Waar ben je naar opzoek?

Wat een goed idee: speciale speen voor keizerkindjes

1 minuut lezen Linda van den Berg
Wat een goed idee: speciale speen voor keizerkindjes

Speen keizersnede

Een onderzoekster van het AMC in Amsterdam heeft een speciale speen bedacht. “De speen zorgt ervoor dat baby’s die met een keizersnede ter wereld kwamen, op een veilige manier worden blootgesteld aan de bacteriën uit het geboortekanaal van hun moeder”, lees ik op nu.nl. Dat roept bij mij een vreemd beeld op. Hoe werkt dat dan?

Voor de geboorte is het maag-darmkanaal van je baby bijna steriel (dus bacterievrij). Tijdens een vaginale geboorte pikt je baby onderweg jouw bacteriën op. Wetenschappers denken dat die bacteriën zich in de darmen van je baby nestelen (darmflora). Dit traint het immuunsysteem van je baby en mogelijk beschermt dat je kindje tegen auto-immuunziektes.

Keizersnede

Maar als je kind met een keizersnede geboren wordt, krijgt het die vaginale bacteriën niet mee. De darmflora van pasgeboren keizerkinderen bestaat vooral huidbacteriën van de moeder. Keizerkinderen hebben ook meer kans op auto-immuunziektes. Sara Botschuijver, een onderzoekster van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, heeft daar een slimme oplossing voor bedacht: een speen met vaginale bacteriën.

Tampon

Ok; prachtig plan! Maar ik krijg een raar beeld op mijn netvlies. Een speen als tampon ofzo? Nieuwsgierig lees ik haar projectbeschrijving. Sara wil een speen maken die je open kunt schroeven. Je kunt er dan een speciale tampon in doen, die de moeder eerst heeft gedragen. In de top van de speen zit een klein gaatje, waardoor de baby de vaginale flora binnen krijgt tijdens het sabbelen.

Prijs

Sara kreeg voor dit idee de Microbiome Award van het Amsterdamse Micropia-museum. Ze gaat de prijs (duizend euro) gebruiken voor de eerste stap om de speen daadwerkelijk te realiseren. “Het zou wel heel leuk zijn om een prototype te laten maken en een pilot-experiment uit te voeren”, vertelt ze op de website van het museum. In het pilot-onderzoek wil ze bekijken welke materialen zorgen voor een goede absorptie van bacteriën in de tampon. Voorlopig is de speen dus nog lang niet op de markt, maar ik vind het een goed idee.

Bron: micropia.nl

>> Lees ook: 8 dingen die je niet zegt tegen een vrouw die een keizersnede heeft ondergaan

Reacties
  • Karen zei

    Een mooi idee. Maar als je elk “keizerkindje” een speen geeft dan krijg je straks het fenomeen dat een deel van die kindjes door de speen problemen met de borstvoeding krijgen waardoor een deel moeders uiteindelijk de fles geeft ipv de borst en de baby daardoor weer andere goede stoffen uit de moedermelk misloopt. Misschien is het mogelijk die goede “vaginale” bacteriën via een andere weg aan de baby te geven?!

  • Elisabeth zei

    Wow, wat een idee! Het wetenschappelijke idee erachter vind ik prachtig. Maar toch gruwel ik er een beetje van 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 24 uur geleden
  • 7 minuten lezen
Blogs over body en beauty

15 tips voor gebruik van Vaseline

  • 1 dag geleden
  • 5 minuten lezen
Co-ouderschap

Co-ouderschap wat is dat? + tips

  • 2 dagen geleden
  • 7 minuten lezen