Waar ben je naar opzoek?

Juffen en meesters, of administratief medewerkers?

2 minuten lezen Jeanine van Brummen
Juffen en meesters, of administratief medewerkers?

De juffen en meesters van je kind zijn een belangrijk onderdeel van zijn of haar leven. Je wil daarom dat zij hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. Maar volgens de juffen en meesters zelf is dat bijna onmogelijk. 

De leerkrachten ervaren de hoogste werkdruk van alle beroepen in Nederland, blijkt uit onderzoek van de NOS. Dat komt niet, zoals vaak wordt gedacht, door de grote klassen, of onhandelbare leerlingen. Volgens de leraren gaat het namelijk niet meer om de kinderen, maar is de administratie het belangrijkst geworden.

Lees ook: Juf of meester. Het is ‘gewoon’ werk toch…?

Onderzoek

In het onderzoek van de NOS naar de werkdruk, konden leerkrachten kiezen uit zestien oorzaken. Van de 700 leraren die hebben gereageerd gaf 36% aan dat het administratieve gedoe de grootste oorzaak van de te hoge werkdruk was. 29% gaf deze reden als tweede of derde oorzaak aan. Hiermee is de administratieve rompslomp de oorzaak die verreweg het meeste wordt aangedragen.

Ga ook maar na: als juf of meester van een klas van 25 tot 30 leerlingen ben je naast het voorbereiden van je lessen bezig met voor al deze leerlingen vast te leggen hoe zij presteren. Het leerlingvolgsysteem moet worden bijgehouden, elke leerlingen heeft een eigen dossier, sommige leerlingen hebben een eigen programma nodig vanwege het passend onderwijs. In totaal zijn leraren hier zes uur per week mee bezig. Bijna een werkdag dus!

Lees ook: Doet het huidige onderwijssysteem jongens tekort?

Oplossingen

Leerkrachten willen graag dat hier iets aan gedaan wordt. Voor een aantal verpest dit namelijk het plezier in hun werk. En we kunnen ons allemaal indenken hoe moeilijk je werk is als je er geen plezier meer in hebt. Maar wat moet er gebeuren?

De Algemeen Onderwijsbond (AOb) ziet graag dat de klassen kleiner worden. Minder leerlingen betekent ook minder administratie. Ook een onderwijsassistent zou kunnen helpen, zij kunnen een deel van de administratie overnemen. Maar waar de AOb vooral op hamert is dat de schoolbesturen weer meer vertrouwen krijgen in hun personeel, zodat zij minder verantwoording af hoeven te leggen.

De raad voor het primaire onderwijs, de PO-raad, wijst vooral naar de politiek. Volgens de raad geeft Den Haag te weinig geld uit aan onderwijs. Er zou bijvoorbeeld meer geïnvesteerd moeten worden in ICT, want digitale leermiddelen kunnen de leerkracht ontlasten.

Lees ook: Bedankt lieve juf!

Maar de politiek schuift de schuld weer terug naar het onderwijs. Volgens het ministerie van Onderwijs komen de meeste regels voor meesters en juffen uit de school zelf. Er zouden grote verschillen zijn hoe scholen met hun administratie omgaan. Het ministerie geeft aan zelf overbodige regels te gaan schrappen en samen met het onderwijs de interne regeldruk tegen te gaan.

Bron: NOS

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen