Waar ben je naar opzoek?

5x de alternatieven voor abortus

4 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
5x de alternatieven voor abortus

Alternatieven voor abortus

Als mijn dochter mij later in de ogen kijkt en vraagt “Wat heb jij gedaan, mama?” Wat zal ik dan antwoorden? Wereldwijd vind er een infanticide plaats. 44 miljoen abortussen per jaar. Kun je het je voorstellen? 44 miljoen! Ik niet. Daarom wil ik later mijn dochter recht in de ogen kunnen kijken en zeggen: Mama heeft op de bres gestaan! Mama heeft gevochten voor het leven dat zelf geen stem heeft. 

Zelfs dat is nog niet genoeg, want op het moment dat ik dit schrijf, zal er ergens een abortus plaatsvinden. Meer dan 1 per seconde. Wat wordt er snel aangestuurd op abortus, wanneer de vrouw in kwestie maar enigszins twijfelt. Ja, je hebt gelijk, je bent veel te jong. Of Een meerling? Misschen toch maar eentje weghalen dan, want denk aan de risico’s!? Ook gehoord: Een klompvoetje? Nou, wellicht dan toch maar….? Of wacht, een chromosoom teveel? Weet u het zeker mevrouw? Weet u zeker dat u de zwangerschap niet wilt afbreken? Een kind met Down is een hele zorg, niet?

Keiharde feiten

In Nederland ligt de abortusgrens op 24 weken, waarbij alleen al het argument dat het niet uitkomt, voldoende is om ook een gezond kindje in een laat stadium te laten ‘weg te halen’. Hoe dat gebeurt, wordt je meestal niet verteld. Hier op Love2BeMama heb je de keiharde feiten over abortus methoden op een rijte.

De alternatieven, die krijg je meestal niet te horen, wanneer je als wanhopige vrouw of meisje aanklopt bij een kliniek. Dat terwijl abortusartsen wettelijk verplicht zijn om vrouwen met een verzoek om abortus te wijzen op alternatieven. Eerder bleek uit de evaluatie op de Wet afbreking zwangerschap dat abortusartsen in 60% van de gevallen niet op de alternatieven wijzen.

In de baarmoeder onder toezicht?

Het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw staat ten allen tijde voorop. Het kind heeft 0 rechten. Dat is toch niet te verkroppen? Vooral ook omdat het kind blijkbaar opeens wel rechten heeft, wanneer het gaat om een rokende en drinkende, zwangere vrouw. Dan ineens moet het kind al in de baarmoeder onder toezicht geplaatst worden van jeugdzorg, want help; ze vergiftigt haar kind. Het kind aan stukken laten trekken tot 24 weken? Geen probleem, want dat is legaal.

Alternatieven

Hier zijn ze dan. De alternatieven. Hopelijk heb je er wat aan. Of kun je er iemand mee helpen. Het is het meer dan waard. Een prachtige Joodse uitspraak is: Wie één leven redt, redt de hele wereld. Daarom. Elk kindje is er één. Elk kindje is het waard om voor te vechten.

 1. Vaak wordt het je zo verteld dat abortus nog de enige uitweg lijkt. Er wordt als ware naar toe gepraat. Misschien toch maar… Of, het is misschien het beste… Wist je dat je het kindje gewoon kunt houden? Daar ga je best uitkomen. Als je het kindje eenmaal hebt, wil je niet anders meer. Dan vallen alle beren die je nu op de weg ziet, gewoon weg of ineens veel minder erg dan voorheen gedacht.
 2. Hoe dan? Je kunt hulp inschakelen. Zo kun je de hulp inschakelen van een pleeggezin dat bijspringt. Mocht je jong zijn, kun je op die manier toch nog je school afmaken. Waarom niet? Siriz heeft zelfs een gasthuis, dat ze ter beschikking stelt aan jonge moeders. Hier leren jonge moeders op eigen benen te staan, terwijl ze zorgen voor hun kindje. Ze kunnen vaak nog naar school, en leren bijvoorbeeld hoe ze een uitkering kunnen aanvragen, etc. Andere opties zijn een gastgezin of verblijf in een project voor begeleid wonen. 
 3. Adoptie is ook een mogelijkheid. Wanneer je zelf het gevoel hebt je kindje niet de liefde of het huis te geven, wat je voor je kindje wenst, dan is adoptie heel reëel. Je kindje is zo enorm gewenst en welkom. Ik moet nog het eerste geadopteerde kind tegenkomen dat liever geaborteerd was geweest. Meer informatie vind je ook op FIOM
 4. Ook zijn er heel veel organisaties die je kunnen helpen. Dat mogen dan in veel gevallen christelijke organisaties zijn, maar dat betekent niet dat je opeens zelf daar iets mee moet. Zo kun je aankloppen bij Schreeuw om leven en Siriz voor GRATIS hulp. Zij helpen heel graag met onder andere het inzamelen van babyspullen of het zoeken naar woonruimte. Bij Schreeuw om leven zag ik bijvoorbeeld een jong stel voorbij komen dat werd geholpen aan goedkope woonruimte. Hadden ze geen woonruimte gehad, had het stel geen andere mogelijkheid gezien dan abortus. Dat, terwijl het kindje zo gewenst was / is.
 5. Het vondelingenkamertje / luikje. Ben je al zo ver gevorderd, en zie je het nog steeds niet zitten met een kleine? Dan zijn er nog de vondelingenluikjes. Die zijn altijd beter dan het kindje zomaar ergens achterlaten. Doe dat alsjeblieft niet! Daar kun je zelf later niet mee leven, maar je kindje zou het ook wel eens niet kunnen overleven. Kijk eens op de website van Stichting Beschermde Wieg met heel veel informatie over vondelingenkamers. In het Isala ziekenhuis in Zwolle kun je je kind zelfs ter vondeling leggen in een vondelingenkamer. Hier kun je privé, zonder je identiteit bekend te maken, afscheid nemen van je kindje, en het achterlaten in goede handen. Hoe dat werkt, lees je hier
Reacties
 • felicia zei

  adopteren vind ik trouwens een mooie optie in plaats van abortus

 • felicia zei

  heel erg goed geschreven zo denk ik er dus ook over
  ik was in verwachting van mijn eerste kindje toen ik 22 was op zich een mooie leeftijd maar mijn tante zei tegen mij jeetje op jou leeftijd was ik nog lekker aan het genieten van mijn vrijheid mijn eerste kwam op mijn 29
  heb je er niet over gedacht om af te breken?
  is zo gebeurt hoor . ik dacht meteen wat vreselijk hoe mijn tante zo praat zo makkelijk over abortus
  ik ben namelijk van mening dat het zieltje van het kindje al besloten heeft om te komen hoe zweverig het misschien ook voor sommige klinkt
  en ik heb natuurlijk dus ook geen abortus gepleegd dat heb ik mijn tante ook meteen duidelijk gemaakt
  om een kindje in wording een onschuldig zieltje wat er voor gekozen heeft bij mij te komen om dat te vermoorde om meer vrijheid te hebben
  vind ik afschuwelijke gedachten
  en zoals je schrijft over 24 weken helemaal schandalig zo kindje is al compleet voelt pijn word gewoon vermoord
  heel mooi verwoord ook in je artikel het kindje heeft geen recht dat is het erge er word gewoon voor bepaald dat het maar beter is om hem of haar een kans op leven te ontnemen .
  nu ben ik zwanger van de vierde en mijn derde meisje is nog maar 10 maanden oud . mijn nichtje haar dochtertje van die zelfde tante zei heb je niet nagedacht over abortus ?
  is toch veel te druk 4 kinderen ?
  en de jongste is nog maar zo klein nog
  toen ik zei daar niets van te willen weten en tegen abortus ben
  werd ze zelfs een beetje kwaad ze zei ik vind dat je niet nadenkt over hoe druk het straks word
  ik werd er ook kwaad om hoe kon ze zoiets tegen mij zeggen
  mijn kindje vermoorde geen denken aan al is het druk en al word het pittig.
  zodra de test positief is ben je al mama

 • Helma zei

  Ja waarom zou je het niet gewoon simpel laten aborteren! Komt wel goed joh! Denk vooral niet na over evt gevolgen voor je kind en voor jezelf….
  Hoezo kortzichtig?

 • Eline zei

  Jeetje wat een kortzichtig artikel. ‘Overweeg je abortus? Waarom hou je het kindje niet gewoon? Komt wel goed joh!’
  je hebt echt te weinig van de wereld gezien als je daarin gelooft.

  • Hoezo kortzichtig? Voor de meeste vrouwen lijkt abortus nog de enige weg te zijn. Het komt niet in ze op dat het ook nog mogelijk is om (zij het met hulp wellicht) het kind te houden. Uit ervaringsverhalen van vrouwen die uiteindelijk toch voor hun kind kozen, blijkt het een eye opener dat zij hierop gewezen worden. Het lijkt inderdaad zo simpel, maar dat is het ook.

   • Eline zei

    Als je eerste intuïtie roept dat je geen kind wil, ben je daar waarschijnlijk, om wat voor reden dan ook, niet aan toe. Ik schrok ook toen de huisarts gelijk al vroeg of ik het wel wilde houden, ik was tenslotte nog maar 19. Maar ‘Daar ga je best uitkomen’ is in de meeste situaties wat te kort door de bocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 5 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 5 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 5 maanden geleden
 • 4 minuten lezen