Waar ben je naar opzoek?

Tips om ‘doen alsof’ te stimuleren bij kinderen

2 minuten lezen Linda Kamminga

doen alsof - tips voor ouders om doen alsof te stimuleren

Onlangs schreef ik over het belang van ‘doen alsof’ voor kleine kinderen. De voordelen die ‘doen alsof’ met zich meebrengt zijn overvloedig. Zo heeft het onder andere een positief effect op de ontwikkeling, fantasie, inleving, het onderhandelingsvermogen en het sociale gedrag van een kind. Reden te meer om je kind soms een handje te helpen of een duwtje in de goede richting te geven! Vandaag deel ik een aantal tips die ‘doen alsof’ kunnen bevorderen bij kleine kinderen.

Tips om ‘doen alsof’ te stimuleren bij kleine kinderen

Ruimte en attributen

– Probeer een kind zoveel mogelijk ruimte en attributen om mee te spelen te geven. Hoe meer, hoe beter zou je wel kunnen zeggen! Dit geeft een kind namelijk veel verschillende opties om te spelen én het zorgt voor minder onderlinge ruzies (altijd goed).

Hulp en begeleiding

– Wanneer kleine kinderen aangeven dat ze wel wat begeleiding kunnen gebruiken geef ze die hulp dan, maar probeer niet teveel te sturen. Geef bijvoorbeeld suggesties in de vorm van een vraag (‘Zou jouw pop misschien een stukje willen lopen?’). Het is belangrijk om hierbij niet teveel controle uit te oefenen, dit doet af aan de creativiteit en fantasie van je kind en werkt dus juist averechts.

Realistisch en creatief

– Probeer, naast realistisch speelgoed, ook speelgoed aan te bieden dat geen duidelijke of vooraf bepaalde functie heeft. Realistisch speelgoed (zoals auto’s, poppen of verkleedkleren) helpt goed bij het naspelen van alledaagse situaties. Daarnaast helpt speelgoed zonder een bepaalde functie (zoals blokken en zand) juist de fantasie te prikkelen.

Doen alsof: nadoen

– Probeer kinderen zoveel mogelijk deel te laten nemen aan alledaagse situaties en laat ze jou observeren in het dagelijks leven. Dit zorgt ervoor dat kinderen sociale kennis opdoen en dit kunnen oefenen in hun spel. Het wordt zelfs wel eens gesuggereerd om kinderen zo min mogelijk televisie, en dan vooral programma’s waarin geweld voor komt, te laten kijken. Dit zou ervoor zorgen dat kinderen ook zelf minder geweld vertonen tijdens het spelen. Dit blijft echter een punt van discussie. Feit is dat vooral jonge kinderen hier gevoelig voor zijn omdat die wat ze op televisie zien voor waar aannemen. Ik zou zelf proberen het televisiekijken enigszins te beperken, kinderen zijn namelijk fantasierijk genoeg om allerlei dagelijkse situaties na te spelen en hebben daar in ieder geval geen televisie voor nodig. Maar goed, we weten allemaal hoe lekker het is om je kind even voor de televisie neer te zetten om zelf je rust te kunnen pakken..!

Helpen met oplossingen

– Hoewel ‘doen alsof’ ervoor zorgt dat kinderen beter conflicten kunnen oplossen en kunnen onderhandelen, kunnen ze hier af en toe wel wat hulp bij gebruiken. Je kunt hierdoor juist heel goed je kind leren om samen te werken. Probeer ze te helpen om onenigheden op te lossen door constructieve vragen te stellen: ‘Wat zou je kunnen doen als je graag mee wilt spelen?’ Als je kind zelf geen antwoord kan bedenken op die vraag, geef dan wat suggesties en help met de uitvoering ervan.

Waarschijnlijk gebruik je onbewust al heel veel van de tips die ik hierboven gegeven heb, maar ik hoop dat je je nu misschien ook beter bewust bent van het nut ervan. Zoals ik al eerder schreef, is ‘doen alsof’ echt heel belangrijk voor kinderen en zijn alle steentjes die we hier zelf aan bij kunnen dragen, mooi meegenomen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 dagen geleden
  • 7 minuten lezen
Blogs over body en beauty

15 tips voor gebruik van Vaseline

  • 2 dagen geleden
  • 5 minuten lezen
Co-ouderschap

Co-ouderschap wat is dat? + tips

  • 2 dagen geleden
  • 7 minuten lezen