Waar ben je naar opzoek?

5 tips voor moeders met stress

2 minuten lezen Esmee
5 tips voor moeders met stress

Stress… je voelt de hitte door je lijf naar boven borrelen. Het stoom komt nog net niet uit je oren. Herken je dit? Let dan goed op, want het is niet gezond dit structureel te voelen.

Te korte tijd voor activiteit gepland

De tijd voor mijn geplande activiteit is te kort. Ik word gehaast, werk naar dat doel toe wat het ook is; boodschappen doen, was ophangen, koken, zodat het af is… dit is een illusie. Het is bijna nooit af. Betekent dit dat ik ook nooit rust heb, behalve als ik op bed lig?! Pff, als ik er weer aan denk, voel ik mijn hartslag alweer omhoog schieten en de ademhaling sneller gaan.

5 tips voor moeders met stress

Adem in, adem uit!

Van mijn haptonoom heb ik geleerd meerdere keren per dag, al is het maar voor 5 minuten, te gaan zitten met een kop koffie. Adem goed in en uit en bedenk ‘Hoe voel ik me op dit moment?’ Ben ik gehaast of gewoon lekker aan het werk?

Stresshormonen

Ik weet dat het zo ongezond is om mijn lichaam dit keer op keer aan te doen. Bij stress maakt je lichaam zich klaar om te vechten of te vluchten en bij mij betekent dat vaak snel werk af te maken. Voor een paar minuten kan en werkt dit prima. Alleen maakt je lichaam na een paar minuten stressen naast adrenaline, het hormoon cortisol aan. Je lichaam kan na het aanmaken van deze hormonen niet meer herstellen, doordat je maar doorgaat en niet meer oplaadt. Dit kan uiteindelijk leiden tot overspannen zijn of een burn out.

stress

Tips voor moeders met stress

 1. Hoe moeilijk ook, stel grensen! Dit is en blijft voor mij heel erg moeilijk. Bij de haptonoom heb ik geleerd meer naar mijn gevoel te luisteren. Durf uit te spreken als iets je teveel lijkt of gewoon niet wilt. Als je vanuit je gevoel spreekt, snapt de omgeving dit vaak ook gewoon. En zo niet, van jou is er maar één. Leer nee zeggen!
 2. Zorg goed voor jezelf! Slaap, indien mogelijk, voldoende, eet gezond en sport. Sporten leek me juist echt vermoeiend tijdens mijn burn out. Dat was wel het laatste waar ik aan dacht. Toch merkte ik op advies van mijn psycholoog dat ik er voldaan vandaan kwam. Het blijft moeilijk, maar alle beetjes helpen; fietsen in plaats van de auto pakken, is ook prima.
 3. Stel je open voor tips en/of training van professionals. Ik voelde me alsof ik gefaald had toen ik instortte en naar een psycholoog ging voor uitleg. Het is een stap om daar naartoe te gaan, maar het werpt echt zijn vruchten af.
 4. Zorg voor ontspanning alleen, maar ook voor Quality time met je partner en kinderen. De ontspanning samen zorgt ervoor dat je jezelf weer kan opladen en je verbonden voelt ook in zo’n lastige periode. Je staat er niet alleen voor.
 5. Eigenlijk vind ik het belangrijkste van allemaal; VRAAG OM HULP! Het is voor mij echt een blijvend punt, hulp vragen. Het voelt voor mij als falen, want ik kan het dan zelf niet. Maar ik groei erin en eigenlijk doet iedereen het graag voor me. Een broer die graag op mijn kinderen past zodat ik een moment voor mezelf heb, mijn ouders die vaak ondersteuning bieden met taken in en om huis. Erg dankbaar ben ik daarvoor!

Hoe ga jij om met stress en hoe pak je dit aan?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen