allerlei klussen. Kan in tenminste op tijd naar huis. Die kleine moet immers nog opgepikt worden van de opvang.

5. Loslaten

Een strak ingeplande dag kun je vaak wel vergeten als je jonge kinderen hebt. Voor mij, control freak deluxe, was dat moeilijk te accepteren. Maar nu ik het eenmaal geaccepteerd heb, is het een bevrijding! Wil mijn dreumes opeens om 10.00 uur ’s ochtends al aan zijn dutje beginnen: best joh, dan kunnen we straks eerder de deur uit. Valt ie in de auto op de terugweg in slaap, waardoor hij ’s avonds pas om 21.00 uur naar bed wil/kan: het is niet anders, we maken er een gezellig avondje van. (Okay, ik geef toe, als het drie avonden achter elkaar gebeurt, vind ik het echt niet leuk meer.)

Mijn nieuwe ‘als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat’-houding levert me op mijn werk een nieuwe flexibiliteit op. Is die vergadering waar ik me hartstikke goed op voorbereid heb op het laatste moment verzet? Jammer dan, dan kan ik mijn tijd nu voor iets anders gebruiken & hoef ik de volgende keer alleen mijn aantekeningen nog eens door te lezen.

6. En de belangrijkste: relativeren!

Als er één ding is wat me tot een betere manager heeft gemaakt, dan is het wel het feit dat het moederschap je dwingt tot relativeren. Voor ik moeder mocht worden, kon ik me vreselijk druk maken om wat er op het werk speelde. Nu heb ik daar niet eens meer tijd voor, uiteraard, maar daarnaast vind ik het gewoon oprecht minder belangrijk. En dat is heel positief, want doordat ik relaxter naar mijn werk kijk, ben ik ook een stuk kalmer over alles waar ik me vroeger helemaal gek door liet maken. En wie kalm is, maakt betere beslissingen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 4 weken geleden
  • 7 minuten lezen