Waar ben je naar opzoek?

20x van peuter naar eigenwijze kleuter. Berg je maar!

5 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
20x van peuter naar eigenwijze kleuter. Berg je maar!

Ok. Dan heb je de terror-peuter-puber en de threenagers jaren overleefd? Bereid je maar voor op de (pre-)kleuter-fase! Wellicht denk je: wat kan er gebeuren? Mijn kind gaat naar school! Dus, je dacht dat dat gemakkelijk was? NeeNeeNeeNee, want wat er komt, kan soms grappig zijn, maar meestal is het gekmakend. Soms heel soms wil je die lieve kleine kleuter van je dan achter een meters dik behang plakken (na schooltijd)…

Dat begrijpen wij. Ze hebben niet voor niets de BSO uitgevonden. 😉

Lees ook: 20x Zo gaat een 3-jarige door het leven! (ouders… Be prepared)

Yes! Je kind is 4. Officieel een kleuter.

Klaar voor de kleuterschool! Ook al ben jij dat nog niet…

 1. Je kind wil groot zijn, maar ook niet té groot. Eigenlijk gewoon groot en klein tegelijk. Ondertussen gedraagt kleuter in kwestie zich soms als groot, en wil hij / zij meepraten, maar zegt dan altijd de verkeerde dingen op de verkeerde momenten. “Jij hebt ook tepels, toch?” (op de kinderboerderij, bij de dierenverzorger, en nog meer ander publiek)
 2. Opeens komen er zo halverwege of na de eerste weken van dat eerste schooljaar al heel veel (eigen)wijsheden om de hoek. Zie 1.
 3. Discussies zijn niet van de lucht, waarbij wel-lis en niet-is veel geuit worden
 4. In veel gevallen heeft je kleuter nu ook al een mening over jou, die je kleuter niet onder stoelen of banken steekt: Je bent dan niet zo leuk. Of in het ergste geval: een stomme mama/ papa. AU!
 5. Als je kind nog niet helemaal of net zindelijk was of nog maar net, kan je kind juist dan een terugval krijgen. Denk: ongelukjes op school. Het hoort er allemaal bij. In veel gevallen is juf of meester er minder blij mee, en mag jij opdraven om je kind van verschoning te voorzien. In andere gevallen zit je kind slordig op de wc, en pist hij/zij dus OP de WC bril (juist, eroverheen!) en ook gelijk op alle (schone) onderkleding.
 6. Opeens is het super interessant en hilarisch om overal poep of scheet bij te zeggen.
 7. In de (pre-)kleuter fase kun je aan een kant zo duidelijk merken dat je kind nog klein is, maar groot wordt. Je kind is afhankelijk en duwt je weg. Dat kan botsen. FLINK BOTSEN.
 8. Wat je wegbracht naar school was een vrolijk kind, wat je terug krijgt, een afgedraaide, sacherijnige en vermoeid kleuter-monster, dat eigenlijk liefst een dutje moet doen, maar die dat niet wil doen. Bij het opperen van het idee alleen al wordt meneer of mevrouw zo mogelijk nog dwarser.
 9. Dutjes kunnen er nog best bij horen, maar ja, bij een dutje wordt het ’s avonds weer later in bed. Dat willen we dan ook weer niet, want dan wordt er al genoeg gedraald. Dat wordt dan weer 100x nutteloos op het toilet zitten zeker… Beter dat ‘het gedrocht’ direct naar dromenland vertrekt 😉
 10. Zeuren, zeuren, zeuren. Bij voorkeur vlak voor we de deur uit gaan. Om iets lekkers. En als iets niet lukt. Mammaaaaaaa, wil je me helpen? Mama, de rits is stom. Het lukt niet. Mamaaaaaaa. Waarom kom je niet? Mijn schoenen zijn stom! *stampvoetend*
 11. Krijgen we niet waar we om zeuren. Dan wordt dat een heel groot drama, inclusief hele dikke krokodillentranen. Met allemaal hetzelfde tot gevolg. Mama en papa niet blij. Kind niet blij. Dag verpest. We zouden weg gaan. Nu niet meer. Niet met een zeurende, zanikende kleuter die er bovendien wat van moet leren: als ze zeurt, gebeurt er niks leuks! Punt!
 12. Je zindelijke kleuter gaat natuurlijk ’s avonds voor het slapen TIG keer naar de wc, want ja. Dat er dan niks meer uitkomt, dat moet niet uitmaken. Oh ja, en wanneer je dan de deur uitgaat, en je vergeet je draak eens op het toilet te zetten, dan moet meneer of mevrouw natuurlijk opeens hoognodig, middenin een overvolle supermarkt of winkel.
 13. Ben je eindelijk eens streng “Nu blijf je liggen!”, plast je kleuter toch nog in bed. SHIT. Had je het toch bij het verkeerde eind?
 14. Eet je eten op. Eet door! Anders doet mama de iPad weg. Dooreten. Nu! Kauwen, kauwen, kauwen. Slik. Wel kauwen!!
 15. Loop nu eens door. Til je voeten op. Til je voeten op! Kijk, nu struikel je over je eigen voeten. Loop door. Je kunt toch wel gewoon lopen? Zo moeilijk is dat toch niet? Waarom kun je niet normaal lopen?
 16. Ga nu naar de wc. Nee. NU! Naar de wc. Plasje doen. Pyjama aantrekken. NU. Opschieten naar boven. Naar de wc. Plasje doen. Pyjama aan. Als mama boven is, heb jij je pyjama aan. *Mama is boven. Kind in ondergoed aan het spelen met wat frutsels. Uiteraard nog niet naar de wc geweest*
 17. Nee, ik wil een majo aan. Mama, mag ik mijn Frozen jurk aan? Mag ik dan mijn kroon op naar school? Nee, mag ik dan mijn Frozen vlecht aan naar school? Waarom zeg je altijd NEE mama? Ik begrijp het niet! *onderwijl armen kruisend, met een stuurse blik mama aankijkend. Of wilt met de armen zwaaiend om een punt te maken*
 18. Ga maar aan mama vragen
  Nee, ik wil niet aan mama vragen. Ik moet altijd aan mama vragen. Dat wil ik niet! *Stampvoetend*
  Waarom niet?
  Mama zegt altijd NEE
 1. Pas op wat je zegt. Alles wat je zegt, en doet kan tegen je gebruikt worden. Dat is al zo bij een threenager. Bij een kleuter wordt dat alleen maar meer. Als een boemerang, terug in je gezicht. Liefst met publiek. De juf, andere ouders, klasgenootjes. Zoiets.
 2. Natuurlijk is en blijft je kleuter het allerliefste wat er bestaat op de hele wereld. Heerlijk zo’n mensje, waarmee je echt samen leuke dingen kunt ondernemen, en hele gesprekken kunt voeren. Als ze tenminste weer een beetje zijn bijgekomen na school. Dan is er tijd om samen te zijn. Te genieten. Nog even… Nog even, en je kleuter wil ook dat niet meer, want dan speelt hij of zij liever nog met vriendjes of vriendinnetjes. Die tijd komt ook nog.

  Ik geniet dus nog maar even van mijn overenthousiaste, eigenwijze, soms sacherijnige, ‘overwerkte’ kleuter: “Ik heb veel gewerkt mama op school”, sprak ze laatst wijs. En zo is het. Het is ook wat om te verhapstukken, die eerste schooljaren. Toch. Ze zijn zo voorbij, die kleuterjaren! Slik.

Geniet daarom nog maar even van je kleuter!

Lees ook: 15 herkenbare dingen voor moeders met een 2-jarige

Herken je je in bovenstaande situaties, of heb je zelf nog aanvullingen? Praat mee hieronder of op Facebook.

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen