Waar ben je naar opzoek?

20x zo gaat een 3-jarige door het leven! (ouders… be prepared!)

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
20x zo gaat een 3-jarige door het leven! (ouders… be prepared!)

Gefeliciteerd lieve moeder. Je hebt de 2-jarige schatje terror-peuter-puber overleefd! En dan denk je dat je het gehad hebt hé? Vanaf nu wordt het alleen maar beter. Nou ik zal je even uit de droom helpen: berg je voor de 3-jarige… De vlag die je op hun derde verjaardag buiten hing, kan meteen weer naar binnen. Bewaar hem nog maar even!

Lees ook: 15 herkenbare dingen voor moeders met een 2-jarige

Be prepared for your 3-year old.
Mag ik even voorstellen: you threenager!

 1. Je plast, poept, doucht, belt en neuspeutert nog steeds met publiek. Wees je daarvan bewust.
 2. Overal waar mama is wil de 3-jarige zijn. Is mama er niet? Dan hoor je dit: “Mamamamamamamamamamamamamamamamamama… MAMAAAAAAAA.” En dat op repeat.
 3. Zodra broers en zussen het huis verlaten hebben om naar school te gaan staat de 3-jarige voor je neus en vraagt: “Ik snoep?” Als je antwoord “Nee!” is dan laat de 3-jarige duidelijk merken dat dat NIET HET GOEDE ANTWOORD IS. Vervolgens wordt de vraag om de 5 minuten herhaald.
 4. In de ochtend worden er altijd dezelfde vragen gesteld. Te beginnen met de snoepvraag en te eindigen met de iPad/televisie/telefoon/WiiU/Netflix vraag. Ook dat gaan we allemaal niet doen. Er wordt namelijk… gespeeld. Vervolgens gaat de 3-jarige op de bank liggen en voert een toneelstuk (met veel gehuil en gekrijs) op.
 5. De omslag van gedrag ligt elk moment op de loer. Zo heb je een super schattige en charmante peuter en een paar seconde later woont er een psychotische terror peuter in je huis. Schokkend!
 6. Op sommige momenten krijg je het vermoeden dat de 3-jarige je haat. Zeker wanneer je het verkeerde antwoord geeft. Zie punt 3 en 4.
 7. Het bedritueel begint zo schattig: de 3-jarige pakt een boekje uit de kast, je leest voor, de 3-jarige wil nog even lezen en dan gaan we slapen. Hoho! Niks niet slapen. Je krijgt het boekje naar je hoofd geslingerd en je bent een ‘stomme mama’. Slapen is nog steeds voor baby’s.
 8. De 3-jarige houdt ervan om, als ze eindelijk in bed ligt, een stuk of 100 keer naar beneden te komen met een hele verzameling smoesjes. Spin onder het bed, donker, dorst, plassen, poepen, buikpijn, spugen, niet moe, kusje, nog een kusje, papa kusje, oma kusje (oma is er niet?!)…
 9. Je ervaart hoe het is om een, pak hem beet, 1 meter grote peuter boos te zien worden omdat je niet met je iPhone a 700 mee mag spelen.
 10. Met de 3-jarige naar de stad gaan ziet er ongeveer zo uit: we stappen uit de auto, lopen 50 meter en de 3-jarige staat stil. Ze verzet geen stap. Ook niet als jij al lang om de hoek bent. De buggy is uit den boze maar ‘zelluf lopen’ doen we ook niet meer aan… ERGERLIJK!
 11. De verwachte bedtijd van een 3-jarige is theoretisch.
 12. De 3-jarige heeft geen blad voor haar mond en zegt alles na wat mama zegt. Dus ook tegen de buurvrouw: “Mama zegt dat jij een dikke kont hebt…”
 13. Pas dus op wat je tegen je partner zegt. Er ligt altijd een 3-jarige op de loer die alles napraat.
 14. Wanneer de 3-jarige naar de peuters gaat vraagt de juf aan jou of het wel gaat. Je ziet er zo sip uit… Maar als je weer in de auto stapt rij je met piepende banden weg, hang je thuis de vlag uit, drink je warme koffie en geniet je van de RUST.
 15. ‘Irritant’ is de middle name van de 3-jarige.
 16. “Doe je schoenen aan!”
  “Waarom?”
  “Daarom!”
  “Waarom?”
  “Omdat we naar school moeten!”
  “Waarom?”
  “Om je broer en zus op te halen…”
  “Waarom?”
  “DAAROM!”
 17. De 2-jarige vindt opruimen nog leuk, de 3-jarige werpt zich ter aarde en zet het op een brullen als mama ook maar begint aan het woord ‘OPRUIMEN’. Met geen mogelijkheid krijg je de 3-jarige zover om te helpen.
 18. De 3-jarige wil echt ALLES zelf doen. En dat duurt een miljoen minuten. Oh wee als mama helpt… Dan heb je het voor de rest van de dag verpest.
 19. De woedeaanvallen lijken alleen maar langer te duren. Maar… je hebt nu weer een jaar extra ervaring als ouder erbij dus reageer droogjes: “Schatje, ik hoor het wel als je klaar bent!” Geloof mij: het is heel snel klaar…
 20. Maar echt… je houdt enorm van de 3-jarige. Alle bovenstaande vergeet je ter plekke als je een knuffel en een natte kus krijgt. En je krijgt al buikpijn van het idee dat de 3-jarige straks het nest gaat verlaten en (ook) naar school gaat. Daar zit je dan met je goeie gedrag.
Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
 • Wim Leber zei

  Geweldig klopt nog ook hahaha.
  En als je dochter dan een extra volume knop heeft.
  Maar als ze lacht is alles weer geweldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen