Waar ben je naar opzoek?

12 hypes die wij ooit hebben overleefd

4 minuten lezen denise Denise Meijer
12 hypes die wij ooit hebben overleefd

Pokémon Go is de nieuwste rage onder volwassenen, jongvolwassenen en kinderen. Wat zeg ik? Het spelletje waarbij je door middel van de GPS-verbinding op de telefoon op jacht gaat naar Pokémon, is een regelrechte en wereldwijde gekte geworden! De meningen over het spel zijn verdeeld.

“Levensgevaarlijk”, zo stellen sommigen, waar anderen blij zijn dat mensen lekker de straat op gang en zelfs ‘socializen’ tijdens een potje Pokémon vangen.

Vroegâh…

Voor de tegenstanders is er echter goed nieuws; het mooie van hypes & rages is namelijk dat het voorbij is, voordat je eens goed met je ogen kan knipperen. Weliswaar om opgevolgd te worden door het volgende ‘dingetje’ waar de wereld gek van wordt, maar goed. Zo gaat het dus al eeuwen en ook in ‘onze’ tijd waren er genoeg dingen waarvan onze ouders zuchtend hoopten dat het snel over zou waaien.

Lees ook: Hartjes hype

Om die reden heb ik een kleine opsomming gemaakt van de hypes die wij zoal hebben overleefd. Of om het beter te zeggen; die onze ouders hebben overleefd. Tenslotte hebben zij het moeten doorstaan en financieren. De toppers!

Ik ben benieuwd…

Hoeveel van deze hypes herken jij uit dit lijstje?

1. Spice Girls

Op zich was deze meidengroep al een hype op zich. Eén die genadeloos in elkaar klapte toen Geri Halliwel de groep verlaatte. Maar wie herinnerd zich de playback-optredens op Wannabe, of Spice up your life  niet? En niet te vergeten; het razend populaire fotoalbum en die afschuwelijke plateau-gympjes. Girl Power!

bron afbeelding: www.tumblr.com

2. Fluffy haarspeldjes

Gelukkig voor de jeugd van vroegâh, kwam er al rap een vervanger waar we een nieuw voorbeeld aan konden nemen. Britney Spears! Die ons met ‘Baby one more time’ in één klap de Spice Girls deed vergeten. En wat was HET item van deze generatie? De roze, haar-klemmetjes met een soort van plumeau van wereldformaat erop geplakt. Prachtig!

3. Flippo’s

De bekendste hype uit de jaren 90. Van die ronde plastic dingetjes, met daarop al onze favoriete Looney Tunes figuren. Ook voor de Flippo’s bestond er een speciaal album waarin we onze verzameling konden bewaren en de plastic schijfjes werden naar hartenlust verruild, verhandeld en verspeeld op het schoolplein. Nog nooit hadden ouders zoveel chips in huis als tijdens deze rage. En dan vinden we Pokémon Go ongezond?

flippoalbum

 4, Tamagotchi

Het idee is leuk; een ei-vormig speeltje met daarin een ‘levend’ beestje wat je als kind zijnde moet verzorgen en op moet laten groeien. Bijkomend nadeel: van opgroeien kwam meestal weinig terecht, aangezien je na een halve dag je Tamagotchi al vermoord had en deze met aureool en al richting hemel ging. Nou ja, beter dat dan wanneer dit met je goudvis moest gebeuren, toch?

5. Furby’s 

Een hype die in 2014 zijn comeback maakte. Mijn Furby belandde echter al snel achterin de kast, zonder batterijen. Dit in verband met de hoge irritatiefactor van ‘dat ding’. Zou deze geschiedenis zich jaren later ook herhalen? Ik spreek uit ervaring wanneer ik zeg; “Yup!” Jammer…

bron afbeelding: www.knowyourmeme.combron afbeelding: www.knowyourmeme.com

6. Straattaal

Iets wat na zoveel jaren ook bij de hedendaagse jeugd zal gaan spelen wanneer ze de straattaal-leeftijd zullen bereiken (lees: pubertijd, dus) Je weet wel; een taaltje, waar volwassenen geen bal van verstaan. Met woorden als; Gers, lauw, dushi, YOLO enzovoorts.

Met de komst van het internet kwam er een nieuwe vorm van straattaal. Br33z4h, bijvoorbeeld. Of de eiiindeloze, dubbele ii’s waar je deze ook maar kwijt kon. Vet cool mattieieieie!

Lees ook: 12x buitenspeel-spelletjes: dit deden wij vroeger!

7. Step

En niet zomaar een step! Een klein aluminium geval die reuze handig in te klappen was om zo min mogelijk ruimte in te nemen. Bijna elk kind had er één, incluis de bijbehorende verwondingen die je opliep wanneer je voor de 1000ste keer op je plaat ging met dat ding.

8. Knikkers

Ze bestaan nog steeds, maar de ‘knikkertijd’ is niet meer zoals deze ooit geweest is. Wie herinnerd zich de knikkerpotjes niet waarbij je met bloed, zweet en tranen een nieuwe superbonk won met twee minibonkjes en een kattenoog. Dat waren mooie tijden!

9. Gekleurde highlights

Of eigenlijk enkelvoud, highlight!  Het liefst in een zo een gek mogelijke kleur, want anders valt dat enkele strengetje natuurlijk niet op in een bos bruin haar. Nog leuker: die periode waarin iedereen haar punten in een kek kleurtje verfde. Gegarandeerd dat je daarna zeker 10 centimeter van je haren kon knippen omdat dat roze randje niet meer te redden viel. Voor een iets minder permanente coupe bestond er zelfs haar mascara.

10. Van deze kekke Jojo’s

jojo

Daar kon je leuke trucjes mee doen, zo was de bedoeling. Maar op één of andere manier raakte die dingen altijd in de klit, of het ingebouwde lampje was al snel kaduuk.

11. Flubber

In van die plastic potjes met ‘Slime’ er op. Moeders was altijd in haar nopjes wanneer ze dat spul uit de naden van het parket moest pulken.

12. De bibberpen

Dolgelukkig was ik met mijn eerste exemplaar van dit creatieve stukje schrijfwaar. Al heb ik nu heeeel andere gedachten wanneer ik denk aan een ‘bibberpen’. Just sayin’

Bron beeld: Pixabay

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Gratis uitjes in Nederland

Gratis uitjes Friesland

  • 1 dag geleden
  • 6 minuten lezen
Gratis uitjes in Nederland

20 gratis uitjes meivakantie 2024

  • 1 dag geleden
  • 15 minuten lezen
Even weg met de kinderen

Zeewolde Hans en Grietje: Ontdek de magie!

  • 1 dag geleden
  • 4 minuten lezen