Waar ben je naar opzoek?

6x hoe overleef je een peuter?

5 minuten lezen denise Denise Meijer
6x hoe overleef je een peuter?

Je hebt een peuter… Ik kan wel duizend dingen bedenken wat leuk is aan het hebben van een kindje tussen de twee en vier jaar oud.

Een peuter? Super leuk!

De ontwikkeling gaat meer dan snel en het lijkt bijna alsof je kind elke dag iets nieuws heeft geleerd. Dit zorgt voor verbazing, trots en puur geluk. Haaks daar tegenover staat: Irritatie, wanhoop en frustratie, want een peuter is leuk, heel leuk. Maar deze leeftijdsfase kent ook verschillende ´minpuntjes´. Dat wil zeggen: Er zijn soms momenten dat je jouw snottebellende bloedje achter het behang kan plakken.

Zo volgen diverse ‘periodes’ elkaar in een rap tempo op en wanneer je denkt van het één af te zijn, staat de volgende fase alweer klaar.

Maar welke fases maken peuters precies mee? En hoe zorg je ervoor dat je je eigen geestelijke gezondheid intact houdt tijdens één van deze kort, maar krachtige periodes?

Hoe overleef je een peuter?

6x hoe overleef je een peuter

Hieronder 6 alom bekende peuter ’probleempjes’ met bijbehorend ‘advies’ van een moeder met persoonlijke ‘ervaring’.

1: “Nee!”

De eerste en misschien wel bekendste fase in het leven van een peuter. Ook wel bekend als de: Ik ben twee en ik zeg nee- fase.

Plotseling komt deze er achter dat het woordje ‘nee’ synoniem staat voor: “Dat wil/kan/zie/blief ik niet.”

Dit kan wel eens terecht zijn (uiteindelijk zijn wij, als volwassenen, er ook niet van gediend om iets te doen waar wij echt geen zin in hebben), maar over het algemeen gaat dit over dingen die strikt noodzakelijk zijn. Het is –op zijn zachtst gezegd- niet erg handig als jouw engeltje met een nieuw ontwikkelde eigen willetje, besluit dat hij, of zij geen broek meer aan wil trekken naar de supermarkt bijvoorbeeld.

– Hoe voorkom je kortsluiting in de hersenen?

Adem in, adem uit en bedenk je: Er komt ooit een dag dat je hier smakelijk om kan lachen.

2: “Dat is van mij!”

Deze fase veroorzaakt vaak wat verwarring bij ouders. Overigens hebben wij (bijna) allemaal van onze eigen moeder- en vader meegekregen dat delen goed is en proberen dit onze spruit van jongs af aan te leren. Dit lijkt over het algemeen met succes te worden aangeleerd, maar over het algemeen is dit niet voor lang.

Waar jouw voorheen dreumes namelijk met alle liefde een half afgekloven koekje in mama haar mond propte, als teken van zijn, of haar affectie. Propt jouw peuter nu het gehele kaakje haastig in zijn mond, om enkel wat prutspetters op het bankstel achter te laten wanneer deze: “Is van mij,” schreeuwt tijdens het kauwen.

Plotseling, ondanks alle pedagogisch verantwoorde pogingen jouw kind een gulle gever te laten worden. Heb je nu te maken met een graaiende peuter, die niet onder doet voor Dagobert Duck tijdens de hamsterweken.

– Hoe voorkom je kortsluiting in de hersenen?

Adem in, adem uit en bedenk je: Er komt ooit een dag, dat je hier smakelijk om kan lachen.

3: Driftbuien

We kennen deze momenten allemaal wel. Vroeger kon je gezellig met je kindje naar de supermarkt en viel iedereen als een blok voor jouw, welbespraakte, rustige en tolerante kindje. Het snoepje wat niet in het boodschappenmandje hoorde, werd netjes en zonder morren teruggelegd.

Van de één op de andere dag besloot jouw peuter hier geen genoegen mee te nemen en gaat dit (voorheen) perfect uitgevoerde kunstje, gruwelijk mis.

Met grof geweld stort deze zich, als een volleerd oscarwinnaar, ter aarde en met een luid gekrijs wordt zijn- of haar ongenoegen over dit zojuist aangedane ‘onrecht’ geuit.

Even staar je flabbergasted naar de grond en ziet met ledenogen aan hoe jouw engeltje, getransformeerd is in iets wat meer weg lijkt te hebben van the Exorcist.

Overig winkelend publiek zucht en steunt. “Als dat mijn kind was…’ hoor je ze nog fluisteren en je herinnert je ineens dat jij vroeger ook van dit soort ‘statements maakte.

– Hoe voorkom je kortsluiting in de hersenen?

Adem in, adem uit en bedenk je: Er komt ooit een dag, dat je hier smakelijk om kan lachen!

4: “Waarom?”

Alles gebeurd met een reden. Deze kan simpel zijn of te gecompliceerd om uit te leggen.

Wat lijkt het dan ook heerlijk om een kind te wezen en gewoon nergens een onderliggende reden voor proberen te bedenken.

Jammer genoeg doen ook kinderen dit niet voor altijd. Als je peuter ongeveer 3 jaar oud is, gaat deze het besef krijgen dat het leven niet zo simpel is als het lijkt en wil daarmee ook weten hoe de vork in de steel zit.

Gevolg? “Waaroohoom???”

De meest simpele, dagelijkse handelingen lijken nu een waar scheikunde-project. Je kind wil namelijk niet alleen weten hoe het komt dat de maan schijnt, maar ook waarom een bal naar beneden valt, in plaats van naar boven en de absolute favoriet: Hoe is die baby toch in hemelsnaam in mama haar buik terecht gekomen?

“Waarom,” is daarnaast ook gewoon een ‘simpel’ antwoord, wat gegeven wordt op de meest uiteenlopende ‘orders’ die mama geeft.

“Je moet naar je bedje toe.”
“Waarom?”
“Omdat je morgen vroeg je bed uit moet.”
“Waarom?”
“Je moet naar school.”
“Waarom?”
“Om te leren.”
“Waarom?”
“Om later heel erg slim te worden.”
“Waarom?”

(Enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts).

– Hoe voorkom je kortsluiting in de hersenen?

Adem in, adem uit en bedenk je: Er komt ooit een dag, dat je hier smakelijk om kan lachen!

5: Onafhankelijkheids-fase

Eigenlijk is het vooral heel erg knap. Je weet wel. Dat jouw kindje besluit dat deze groot genoeg is om bepaalde dingen even zelf ‘onder handen te nemen’ en ergens is het ook een beetje handig.

Een broekje naar beneden trekken is relatief simpel en voorkomt een ‘stop, drop and run– tafereel’ wanneer het tijd is voor zoiets als een toiletbezoekje.

Minder handig is het, als het gaat om het zelf uitzoeken van kleding. Of je moet houden van een excentrieke kledingstijl, waar een rood broekje ‘prrrrima kan’ (in combinatie met een fluoriderend, roze Hello Kitty T-shirt).

Elke vorm van hulp wordt natuurlijk ondersteund door de ‘Nee-fase’ en geloof het of niet. Peuters zijn zeer volhardend als het gaat om het bewerkstelligen van hun doelen.

– Hoe voorkom je kortsluiting in de hersenen?

Adem in, adem uit en bedenk je: Er komt ooit een dag, dat je hier smakelijk om kan lachen!

En als laatste, maar niet het minste;

6: Alle overige leuke fases

Als je het bovenstaande zo leest, dan heb je waarschijnlijk het idee dat er geen doorkomen aan is. De peuterpubertijd.

Maar zoals ik in de koptekst al liet blijken, het ‘peuterschap’ kent over het algemeen meer leuke momenten, dan die vervelende fases.

Wat dacht je van de kusjes en dikke knuffels? Of de allereerste keer “Ik houd van jou mama.”

Daar kan aan het einde van de dag, geen enkele fase tegenop!

– Hoe voorkom je kortsluiting in de hersenen?

Adem in, adem uit en bedenk je: Een fase is maar een fase, maar het ‘houden van elkaar’ blijft voor altijd!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen