Waar ben je naar opzoek?

10x wat je moet weten als je een roodharig kindje hebt

2 minuten lezen denise Denise Meijer
10x wat je moet weten als je een roodharig kindje hebt

Roodharig kindje

Geloof het of niet, maar vroeger had ik iets tegen roodharige mannen. Nouja, er iets op tegen is dan misschien een beetje overdreven gezegd. Maar vond ik het aantrekkelijk? Dat zeker niet! Grappig als je jezelf bedenkt dat ik toch echt head-over-heels ben op mijn roodharige man en ik onze ‘rooie’ zoon toch echt de knapste vent van de wereld vind.

Lees ook: 8x wat je niet wist over roodharigen

Antipathie

Zelfs onze dochter heeft het beruchte gen overgenomen en raad eens? Ik zou het niet anders meer willen! Ik ben dus tot het besef gekomen dat kinderen met rode haren eigenlijk best bijzonder zijn. Zelfs de jongens, geef ik nu toe, en dat ondanks mijn voormalige antipathie. Zo zijn rode haren zeldzaam, schijnen roodharigen een lagere pijngrens te hebben en zijn er nog een tal van dingen die je moet weten wanneer je een roodharige baby hebt. Dus hier een paar tips van iemand die zich inmiddels best wel een ‘deskundige’ mag noemen als enige niet-roodharige binnen haar gezin. Enjoy!

 1. Iedereen heeft iets te zeggen over de rode haren van je baby

Van; “wat schattig!”, naar; “Ik zou miljoenen overhebben voor die kleur” tot; “Ik vind rood haar best wel lelijk.”

 1. Er wordt gedacht dat roodharige een flink temperament hebben

Wat overigens in sommige gevallen best kan kloppen, maar rode haren betekenen niet altijd dat je een kind hebt, waar een label met ‘explosiegevaar’ opgeplakt moet worden. Dat een roodharige gevoeligere kinderen zijn, schijnt dan wel weer te kloppen.

 1. Factor 50 is een must. Altijd en overal.
 1. Als je zelf geen rood haar hebt, zal er gevraagd worden of jij wel echt de ouder bent.
  En de roodharige partner krijgt aan de andere kant meer dan regelmatig te horen hoeveel de kinderen op hem of haar lijken. Alsof alleen roodharige ouders, roodharige kinderen kunnen krijgen.

Oneerlijk, maar er zit…

 1. ….een kern van waarheid in

Beide ouders moeten het roodharige-gen bij zich dragen om een kind met rode haren te krijgen. Dus zelfs al ben je witblond en zijn je kinderen rood? Dan is er een dikke kans dat er ergens in de familie een ginger te vinden is.  There is a little bit redhead in all of us!

 1. Rood haar is zeldzaam

Slechts vier procent van de wereldbevolking heeft rode haren. Maar wat nog minder voorkomt is de combinatie rood haar/ blauwe ogen. Dit betreft slechts één procent en deze ‘tak’ van redheads worden dan ook wel de ‘human unicorns’ genoemd.

 1. Roodharige kinderen voelen meer pijn

En hebben over het algemeen ook meer verdoving nodig tijdens operaties en dergelijke.

 1. Een roodharig kind zal geplaagd worden om de haarkleur

Dikwijls is dit niet eens persoonlijk, maar het is natuurlijk een makkelijk doelwit. Zo noemen wij onze zoon al vanaf zijn geboorte liefkozend ‘rooie’ om hem een beetje te wapenen tegen deze eventuele plagerijtjes.

 1. Meisjes met rode haren, die kunnen kussen…

Ik weet dat ik bij mijn meisje en jongen met rode haren geen genoeg kan krijgen van de kusjes en knuffels die ze me te geven hebben. Dus ik ben het eens!

 1. Roodharige kinderen zijn geweldig!

Iets wat je ze mee mag geven. Elke dag weer, want rood haar is iets om geweldig trots op te zijn. Het is prachtig en ik kan er als moeder zijnde geen genoeg van krijgen.

Bron beeld: Pixabay

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Kim zei

  Ik werd ook altijd liefkozend rooie genoemd door vrienden en familie. Ik was dan ook onaangenaam verrast toen een jongen me heel gemeen begon uit te schelden net ‘rooie!’. Ik was heel verbaast en reageerde fel met ‘alleen vrienden mogen mij zo noemen en jij dus niet’ Hij was gelijk stil. Dus idd een goeie mooie om je kind mooie rooie te noemen omdat t ook zo lekker rijmt!

 • Angelique zei

  Hier een heerlijk rood harig jochie. Maar geen factor 50 nodig want hij heeft niet de huid van zn mama geerfd. Hij heeft ook een hoge pijngrens net als mama (ook rood). Dus zeker niet alles klopt. En zeldzaam? Rood met blauwe ogen? Dan ben ik omringt door zeldzame mensen. Ikzelf, mn vriend, mn zoontje, mn nichtje….allemaal rood met blauwe ogen. Grappig!

 • Karin zei

  Roodharigen bloeden meer na een ingreep de belgen zeggen voor rossen moet je hossen hardlopen omdat het vetband alweer verschoond moet worden

 • Thea zei

  Ik ben een trotse mama van een “human unicorn” 😉 onze dochter is nu 2,5 jaar bijna. En die rode krulletjes zijn echte aandacht trekkers!!! Factor 50 klopt helemaal! En ons madammetje heeft wel een pittig karakter maar ja dat zit ook dik in de genen bij ons! 😉

 • Marjan zei

  Ik heb rood haar en mijn zoon ook en of dat explosief zijn zeggen dat rood niet zo is klopt er iets niet want heel veel rood woont in Engeland en daar zou niemand zeggen dat rood niet explosief is

 • Gea zei

  Ik kan, als trotse moeder van een roodharige dame met blauwe ogen, bevestigen dat het helemaal klopt :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen