Waar ben je naar opzoek?

14 uitspraken van Johan Cruijff waar kinderen (en ouders) van kunnen leren

3 minuten lezen Bas Kouwenoord
14 uitspraken van Johan Cruijff waar kinderen (en ouders) van kunnen leren

Op donderdag 24 maart 2016 overleed Johan Cruijff. Johan Cruijff was, zoals hij zelf ooit zei, Nederlands belangrijkste exportproduct. Waar je ook bent ter wereld, iedereen kent Johan Cruijff. Cruijff was een groot voetballer. Een mooi mens. Veel van de kinderen van de huidige lezers van Love2BeMama zullen nooit weten wie hij was. En dat is opzich best jammer.

Buiten dat Johan Cruijfff bekend stond om het zijn van Nederlands Beste Voetballer ooit, stond hij ook bekend om zijn uitspraken tijdens interviews en later tijdens analyses van voetbalwedstrijden. Er is menig tegeltje geproduceerd met een uitspraak van ‘El Salvador’. Love2BeMama zet 14 uitspraken van Johan Cruijff op een rij waar ieder kind (en ouder) iets aan kan hebben tijdens de opvoeding.

1. Je moet schieten anders kun je niet scoren. Oftewel, niet geschoten is altijd mis. Als je iets niet probeert, weet je ook niet of het wel of niet kunt. Je kan het!

2. Je gaat het pas zien als je het door hebt. Deze is van toepassing op vele gebieden. Dit kan op school zijn, bij het sporten of tijdens het dagelijks leven. Je zult moeten leren. Aandacht besteden aan dingen die je niet snapt. Of door hebt, zoals Johan dat zegt. En als je het dan opeens wel snapt of door hebt, dan zie je hoe alles in elkaar zit. En dan sta je altijd 1-0 voor.

3. Ik ben overal tegen. Tot ik een besluit neem, dan ben ik voor. Meest ingewikkelde uitspraak van Cruijff ooit. Deze begrijpt eigenlijk niemand. Maar Johan zegt het dus het is waar. Waarvan akte.

4. Winnen doe je met z’n allen. Wederom een uitspraak die van toepassing is op vele gebieden. Of je nu onderdeel bent van een klas, elftal of team van collega’s, je doet het altijd met z’n allen.

5. De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn. Jouw waarheid is niet altijd de realiteit. En Johan heeft het gezegd, dus dan is het zo. 😉

6. De hoogste opgave van het menselijk kennen is: te begrijpen dat hij niet begrijpen kan. Ga er nooit van uit dat anderen dingen op dezelfde manier doen zoals jij het doet. Wat voor jou heel logisch(!) is, is voor een ander niet vanzelfsprekend. En dus begrijpt hij/zij het niet. En dat moet jij dan weer begrijpen..

7. Hoe simpeler hoe beter. Want hoe minder keuze je een speler laat, hoe groter de kans dat hij het juiste doet. Dit is een beetje een opvolger van bovenstaande. Sommige mensen raken in de war als je ze te veel opties geeft. Des te minder opties, des te groter de kans dat hij/zij de optie kiest die bij hem/haar past. En dan gaat het goed.

8. Als je niet kan winnen, moet je zorgen dat je niet verliest. Maar da’s logisch. Toch?

9. Wij hebben het uitstekend gedaan, simpelweg omdat we niet beter konden. Je kunt het nooit beter doen dan je best. Als je doet wat je kunt, met al je beperkingen (en die heeft iedereen), heb je het maximale gedaan. En dus uitstekend.

10. Nummer één worden is moeilijk, nummer één blijven is bijna onmogelijk. Ooit, ergens, ben je de beste in iets. En om de beste te worden, moet je veel laten en nog meer investeren. En als je de top bereikt hebt, is het moeilijk daar te blijven, want er zullen altijd tegenslagen zijn. En tegenslagen maken dingen soms onmogelijk.

11. Ik hou van werken zolang het werk is waarvan ik hou. Zorg dat je altijd doet wat je leuk vindt!

12. Als je te laat bent, moet je zorgen dat je op tijd vertrekt. Deze moet je gewoon aannemen. Niemand vindt het tof als je te laat komt en geen excuus is gerechtvaardigd. Je. Staat. Voor. Lul.

13. Ieder nadeel heb zijn voordeel. Elke nadelige situatie waar je ooit in verkeert, of gaat verkeren, heeft een positieve kant. Onthoud dat. Positive thinking always does the trick!

14. In je laatste jas zitten geen zakken. Met ‘laatste jas’ doelt Johan uiteraard op de ‘Houten Jas’, een andere benaming voor doodskist. En inderdaad, daar zitten geen zakken in. Met andere woorden, “Wat je in het leven verzameld of spaart, je hebt er niets meer aan als je dood bent. Je kunt het niet meenemen en er van genieten. Leef terwijl je leeft.”

Rust zacht Johan, bedankt voor al je -soms onbegrijpelijke- wijsheid. Het ga je goed.

Bron beeld: Eerlijkefoto.nl

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 1 maand geleden
  • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 6 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 6 maanden geleden
  • 3 minuten lezen