8x wat je niet wist over roodharigen

Ik ben een roodharige en daar ben ik trots op! Nu ik volwassen ben kan ik dat volmondig zeggen. Vroeger was ik er op zijn zachtst gezegd niet blij mee. Ik werd gepest (volgens mij waren ze allemaal jaloers) en ik verfde daarom mijn prachtige haar in alle kleuren van de regenboog. Zo zonde. Ooit verfde ik het roze, het dieptepunt in mijn leven. Van gekkigheid wist ik niet meer wat ik met mijn haar moest doen. Ik knipte het kort, veel te kort en super lelijk. Nu ben ik op een punt gekomen dat ik het niet meer verf. Af en toe wat rood/bruine of blonde plukken maar dat is het. Ik ben trost op mijn rode haar en mijn sproeten. Die komen prachtig uit zodra de zon weer begint te schijnen. 

Roodharige kinderen

Bij de geboorte van mijn kinderen hoopte ik heel hard dat ze roodharige zouden worden. Helaas is dat mislukt! Ze zijn super blond, bijna wit. Ze hebben heel erg mooi haar en bij de oudste en jongste komt er in de zomer een roodachtige gloed over maar ze zijn toch echt blond. Ik geef mijn mooie rode haren dus niet door aan mijn kinderen. De ‘redheads’ sterven uit volgens mij kapper. Dat zou echt heel erg jammer zijn want het is zo’n mooie en unieke haarkleur. En je hebt roodharigen in vele soorten. Je mag er trots op zijn als je rood haar hebt!

Ik merk steeds vaker dat er echt wordt gekeken naar mijn lichte huid en rode haar. Zo was ik laatst in het ziekenhuis voor een echo voor mijn nieren. De echoscopist zag dat mijn baarmoeder gekanteld was en zei dat ik daar ‘vroeger’ meteen voor doorgestuurd zou worden. Ondanks dat ik er prima kinderen mee heb kunnen krijgen zou de reden zijn geweest dat ik roodharig ben. Dat zijn gevalletjes apart waar extra naar gekeken moest worden. Maar ook krijg ik speciale en mildere behandelingen in schoonheidssalons en heb ik sneller last van zonlicht door mijn lichte huid.

Mythes over roodharigen

Er gaan heel wat mythes de ronde over roodharigen. Ik zet ze hier op een rij. Een aantal kan ik ontkrachten maar een aantal zijn zeker waar.

In deze blog 8x wat je niet wist over roodharigen! Heb jij rood haar of heb je een kind met rood haar? Dan is onderstaande zeker handig om te weten!

Wat je niet wist over roodharigen

Wat je niet wist over roodharige!

1. Roodharigen worden niet grijs

Ahh, dat is echt een pluspunt. Volgens mij kapper word ik niet grijs. Ik word eerst blond en daarna wit. Mijn rode kleur begint nu al zijn kleur te verliezen. Zo rood als ik vroeger was ben ik nu niet meer. Je ziet weinig verschil maar als ik foto’s van vroeger bekijk dan was mijn haar echt veel roder.

2. Rood haar is moeilijker te verven

Daar ben ik wel achter ja! Toen ik nog in mijn periode zat dat ik mijn haar in alle kleuren van de regenboog verfde was het altijd zo’n gedoe om het in de juiste kleur te krijgen. De kapper moest het eerst bleken voordat het in de juiste kleur geverfd kon worden. En soms pakte die kleur ook heel anders uit; wilde ik het blond, werd het groenig. Of ik moest het drie keer verven voordat het goed was. Gewoon niet verven dus!

3. Pijngrens van een roodharige

De pijngrens van een roodharige is een ‘grijs gebied’ voor de wetenschappers. Wat wel zo is is dat roodharigen een lagere pijngrens hebben op bepaalde vlakken. Dat verklaard ook waarom ik vaak meer pijn ervaar en soms weer minder. Zo hebben roodharigen tot 20% meer verdoving nodig bij operaties. Dat zou ook verklaren waarom ik mijn bevallingen als zeer heftig en extreem pijnlijk heb ervaren.

Maar roodharigen voelen weer minder pijn als het gaat om een stekende pijn in de huid en hebben weer meer kans op tandpijn.

4. Roodharigen zijn gevoeliger voor kou en hitte

Dit is getest door het BNN-programma Proefkonijnen. Dit kan ik beamen. Ik heb het snel koud en krijg meteen droge handen en lippen. Tot bloedens aan toe. Smeren helpt niet veel. Zodra de kou minder wordt, wordt mijn huid ook beter. Ik kan slecht tegen warmte en de zon, ik heb het snel te warm en de zon vermijd ik het liefst. Mij zie je niet in de zon liggen.

Ik vind het heerlijk om op vakantie te gaan naar warme oorden maar dan liever naar het Caribisch gebied dan naar Italië. In het Caribisch gebied hangt een ander soort warmte (vaak met wind) maar ik veel beter tegen kan.

Als ik ook maar iets te lang in de zon ben geweest dan ben ik meteen hevig verkleurd of verbrand. Ik ben een keer zo erg verbrand dat ik de blaren op mijn rug en schouders had staan. Ik was er heel erg ziek van: ijlen, overgeven, ontstekingen en open wondjes. Heel naar! De littekens heb ik nu nog steeds.

Roodharigen kunnen niet genoeg vitamine D absorberen en daardoor verbranden ze snel. Maar… roodharigen genereren hun eigen vitamine D zodra ze zijn blootgesteld aan licht. Dat is dan weer fijn om te weten!

Wat je niet wist over roodharigen

5. Roodharigen krijgen een speciale behandeling bij schoonheidsalons

Als ik naar de schoonheidsspecialiste ga dan krijg ik een milde behandeling. Mijn huid wordt niet geschrubt en bepaalde producten blijen achterwegen. Mijn huid is extreem gevoelig en wordt snel rood. Daarom wordt hij met ‘fluwelen handen’ behandeld.

Lees ook: 10x wat je moet weten als je een roodharig kindje hebt

6. Sneller last van zonlicht

Ik loop al met mijn zonnebril op als de zon niet eens schijnt. Ik heb heel snel last van (fel) buitenlicht. Volgens de opticien komt dat doordat ik een lichte huid heb en daardoor mijn ogen ook minder aankunnen en gevoeliger zijn. Niet zo gek dus dat ik altijd mijn zonnebril meeneem. Ook als het winter is of regent.

7. Pijn bij het geven van borstvoeding

Toen ik borstvoeding ging geven was dat kommer en kwel. Doordat mijn huid extreem gevoelig is deed het ontzettend veel pijn. En die pijn ging niet weg na een aantal dagen, dat las ik wel overal op internet. Ik kreeg last van tepelkloven en blaren en de pijn van het toeschieten was niet te harden.

Ik zou willen dat er wat meer aandacht kwam voor het geven van borstvoeding bij roodharige moeders. Ik heb namelijk ervaren dat de pijn niet minder wordt, wel dragelijker. Er zou een speciaal protocol moeten komen voor roodharige borstvoeding gevende moeders met een extreem gevoelige huid. Niet iedere roodharige zal dit zo ervaren, het ligt ook aan de gevoeligheid van je huid. Toch is het goed om hier meer op te letten!

Lees ook: 10 reden waarom roodharige kinderen geweldig zijn

8. Roodharigen zijn temperamentvol

Of het waar is weet ik niet zeker. Maar ik kan mij hier wel in vinden. Ik kan heel vurig reageren op bepaalde situaties. Heel boos worden of juist heel emotioneel worden. Ik ben af en toe ook impulsief. En… Meisjes met rooie haren, die kunnen kussen, dat is niet mis! 🙂 Ze schijnen ook sensueel te zijn…

Wist je dat…
deze bekende mensen van nature ook rood haar hebben?

 • Vincent van Gogh (schilder)
 • Julia Roberts (actrice)
 • Nicole Kidman (actrice)
 • Prins Harry van Groot Brittannië

Wist je dat…
er jaarlijks Readhead Days worden gehouden? Alle roodharigen komen één keer per jaar samen en dat is een groot feest!

Bronnen: It’s a ginger thing, Beautylab

Linda Bosscher

Ik ben Linda, 33 jaar, getrouwd en moeder van 3 kids. Founder & content creator van Love2BeMama. Deze blog run ik inmiddels 8 jaar en ik schrijf met veel plezier voor jullie herkenbare artikelen.

17 reacties
 1. Ook ik ben een echte redhead. En nu ook met volle overtuiging en trots.

  Ik heb idd een lage pijngrens. Erg lastig. Ben extreem gevoelig, bij de meerdere operaties kwam ik veel minder snel uit een narcose, mij kietelen mondt meestal uit in een schreeuw partij van stop laat me los het doet zeer. Het zelfde met kriebel en dan even krabbelen, een rode grote vlek en pijn is het gevolg.

  Het niet grijs worden vind ik ook heel fijn. Ik heb mijn rode haren van mijn vader gekregen en hij wordt langzaam aan wittig. Duurt wel langer. Je wordt steeds een beetje valer.

  De uitdrukking “rooie en valen zijn donderstralen” tsja dat klopt zeker wel. Net zo als temperamentvol, vurig. Ben enorm vurig en pittig wat sommige dingen betreft. Kan scherp uit de hoek komen.

  Ik hoop op een man, met een sterk roodhaargen, dan wordt de kans veel groter dat ik rodehaarkindjes krijg. Dus ik probeer prins Harry te strikken. Haha.

  En wist je dat in februari de eerste roodharige dag in Londen wordt georganiseerd.

  Vind het leuk om roodharige artikelen te lezen hier.

 2. Haha grappig! Hier nog een “rooie”. Ik ben ook blij met mijn haarkleur, ben er gelukkig vroeger ook nooit mee gepest ofzo. Ik heb drie kinderen, 1 hele blonde en 2 met bruine haren. Ik had een roodharig meisje wel leuk gevonden, maar ze zijn evengoed prachtig hoor 😉 hihi.

 3. Leuk!
  Ik als roodharige heb er een tijd geleden ook een blog aan gewijd 🙂
  Wat zijn we bijzonder hè, hihi!
  Ook ik hoopte op een roodharig kind, wat ook niet gelukt is. Heel blij met mijn bruinharige Julius, ook prachtig! En wie weet komt er nog een roodharig kindje bij 😉

  -X- Max

 4. Ja ik was rood, als tiener vond het verschrikkelijk. na mijn 40ste werd mijn haar steeds donkerder ben nu meer bruin en zomers een lichte rode gloed.

  Mijn pijngrens is niet laag, bevallen doe ik liever als naar de tandarts 😉

 5. Haha Hier nog een rooie
  ik zie mezelf wel terug in de pijngrens, en Het sneller koud hebben. Het was 27 graden en ik kwam uit het zwembad en we gingen met de klas naar de volgende activiteit en ik was zowat helemaal droog alleen ik had het nog verschrikkelijk koud. iedereen was zowat aan het zweten, maar ik liep daar nog steeds met mijn handdoek om me heen gewikkeld…

 6. ik ben niet rood, maar wel super blond, zeg maar wit.
  Maar wat herken ik veel. Bijna alles is ook op mij van toepassing.
  Alleen mijn haar verfen kan niet, want er zit geen pigment in.
  Vond het vroeger verscrikkelijk, die witte kop. Maar zie er nu steeds meer (lees grijs-wit!).
  Ben er nu ook best wel een beetje trots op.
  En geen albino! Heb donker blauwe ogen.

 7. Hier een mama van een roodharig meisje
  Zoals ze zelf zegt ik heb echte gouden haren mam.
  Ze is al veel lichter geworden dan ze in haar eerste levensjaar was,
  Maar zulk onzettend mooi haar…ben er jaloers op hihi❤️
  Mijn zoon is blond en in de wintermaanden donkerblond.
  Daarna nog een tweeling gekregen beide meisjes en ook hun zijn niet rood…
  1 hele blonde (echt van mij) en 1 donkerdere blonde met toch wel een rode gloed in bepaald licht…
  Ik ben onwijs trots op mijn rooie draakie haar mooie haartjes en hoop uit de grond van mijn hart dat ze de kleur die ze nu hebt ook behoud!
  Het lijkt wel gehighlight met blonde plukjes (vooral in de zomer) echt een super mooie kleurschakeling…I’m in love❤️ Op alle 4 mijn kindjes uiteraard!

 8. Ik ben zelf (niet meer) roodharig, maar ben het als baby en tot een jaar of 2á3 altijd geweest. Ik ben blond geworden maar heb altijd een rode gloed over mijn haar gehouden. Mijn zoontje werd met rood haar geboren. Dat is langzamerhand weggetrokken en hij is nu superblond (hij is nu 2,5jaar) Ik ben zwanger van de 2e en ook ik hoop stiekem weer op het rode haar. Ik vind dat super leuk, om de een of andere reden. Niet dat het erg zou zijn als het geen rood haar heeft natuurlijk 😛 Maar om even to the point te blijven, ook ik kan veel van deze punten beamen, ookal heb ik niet echt meer rood haar. Ik verbrand mega snel, als ik 10min in de zon zit onder me in te smeren is het al te laat. En als ik lang in de zon zit moet ik echt smeren smeren smeren, en vaak verbrand ik zelfs dan nog. Daarom ben ik, ookal is mijn zoontje niet meer roodharig maar omdat hij dat wel geweest is, super voorzichtig met hem in de zon en smeer ik als een malle 😛 Hij zal vast wel mijn huid hebben gezien hij ook dat rode haar van mij had denk ik dan! In de rest van de punten kan ik me ook wel vinden maarja of dat toeval of echt waar is, weet ik niet 😛

 9. Mijn zoon heeft rood haar, een lichte kleur. Hij noemt het zelf goud. We zijn dit jaar naar die Redhead Days in Breda geweest, erg leuk en bijzonder. Dan zie je pas hoeveel tinten rood er eigenlijk zijn. Ikzelf heb geen rood haar, maar wel het huidtype met sproeten en al. Mijn man krijgt een rode baard, zou hij ‘m laten staan en onze dochter is blond.
  Ik herken wel wat in die 8 punten bij mijn zoon (3,4,6,8), maar dus ook wel wat mezelf betreft vanwege mijn huid (3,4,6,7,8).
  Factor 50+ is hier in elk geval niet aan te slepen, dat kunnen we allevier wel gebruiken .
  Gelukkig wordt hij nooit gepest met zijn haarkleur en is hij er met zijn 8 jaar gewoon trots op.

 10. Superleuk om dit te lezen, in de 8 weetjes zie ik veel bij mijzelf terug.
  Gevoelige huid, snel koud en warm hebben, last van de zon enz.
  En heb net als jou ook mn haren in alle kleuren van de regenboog geverft.
  Toen ik ermee begon wilde ik eerst zwart haar, pas na 3 x verven was alles gedekt.al dat bleken heeft mn lange haren erg aangetast.
  Maar goed nu kom je dus achter hoe hip en bijzonder het wel niet is al je rood haar hebt.
  Dus heb toen ook gezegd, nu stop ik met mn haren verven.
  Is nu ook niet meer zo mega rood als vroeger,maar heb foto s als bewijs dat ik erbij hoor hihi.
  Proud to be a ginger

 11. Als roodharige kan ik idd bevestigen dat de pijngrens een raar ding is. Maar in tegenstelling tot wat jij schrijft Linda, kan ik heftige diepe pijn zoals bij bevallen juist heel goed hebben net als mijn zusje (ook roodharig). Ook heb ik bij de tandarts haast nooit een verdoving, de pijn van het boren vind ik minder erg dan de verdoving, want die verdoving zorgt voor een langdurige zeurderige pijn als het gaat uitwerken.

  Last van een felle lucht heb ik ook, er ligt standaard een zonnebril in de auto en ja ook in de winter heb ik hem regelmatig op.

  Wat betreft de borstvoeding, helaas kan ik je de hand schudden, tepelkloven niet normaal, mijn dochter spuugde mijn bloed. Maar gelukkig weet ik ook uit ervaring dat je er met de juiste aanpak geen last van hoeft te hebben. Zo heb ik onze jongste 2,5 jaar gevoed zonder zere tepels (voor het grootste deel van de tijd, want er zijn natuurlijk momenten waarop ze even gevoeliger waren bijvoorbeeld met regeldagen waarop dochterlief onverzadigbaar leek).

 12. Beste Linda,

  Je leest heel wat over roodharigen en meestal is het allemaal onzin, maar bij jouw blog kan ik me helemaal aansluiten. Als kind en tiener werd ik heel veel gepest en uitgescholden met mijn rode haren. Mijn haren zijn echter zo dun dat de kleur nu niet meer zo herkenbaar is. Er zit op mijn 40e verjaardag al heel veel zuiver wit in mijn haar, ongeveer de helft. Daardoor lijkt mijn haar nu eerder rozig blond te zijn dan rood.
  Ik heb net als jij ontzettend veel pijn gehad bij de borstvoeding. Daardoor heb ik de borstvoeding bij beide kinderen moeten stoppen op 2 weken! Maar zoals je zelf ook aangeeft, geen enkele dokter of vroedvrouw die me geloofde dat ik extra zorg nodig had.
  Ik hoop al mijn hele leven dat mijn huid beter bestand zou worden tegen de zon maar niets is minder waar. Elk jaar word ik gevoeliger voor zonneallergie en zonnebrand. Op erg zonnige dagen is de beste zonnecrème nog niet sterk genoeg en moet ik me helemaal afdekken. Zelfs in de auto, achter het raam en onder een parasol verbrand ik nog.

  Maar ondanks alle nadelen ben ik er nog steeds trots op om als roodharige geboren te zijn.

  1. Hoi Sylvia wat leuk dat je zoveel herkenning vindt in mijn blog. Soms denk ik wel eens: ben ik nou gek?! Maar dat is dus niet zo. Ik hoor veel dezelfde verhalen van vrouwen met rood haar die het herkennen en dat bevestigd het wel. Roodharigen zijn erg mooi en zeldzaam en ik ben er zeker trots op. Jij zo te lezen ook!

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.