Waar ben je naar opzoek?

6x dit had mama vroeger ook… Ik zal je helpen!

4 minuten lezen Esmee
6x dit had mama vroeger ook… Ik zal je helpen!

Mijn dochter van acht jaar komt thuis van een feestje. Ze is uitgelaten, roept enthousiast of ze nog een keer mag komen spelen bij het vriendinnetje thuis en als we na het uitzwaaien binnen zijn, wordt ze boos als ze niet gelijk iets op tv mag kijken: “Ik mag nooit iets… Het is altijd nee!”

Ze loopt driftig naar boven en wij kunnen niet anders dan lachen. Het is echt heel pré-puberaal gedrag en zo uit het niets. Als ik na het eten met haar rustig een boekje lees, vraag ik haar waarom ze zo boos was. “Niets!” zegt ze. “Als ik vroeger erg moe was, reageerde ik me soms af op oma. Dan deed ik in ene erg boos of heel chagrijnig. Bij je papa en mama voel je je veilig en mag je jezelf zijn. Voelde jij dat ook zo bij mij vanmiddag?” “Ja, mam, het was ook zo’n lange autorit naar huis!”

moeder dochter nagels

Stap uit de situatie en bedenk hoe je zelf als kind ermee omging

Het gedrag van je kind is niet altijd goed te keuren, maar wel beter te begrijpen als je terug denkt hoe je zelf als kind was en hoe je je voelde in bepaalde situaties. Ik merk zelf dat ik als ouder soms snel reageer in een conflict. Even later bedenk ik me dat ik zelf vroeger ook tegen dezelfde dingen aanliep. Zou het niet mooi zijn als je je kind kan helpen met je eigen ervaringen. Zo voelen ze zich meer begrepen en voer je echt een gesprek! Hieronder zes voorbeelden van gesprekken die heel anders liepen nadat ik even terug naar mezelf ging, mijn jonge ik…

Lees ook: Tips om ‘doen alsof’ te stimuleren bij kinderen

1. Enthousiast en steeds sneller en harder praten

Hoe enthousiaster mijn dochter wordt, des te harder ze gaat praten. Ook de toonhoogte wordt steeds hoger.. “Heel eerlijk gezegd praat ik zelf ook heel snel als ik een heel verhaal te vertellen heb, maar toch is het fijn als je soms een pauze neemt. En tijd hebben we genoeg…”

2. Verlegen een kamer vol visite binnenkomen en niets willen zeggen

De druk wordt voor kinderen echt heel hoog, maar zeker ook voor ouders. Ik zie het zo gebeuren op feestjes. Als kinderen netjes alle mensen een handje geven, zijn ze goed opgevoed. Ik was zelf als kind ook zo verlegen. Maar in ene durfde ik het. Hier ga ik niet in dwingen. “Loop met mama mee en je mag dag zeggen of een handje geven als je wil.”

3. In de winkel perse iets willen kopen

Tja, ik heb zelf ook in winkels koopdrang. Natuurlijk is het niet nodig je kind bij elke boodschap speelgoed te geven of haar zin geven in wat ze wil. Ik probeer hier heel duidelijk in te zijn van tevoren zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Een soort verantwoording voor een bepaald product waar ze in mogen kiezen, helpt bij ons.”Vandaag mag jij een soort broodbeleg kiezen. Weet jij waar dat ligt?”

hand in hand

4. Als mama gaat werken of een dagje uit gaat, heel aanhankelijk zijn

Voorafgaand aan een etentje met vriendinnen, kan mijn dochter me bijna niet loslaten. Soms wel ‘lastig’ als je haast hebt, maar neem er bewust de tijd voor, want het kan voor een kind heel moeilijk zijn om een ouder te missen op sommige momenten. Ik weet nog zo goed hoe ik me voelde als mijn moeder vroeger bijvoorbeeld een keer heel vroeg uit huis moest vertrekken voordat we naar school gingen. Echt een leeg gevoel… Hoe goed ik het kan uitleggen, mijn dochter voelt dat gewoon ook zo op dat moment. Na een lange knuffel; “Als ik straks weer thuis kom, geef ik je nog een dikke kus als ik bij je kom kijken voor ik ga slapen.”

Lees ook: 25 positieve dingen die je tegen je kind zou moeten zeggen.

5. Spontaan je hele kamer willen verbouwen

Als ik terugkijk naar mijn jeugd heb ik zo vaak mijn eigen kamer helemaal verbouwd. In ene had ik een idee en alle meubels gingen naar een andere plek. Mijn moeder liet me altijd mijn gang gaan. Echt een soort bezigheidstherapie en ondertussen was de kamer ook gelijk weer netjes. Dus ik laat mijn dochter daar vrij in. Meubels kan ze nog niet verschuiven, maar kleine tafeltjes, bakken uit kasten en haar boekenvoorraad mag van plek wisselen. Ik probeer niet de rommel te zien die er ook van kan komen, maar de creatieve kant van dit proces. “Wat leuk dat je je spullen anders wil neerzetten! Ik ben benieuwd of alles een nieuw plekje krijgt.. ik kom over een uurtje kijken. Veel plezier!”

6. Stiekem lang televisie kijken in de avond

Dit herkennen we natuurlijk allemaal wel! Kinderen komen altijd wel een keer naar beneden om te kijken wat er bij de koffie wordt gegeten of wat er op tv is… Nu is het een keer klaar, maar als ik ze stiekem zie spieken vanaf de trap, moet ik echt denken aan mijn pogingen Medisch Centrum West mee te kijken via de huiskamertrap vroeger. “Wat fijn dat de kinderen zo goed slapen, toch lieverd?!”

Samen een taartje eten

Waarin herken jij jezelf bij je kind?

Bron beeld: Pixabay en eigen beeld

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen