Waar ben je naar opzoek?

10 euvels die alleen een jongensmama kent

4 minuten lezen denise Denise Meijer
10 euvels die alleen een jongensmama kent

Jongetjes zijn lief, stoer en dragen veelal de stempel ‘ondeugend’. Het zijn van een ‘jongensmama’ is een zegen. Je kan het niet anders omschrijven. Elke dag ben je weer trots op jouw rasechte knul en geniet des te meer van alle knuffels die jouw kleine mannetje in overvloed te geven heeft.

Van meisjesmama naar jongensmama

Hoewel ik mezelf altijd zag als een echte ‘meisjesmoeder’, kan ik mij nu niets anders meer voorstellen dan een jongen. Heb ik toch de onweerstaanbare drang om te tutten? Dan kan een stoere, blauwe nagellak prima op mijn zoon zijn nageltjes worden aangebracht (vind ik dan).

Ben jij een jongensmama?

10 euvels van een jongensmama

Maar! Ja, er komt een maar. Een jongetje komt ook zo met zijn ‘euvels’. Ik liep persoonlijk tegen dingen aan die ik zelfs als grote zus van twee meiden en een jongen, niet had kunnen voorzien. Gewoon omdat ik zelf een meisje ben en hoewel je er mee leert leven. Hierbij biecht ik mijn euvels op!

1. Piemels

Je dacht dat je genoeg ‘theorie-ervaring’ had om de voor- en nadelen van een piemeltje te herkennen, maar helaas. Met het wormvormige aanhangseltje van jouw kindje, komen er al snel na de geboorte meer feitjes aan het licht. Wist je bijvoorbeeld van te voren dat –zelfs ondanks je beste opvoedingspogingen- jongetjes het regelmatig presteren om niet alleen in de toiletpot te plassen, maar ook tegen de muur, op de grond en in het uiterste geval zit zelfs de wasbak eronder. Daarnaast is ‘alles waar het wormpje in past’ geschikt om in te urineren. Wijselijk om een fles frisdrank achter slot en grendel te zetten, dus.

2. Auto’s, vliegtuigen, motoren (etc, etc)

Het lijkt er van naturen in te zitten; de voorliefde voor motorisch aangedreven voertuigen. Binnen no-time veranderd jouw huis in groot racecircuit en met enige regelmaat kan je nog net een rondvliegend (lees: gesmeten) vliegtuigje ontwijken als je net met je stomende, vers gezette kopje koffie op de bank zit.

3. EHBO is noodzakelijk

Vanzelfsprekend in uitzonderlijke gevallen niet alleen herkenbaar voor een jongensmama, maar echte jongensmama’s zijn hier toch meer mee bekend als de moeders van de dames.

Met enige regelmaat komt jouw jongen thuis met gaten in zijn broek, een schaafwond op zijn knie en met een beetje pech ken je zelfs het personeel van de huisartsenpost bij voornaam. De EHBO-kit thuis moet regelmatig weer aangevuld worden, zo hard gaan de pleisters er doorheen. Het leukste van dit alles? Je zou denken dat ze er van leren… maar dit is dus zeker niet het geval.

4. Schoondochters

Misschien iets voor op latere leeftijd; maar dit is ook een klein puntje waar menig jongensmama tegenop kijkt. Je moet namelijk maar net geluk hebben dat jij een schoonmoeder wordt die op geen enkele manier op je eigen schoonmams lijkt. Of dat je aankomende schoondochter niet op jou komt te lijken. Dat kan ook.

5. Viezigheid

Als een jongensmama is smetvrees geen handige eigenschap. Grasvlekken, modderhandjes en de diverse vlek-verwijderaars om kleding er weer ‘als nieuw’ er uit te laten zien, zijn je niet onbekend.

Met alle liefde gaat jouw knul in de stromende regen naar buiten om eens lekker door alle plassen te stampen, of om er doorheen te racen met zijn mountainbike. Een visite op de planning? Zelfs al houdt je jouw knul met de beste intenties even binnenshuis, hij presteert het NOG om met een vieze broek voor de dag te komen.

6. Stoeien

Jongens zijn fysiek anders ingesteld dan meisjes en rollen met enige regelmaat door de woonkamer. Meestal tot één van de twee gaat huilen (want pijn). Iets wat je van te voren al wist, waar je steevast elke keer voor wordt gewaarschuwd, maar ook iets wat elke keer weer wordt genegeerd. Ninja’tje spelen is toch supercool, mama?

 7. Stoerdoenerij

Haantjesgedrag onder knullen zit er al vroeg in. Ik betrap mijn 3-jarige boef er zelfs wel eens op dat hij een paar octaven lager begint te praten als zijn oom en oudere neven in de buurt zijn. Daarnaast is uitsloverij ook geen zeldzaamheid. Binnen twee seconden veranderd mijn beleefde, rustige kereltje in een druk, volleerd breakdancer met een grote mond, wanneer er iemand in de buurt is die valt te ‘imponeren’. Oordopjes iemand?

8. Er kan echt met alles gegooid worden

Denk aan; schoenen, eten, water tijdens het badderen, ballen, blokken (en ga zo maar heel lang door). Indien het voorwerp lekker in de hand ligt, kan het vliegen. Wie kon dat nou raden?

9. Alles kan kapot

Ook een feit. Echt ALLES kan kapot. Zelfs het zogenaamd ‘onbreekbare’ speelgoed. Geef een jongen 10 minuten de tijd en onverwoestbaar komt niet meer voor in jouw woordenboek.

10. Bouwen is een must!

Of het nu is met lego-blokken, of door middel van een lakens in de woonkamer. Mannen bouwen graag iets. Van een huis, tot een auto, tot een compleet rovershol door de gehele woning. En trots dat ze zijn wanneer op zijn minst het huis verbouwd is tot hun persoonlijke knutselwerk. Probeer dan maar eens boos te worden.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Natascha zei

  Geweldig! Zelf ben ik ook een jongens mama… Onze zoon is 6 en boven staande euvels komen me bekend voor. Een ding weet ik zeker… ik kan geen auto na doen

 • Bianca zei

  Ik ben een mama van een zoon van 5 en dochter van 4 en echt al die punten zijn op mijn dochter ook van toepassing alleen komt daar het tutten met make up en 6x zelf op een dag omkleden bij want mevrouw wil dan ineens wat anders weer aan.
  Ik durf zelf te zeggen dat mijn dochter in al die punten nog een graadje erger is als mijn zoon vooral in slopen en smeren hihi.
  Heel herkenbaar voor mij dus voor beide.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 1 maand geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 1 maand geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen