Waar ben je naar opzoek?

13 tips voor de gynaecoloog

5 minuten lezen denise Denise Meijer
13 tips voor de gynaecoloog

Bij de gynaecoloog komen we niet voor ons plezier. Het is ronduit ongemakkelijk om de beste man (als je een vrouw hebt valt het weer iets mee) te bezoeken en met de billen bloot te gaan. Tijdens je zwangerschap of in je loopbaan als vrouw kun je te maken krijgen met deze beste man… Toch kan hij er zeker wat aan doen om ons vrouwen toch wat gemakkelijker te laten voelen. Denise geeft hem tips om het bezoekje aan zijn praktijk iets gemakkelijker te maken. 

Brief aan mijn gynaecoloog

Brief aan mijn gynaecoloog

Beste dokter Poes (ik vond dit wel een geschikte naam voor u, dat vindt u toch niet erg, hoop ik?),

Ik zit op dit moment bij u in de wachtkamer. Moederziel alleen en lichtelijk zenuwachtig voor wat er komen gaat. Al weet ik dat inmiddels maar al te goed, want hoewel het gaat om de ´reguliere´ onderhoudsbeurt, voelt het voor mij niet anders als toen ik mijn maagdelijkheid verloor. Het begin van al deze ongein, weet u nog wel?

Voor mij is deze afspraak dus vooral ongemakkelijk, beschamend en met een beetje pech ook nog eens pijnlijk. Het enige verschil is dat het niet de eerste keer is dat ik u zie en niet voor het eerst is dat u mijn onderkantje zal mogen aanschouwen. Wat u bere interessant vindt, tja het is natuurlijk uw vak.

De gemiddelde vragen die u mij stelt doen eveneens niet onder aan een zeer ongemakkelijk afspraakje met een net iets TE nieuwsgierige man.

Nee, ik wissel niet elk half jaar van bedpartner, mijn borsten voel ik alleen als ik er in knijp en zo ver ik weet is het niet meer dan logisch om condooms te gebruiken als ik het eerstgenoemde wel in mijn hoofd zou halen. Dus nee, ik heb ook geen latex-allergie.

Echter schieten er mij, terwijl ik hier zo zit, in een net iets te vrolijk ogende wachtruimte (noem mij maar gek, maar roze bloemen op de muur geeft mij op dit moment een heel ander idee dan dat ik dadelijk een bosje Hortensia’s kan halen voor mijn moeder), een paar dingen te binnen die onze terugkerende afspraakjes wat makkelijker kunnen maken. In ieder geval voor mij. Niet dat ik ontevreden ben! Maar wanneer ik letterlijk fungeer als kijkdoos, dan zijn wat kleine verbeteringen wel op zijn plaats.

13 tips voor de gynaecoloog

Ik zal u op weg helpen en een aantal tips geven. Houdt u vast! Hier komt het dan.

1. Zet de kachel aan!

Misschien is het een goed idee om een kachel aan te zetten in uw ‘grey room of pain?’ Ik snap dat 20 graden in een ongemakkelijk ogende doktersjas een beetje teveel van het goede kan zijn, maar 15 graden in je nakende niksje voelt aan alsof je op de Noordpool loopt. Niet echt comfortabel.

2. Dé beugel.

Ik KAN mijn benen inderdaad in de beugel doen. Ik wacht alleen op een subtiel signaal van uw kant, voordat ik dat daadwerkelijk doe. Waarom? Een blauwtje lopen terwijl je in je blote doos, met de benen wijd in een stoel ligt is pijnlijk. Zelfs al gaat het slechts om een onderzoek.

3. Dé gel.

De gel? Warm graag! En zeg niet dat dat niet kan. Ik heb het zien gebeuren, maar dan vooral bij de hele chique gynaecologen-praktijken. Gooi het maar gewoon in de magnetron. Het is mij om het even.

4. Vergane glorie.

Laat nooit, maar dan ook nooit vallen dat ik ‘duidelijk kinderen moet hebben gehad’. En dit zeker niet met een kritisch oog op mijn roosje gericht. Hoewel ik weet dat ‘vergane glorie’ na drie kinderen een understatement kan zijn, word ik hier niet graag aan herinnerd.

5. Dé eendenbek.

Dat gezegd hebbende: Gebruik de kleine eendenbek! Hoewel de grote voor u misschien aantrekkelijker lijkt: Dat ding verdwijnt echt niet in mijn tunnel des doods. Ik beloof het.

6. Een kussentje graag.

Een kussentje is misschien geen overbodige luxe. Gewoon, om mijn hoofd wat omhoog te houden als u tussen mijn benen zit. Hoewel ik wel VOEL wat u aan het doen bent, ik houd toch graag een oogje in het zeil, snapt u? Daarnaast ligt het iets minder ongemakkelijker dan plat op mijn rug, met mijn benen in de lucht. Charmant is sowieso anders.

7. Klussen met kijkers.

Wilt u weten hoe het is om uw hoofd tussen een duimschroef te proppen? Nee? Zeg dan vooral niet “Kom maar binnen,” als er op de deur wordt geklopt.

8. Hygiëne.

Dat papieren ‘laken’ op de stoel is een belediging. Nee echt! Vooral als u deze na de behandeling zeer vluchtig van de ‘sofa’ aftrekt en deponeert in een luchtdichte vuilnisbak. Ik heb mezelf grondig gedoucht voordat ik mij richting onze afspraak bewoog. Al begin ik op dit moment sterk te twijfelen aan mijn persoonlijke hygiëne.

9. Zwart graag!

Een kopje koffie is wel op zijn plaats. Of neem me mee uit eten. Lijkt mij inmiddels niet meer dan eerlijk.

10. Oerwoud.

Ja, ik heb mezelf goed ‘gekapt’ voor aanvang. Het is alleen wijselijk om daar niets over te zeggen. Het moet natuurlijk ook niet lijken alsof ik teveel moeite heb gedaan, of wel?

11. Ontspan!

Nee! Ik kan mezelf niet ontspannen. Ooit wel eens geprobeerd met een bouwlamp op uw Grand Canyon gericht? Niet aan te raden, geloof me.

12. Relax…

Daarmee kom ik ook op mijn volgende punt: Misschien is een lesje yoga vooraf een goed idee? Of een glaasje wijn? Dit alles wel gekleed, natuurlijk. Maar voor als bovengenoemde ontspanning echt noodzakelijk is?

13. Au!

Het beste is als u het ongemakkelijke gevoel gewoon omschrijft zoals het is. Namelijk; pijnlijk! Bij ongemakkelijk denk ik persoonlijk aan een tampon die niet lekker is ingebracht, niet aan nijptang in mijn doos.

Zo ben ik toch ineens dertien tips verder voordat u de deur opent en mijn naam roept. Het kan zo vriendelijk gebracht worden als u wilt, maar het klinkt in elk geval alsof ik word geroepen voor een executie. Maar goed, het is de hoogste tijd om naar binnen te gaan en te genieten van alles wat u, mij als gynaecoloog te bieden heeft.

P.s. Ik vergeet nog te zeggen; communicatie blijft ook een dingetje. Meestal versta ik u niet, begrijp ik u niet, en heb ik geen idee wat de vervolgstappen zijn. Duidelijk communiceren in Normaal Nederlands werkt het beste voor mij.

Ps.s. Eén kleine waarschuwing vooraf; mijn sokken zijn van gisteren en deze gaan, net zoals bij elke eerdere afspraak, NIET uit.

Met de vriendelijke groeten, en bedankt voor het lezen! Ik hoop dat u mijn tips ter harte neemt.

Q&R: Zijn er tips die jij jouw gynaecoloog graag mee zou willen geven? Zo ja, welke? 

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
  • Marian zei

    Omgekeerde kan ook…..na twee kinderen te horem krijgen je je echt niet zou zeggen dat ik twee kinderen gekregen had! Pffft…..alleen vakkundige interesse?

  • Veelzeggende story. Als kind wilde ik huisarts worden maar gynaecoloog lijkt me nu ook wel wat. Later werd ik leraar Nederlands, tennisleraar, uitgever van sporttijdschriften en schrijver van erotische boeken. Een van mijn toppertjes is het korte verhaal ‘De kleine gyneukoloog’ over de kleinste maar wel efficiëntste vrouwenarts van onze planeet. Dat mail ik je graag als je wilt.
    Klein zeikpuntje (ben tenslotte neerlandicus): een oogje in het zijl moet zeil zijn. Groet, Hanco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen