Waar ben je naar opzoek?

Dé 10 regels voor kraamvisite

4 minuten lezen denise Denise Meijer
Dé 10 regels voor kraamvisite

Je bent of kent iemand in je omgeving die zojuist bevallen is van haar eerste (of tweede, derde of zoveelste) kind. Vanzelfsprekend geweldig en je kan niet wachten om de kleine spruit eens van dichtbij te gaan bekijken. Echter moet je bij een nieuwbakken mama, vaak wel rekening houden met wat je zegt of doet. Waarom? Omdat jouw goedbedoelde grapje bij een hormonaal, territoriaal, oververmoeid en onwennig wezen ineens heel anders kan vallen. Ook al kon ze er vroeger hartelijk om lachen.

Er zijn regels voor kraamvisite!

Maar wees niet bang! Speciaal voor de nieuwelingen, als het gaat om kraamvisite hebben wij een leuk lijstje opgesteld met dingen die je beter niet kan zeggen of doen, als je besluit om beschuit met muisjes te komen eten.

regels voor kraamvisite

1. Onaangekondigd langskomen

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar geloof me. Zo ziet niet iedereen dat!

Wij als nieuwe moeders, brengen onze kraamtijd voornamelijk (en met alle liefde) door in onze pyjama. Deze pyjama is bedekt met babyspuug, babymelk en met een beetje pech zitten er twee grote natte vlakken op ‘tiethoogte’. Dit omdat de schattige baby net na het omkleden begon met huilen. (Hallooo stuwing!) We zijn dus graag voorbereid en komen als vrouwen –ook na de bevalling- het liefst zo goed mogelijk voor de dag. Bovenstaande zaken worden dan dus ook verborgen, dan wel voorkomen, als er visite op de planning staat.

Misschien lopen we er niet allemaal zo bij als Nikkie Plessen maar geloof mij, iedere moeder wil er wel op haar best uitzien!

2. “Wat lijkt hij/zij op de vader!”

Ook dit lijkt onschuldig, maar is het niet. Waarom niet? Je zit tegenover een dame die zojuist de prestatie van haar leven heeft voltooid. Echter is het in dat geval dan de partner die de eer opstrijkt (want iedereen hoort graag dat zijn- of haar kind op zichzelf lijkt) en wat heeft deze er precies voor moeten doen? Niets, behalve broodnodig DNA afstaan. Bewaar deze opmerking dus voor een paar weekjes later. Voor als de ergste schrik uit haar lijf is verdwenen.

3. Langskomen als je ziek bent

En dan heb ik het niet alleen over een 40 graden koorts, lamlendige, ‘ik ga dood’- buikgriep. Zelfs al heb je het idee dat er een snottebelletje aan zit te komen: Blijf thuis! Hoewel een verkoudheidje in de eerste instantie niet echt veel kwaad kan voor de baby (want antistoffen van moeders e.d.) is dit vooralsnog de grootste angst van elke nieuwe mama. Bespaar haar dus een hele hoop stress en stel de kraamvisite even uit.

4. Ongevraagd de baby pakken

Niet doen!

De nieuwe mams heeft op dit moment het instinct van een woeste tijgerin en ik denk dat iedereen wel weet dat je beter niet zomaar in de buurt van haar welp moet komen. Tenzij je wilt dat zij haar nagels uitzet natuurlijk. Mag je de baby toch even knuffelen? Was dan even je handen. Hoewel de regels voor directe familie daarin wat soepeler kunnen zijn, grote kans dat dit voor jou niet het geval is. En wil je dat risico echt nemen?

5. “Ik vind baby’s lelijk”

Eerlijk is eerlijk; de meeste pasgeboren baby’s zien er nog ietwat verfrommeld uit van tijd tot tijd. Maar de echte waarheid? Dat zien nieuwe moeders niet! Die zien enkel het mooie, prachtige en volmaakte wezentje wat er in hun armen ligt. Deze opmerking is dan ook een no-go, maar dat lijkt mij ergens meer dan duidelijk.

6. “Wat zie je er moe uit…” (tegen de moeder).

Wat dacht jij dan? De bevalling is hoogstens een paar weken geleden. Tel daar de nachtvoedingen, krampjes en andere ongemakken bij op en je kan misschien begrijpen dat het niet meer dan logisch is dat moeders er vermoeid uitziet. Dit zeg je echter NOOIT! Dus ook al hangen de wallen lager dan die van Marly van de Velden. De nieuwbakken mams ziet er stralend uit. Iets om te onthouden.

 7. Blijf weg met een koortslip

Dit is nog erger dan een simpel verkoudheidje en alles behalve hormonale aanstelleritis! Een koortslip is vooral lastig voor een volwassene, maar zelfs levensgevaarlijk voor een pasgeboren baby. Heb je een koortslip? Of vermoed je zelf maar dat er één op komt zetten? Blijf dan vooral een weekje uit de buurt van de kleine spruit.

Lees ook: Rot op met je koortslip!

 8. Roken? Dat gebeurt buiten…

Hoe soepel de kraamvrouw vroeger ook mocht wezen, alle nicotine-shots vinden buiten de deur plaats. Heel ver bij de baby vandaan. Het liefst vraag je er niet eens naar, het komt niet in je op te gaan roken als je op kraamvisite bent. Die geur ‘after de paf’ alleen al… En als je er dan toch voor kiest om te gaan roken hoef je niet meer terug te komen.

 9. Te lang blijven plakken

Dit geldt vooral voor de avondvisite. Vroeger was het vanzelfsprekend dat een visite die begon om 19.30, zou eindigen rond half 11. Echter is er op de dag waarschijnlijk ook al eerder visite langsgekomen en daarbij kost het wennen aan het nieuwe (slapeloze) ritme veel energie. Dus houdt het gezellig, maar kort. Ook al komt de man des huizes om de haverklap met een nieuw biertje aanzetten. De moeder wil heel graag op tijd naar bed!

10. Ongevraagd advies geven

Hoe goed je het ook bedoelt, geef geen advies wat indirect kritiek is op wat de moeder in gedachten heeft voor haar baby. Ongevraagd advies maakt een nieuwe moeder behalve geïrriteerd, ook nog eens onzeker. Dus tenzij ze doet aan slingeryoga met haar kindje; mondje dicht en houd alle goedbedoelde advies voor jezelf.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
  • Maart GM zei

    Wij hebben bij onaangekondigd bezoek de deur niet eens open gedaan. De bel er zelfs uitgetrokken, zodat wij (lees moeder en kind) niet wakker gebeld konden worden.
    Één keer heeft mijn schoonmoeder durven zeggen: “Ligt ze nog steeds in bed?” waar de kraamzorg zelfs nog bij was. Toen heeft ze de wind van voren gekregen van mijn man. Ik lag nl niet nog steeds in bed, ik lag er alweer in na een doodvermoeiende voeding van anderhalf uur, want baby wilde in het begin niet aanhappen.
    Nog een tip (van de kraamzorg gekregen) Ook al is er visite, als jij vindt dat het tijd is om een dutje te doen, dan doe je dat. Onder het mom van: jullie weten waar het lichtknopje zit? 😉

  • Frederike zei

    Neem niet al je kinderen (m.n. drukke peuters en kleuters) mee zonder te checken of de kersverse moeder dat aankan. En als het niet anders kan, blijf niet te lang plakken. Dit geldt natuurlijk niet voor de trotse neefjes en nichtjes…

  • Kim zei

    Inderdaad niks op sociale media! En als je het via via verneemt misschien handig om eerst de ouders in kwestie te feliciteren. Wij hebben helaas moeten ervaren hoe snel dat gaat… Wij waren nog helemaal niet bezig met het nieuws te verspreiden omdat onze dochter 8 weken te vroeg geboren werd. Daar werd totaal niet bij stil gestaan. Toen ze eenmaal thuis was na 5 weken ziekenhuis, stonden er ook onaangekondigd op de stoep en kregen we de mededeling wanneer iemand langs ging komen…. Er werd geen rekening met ons gehouden.

  • Nanda zei

    Jij en je partner bepalen wanneer iemand op kraamvisite komt ( ipv de kraamvisite die zich opdringt) . Lastig om te zeggen als mensen alleen op een bepaald tijdstip willen komen. Maar wil je die avond een avondje rust, durf dan NEE te zeggen. Kruizen zetten in agenda is een goede tip!

  • Anna zei

    Vraag bij de ouders na wat voor kraamcadeautje ze op prijs stellen. Natuurlijk zijn knuffels heel leuk en rompertjes (of andere kleertjes) heel schattig. Maar daar worden de kersverse ouders waarschijnlijk mee doodgegooid. Bovendien, jouw smaak is niet dezelfde als die van de ouders! Dus vraag even na wat ze leuk zouden vinden. Misschien een leuk tijdschrift voor mama? Extra luiers omdat die zo hard gaan? Een parasol voor de kinderwagen? Zo weet je in ieder geval zeker dat het presentje op prijs wordt gesteld en niet linea recta in de vuilnisbak terecht komt!

  • Myriam zei

    Heel goeie tips !
    Maar geef die dan AUB zonder spellingsfouten !!!!!!!!!

    • Linda zei

      Daar doen wij ons best voor. Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Graag doorgeven wat er veranderd moet worden in plaats van zo’n reactie. Daar hebben we meer aan 🙂

    • Claudia zei

      Spelfouten, is het eigenlijk. 🙂

    • Mirjam zei

      Fijn dat je spelfouten gevonden hebt. Beter als je dan doorgeeft welke en waar.
      En een heel stuk netter als je deze melding dan zelf even in correct Nederlands plaatst in plaats van goeie tips en spellingsfouten…..

      • Mum2 zei

        Het werkwoord gebeurt / gebeurd wordt nogal eens verkeerd geschreven. Als het persoonsvorm is ( je kunt de tijd waarin het ww staat veranderen ) dan schrijf je het met een t. Als t voltooid deelwoord is moet het een d zijn op het eind.

        • Linda zei

          Bedankt voor de opheldering!

          • Johanneke zei

            Dag Linda,

            Helaas kom ik als mosterd na de maaltijd en reageer ik pas erg laat.
            Wat een goede tips voor een leek; punt 9 en 10 komen zo vaak voor, maar ook punt 2 hoor je vaak, omdat baby’s vlak na de geboorte vaak op hun vader lijken. Zo pijnlijk om te horen voor de kersverse moeder.
            Je zou bij punt 7 voor de volgende keer kunnen aanhouden: ” Of vermoed je zelf maar dat er één op komt zetten? Blijf dan vooral een weekje uit de van de kleine spruit.”, de t achter vermoed is hier niet nodig.
            Bedankt voor de tips en ga vooral door met schrijven!

            Gr. Johanneke

    • Mum2 zei

      Eigenlijk moet je spelfouten schrijven en niet spellingsfouten, maar dat is je vergeven.

  • mariska zei

    Wat ik er ook wel bij tussen vind horen is:
    Pak de baby nooit op zonder het te vragen en ga niet kijken op de slaapkamer als de kleine daar ligt alleen met toestemming van de ouders

  • Me zei

    Van mij mogen nr. 9 en nr. 2 omgewisseld worden.

    Mij deed het weinig dat bezoek zei dat onze kleine man op zijn papa lijkt. Dat was namelijk waar en dat vind ik ook helemaal niet erg.

    Te lang blijven zitten vond ik wel erg vervelend. Ik had altijd al veel slaap nodig en niets is dan zo erg als je bezoek veel te lang blijft plakken. Eens met Jacqueline, een uurtje is lang genoeg, zeker ‘s avonds. Vaak heeft je bezoek het niet eens door dat je moe bent en als ze zelf geen kinderen hebben houden ze er al helemaal geen rekening mee dat jij ‘s nachts er minimaal 1 a 2 keer uit moet voor een voeding…

  • jacqueline zei

    Blijf niet te lang zitten. Maximaal een uurtje

    het bed is voor de kraamvrouw. Vraag of je er op kan zitten. Soms doet het zeer etc

    plaats idd niks op Facebook voordat de ouders dat zelf hebben gedaan. Zo plaatste iemand een bericht op Facebook dat ik bevallen was, terwijl ik nog niet iedereen gebeld had en het tot de avond wilde laten wachten

  • Post niets op Facebook voordat de kersverse mama hier zelf toestemming voor heeft gegeven!
    Niets zo vervelend, als je zelf in het ziekenhuis ligt, en ( om medische redenen) nog niet de kans hebt gehad, om directe familie leden zelf het nieuws te vertellen, dat je bent bevallen, en anderen zijn zo vriendelijk ( a sociaal) om het alvast voor je op Facebook te zetten. Grote kans dat directe familie leden het baby-nieuws via via horen, wat erg vervelend is!

    • Linda zei

      Inderdaad. Te gek voor woorden dat je als moeder na je bevalling je Facebook goed moet controleren voor berichten die niet gepast zijn….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 dag geleden
  • 7 minuten lezen
Blogs over body en beauty

15 tips voor gebruik van Vaseline

  • 1 dag geleden
  • 5 minuten lezen
Co-ouderschap

Co-ouderschap wat is dat? + tips

  • 2 dagen geleden
  • 7 minuten lezen