Waar ben je naar opzoek?

11 Uit-je-dip-tips

5 minuten lezen Femke
11 Uit-je-dip-tips

uit je dip tips

Spring is in the air! Nou ja, goed maart roert zijn staart en april doet wat ‘ie wil. Maar, het grootste gedeelte van de winter hebben we overleefd. Dus: weg met die (winter)dip! Natuurlijk hoeft een dip niet winter gerelateerd te zijn. Er zijn vele redenen om last te hebben van een dip en zo zijn ze er dan ook in vele soorten en maten. Zelf ben ik er maar wat bekend mee. Van een humeurige-dag-dip tot periodes van depressie. Gaandeweg heb ik een aantal handvaten leren kennen die mij helpen tijdens mijn dips. Het kan knap lastig zijn om een dip te overwinnen, daarom deel ik mijn handvaten met jou.

Tijd voor de voorjaarsschoonmaak, niet alleen in huis maar ook in jouw koppie!

Tip 1: Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd.

Het werkt toch echt wel een beetje zo. Is het huis opgeruimd? Dan heerst er ook meer rust in het hoofd. Plan een dag of weekend om eens flink te rausen. Alles wat je langer als een half jaar niet gebruikt hebt: gooi het weg! De kans is klein dat je het nog eens gebruikt. Zijn jouw spulletjes/kleren nog bruikbaar? Geef het weg! Of, verkoop het. Van andere mensen blij maken wordt je zelf ook een stukje gelukkiger.

Tip 2: Bewust worden en erkenning.

Het klinkt misschien als iets dat tegen je gezegd wordt tijdens een AA-meeting of iets dergelijks. Psychiater geklets eerste klasse. Maar het klopt! Bewust worden van jouw dip leidt naar erkenning. Wanneer je je dip erkent kun je er mee aan de slag. Want zeg nou zelf, je wilt toch niets liever als je weer kiplekker voelen?! Kop uit het zand!

Tip3: Oorzaak ontdekken.

Waarom zit je niet lekker in je vel? Soms weet je het gewoon niet. Zoveel verschillende redenen kun je bedenken om een rotdag te hebben of een langere periode van neerslachtigheid te ervaren. Het helpt om bijvoorbeeld dagelijks op te schrijven welke dingen je als ‘leuk’ hebt ervaren. Maar ook om te weten welke dingen er aan je hebben gevreten. Wellicht weet je een patroon te ontdekken en deze dan ook te doorbreken. Geef je dag een cijfer. Allemaal geneuzel, misschien, maar ook dit werkt. Lees aan het eind van de week alles nog eens door. Vooral de leuke dingen. Misschien weten ze nog eens een glimlach op jouw gezicht te toveren.

Tip 4: Maak het bespreekbaar.

Door er over te praten en het kenbaar te maken zal de omgeving je beter begrijpen. Een humeurige dag? Laat het je partner/collega en zelfs kind(eren) weten. We zijn tenslotte allemaal mensen. Misschien val je een beetje over het stukje ‘het aan je kind(eren) vertellen’. Als jij je niet ok voelt, voelt een kind dit. Of je nu een blockbuster-hoofdrol waardige acteur of actrice bent of niet. Die voelsprieten van jouw kind(eren) prikken overal doorheen. Liever dat jij ze zelf inlicht dan dat hun fantasie de vrije loop neemt.

Tip 5: Geef die dip de ruimte.

Met de ruimte geven bedoel ik dat je de gevoelens niet wegstopt. Ervaar ze. Ervaren = verwerken. Geef je zelf een (half) uur per dag de tijd om je rot te voelen. Het vergt wat training maar op een gegeven moment zal het je lukken. In dit (half) uur kun je je woede/frustratie/verdriet kwijt. Het zal je ten goede komen! Het is bijvoorbeeld bewezen dat huilen in de meeste gevallen stress verlagend werkt. Een potje janken kan dus helemaal geen kwaad! Krop jouw emoties niet op, geef ze binnen de grenzen van jouw gekozen moment alle ruimte. Wedden dat het op lucht?!

Tip 6: Vraag om hulp.

In de ergste gevallen kun je wel wat hulp gebruiken. Tijdens een depressie, bijvoorbeeld, voel je je lusteloos en voelt alles als ‘moeten’. ’s Ochtends uit bed komen is dan al een hele opgave. Natuurlijk kan het zijn dat je tijdens een minder heftige dip ook hulp kunt gebruiken. Schroom niet om hulp te vragen en te accepteren. Daar zijn vrienden/familie en jouw partner ook voor. Echt, het zal je verbazen hoe graag ze willen helpen. Zij zien jou namelijk ook veel liever blij en gelukkig. Voel je niet afgewezen als de ander aangeeft op dat moment geen mogelijkheid te hebben om te helpen. Vraag daarentegen wanneer ze je wel hulp kunnen bieden. Ze antwoorden immers niet afwijzend op jouw hulpvraag, ze geven slechts aan niet te kunnen op dit moment.

Tip 7: Praat!

Over jouw zorgen praten met iemand die je vertrouwt  geeft nieuwe perspectieven. Dit helpt je misschien de situatie in een ander daglicht te bekijken. Gebruik de schouder die geboden wordt om op uit te huilen. Praten is ook weer verwerken. Iedereen heeft iemand in zijn of haar omgeving om mee te praten. Denk jij van niet? Ga dan eens langs bij de huisarts. De huisarts is jouw vertrouwenspersoon en heeft beroepsgeheim.

Tip 8: Bewegen of sporten.

Je hoort het niet voor niets zo vaak: uitwaaien tijdens een strandwandeling. Even je hoofd leeg maken. Tijdens het sporten en die strandwandeling worden gelukshormonen aangemaakt. Hormoontjes die je op dit moment wel kunt gebruiken. Het is misschien een opgave om je er toe te zetten, tijdens een humeurig dagje of een grotere dip, maar probeer het toch maar. Je zal zien dat je je naderhand wat beter voelt en je trots op jezelf bent dat je het toch hebt gedaan. Frisse lucht en bewegen zijn goed voor lichaam en geest!

Tip 9: Count your blessings!

Zo cliché en zo waar. Focus je op alle dingen waar je dankbaar voor bent of mag zijn. De negatieve gedachtes worden daarmee vanzelf naar de achtergrond gedrukt.

Tip 10: Lachen.

Ik snap het als geen ander. De lachjes die jouw lippen creëren zijn veelal ‘gemaakt’. Ze zijn niet oprecht. Probeer er daarentegen wel bewust mee bezig te zijn. Lach om de dingen die je normaliter leuk zou vinden. Lachen is gezond. Voor je het weet betrap je jezelf er op dat er een oprecht lachje is ontstaan. Je kweekt daarmee endorfine, serotonine en dopamine. Dit zijn de gelukshormonen waar we het eerder over hadden bij tip acht. Bovendien werkt lachen remmend op stresshormoon cortisol!

Tip 11: Last but not least: eet CHOCOLADE!

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je helemaal het schompes eet aan allerlei repen. Pure chocolade met minimaal 70% aan cacao, please. Het verhoogt het niveau aan gelukshormoon Phenylethamine. (ja, die ja…)
Ach, we weten toch allemaal dat je van chocolade blij wordt?! Het is gewoon een onwijs leuke en lekkere toevoeging aan dit rijtje van tips.

Toch wil ik je nog even op het hart drukken dat als jij of jouw directe omgeving twijfelt aan de grote van jouw dip je het beste contact kunt opnemen met de huisarts. Zij zijn de professionals, ik slechts een ervaringsdeskundige. Wat voor mij werkt, werkt voor jou misschien niet. Succes en zet ‘m op: YOU ARE WORTH IT TO BE HAPPY & HEALTHY!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 4 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen