Waar ben je naar opzoek?

10x waarom het moederschap zo gelukkig maakt!

6 minuten lezen Anne
10x waarom het moederschap zo gelukkig maakt!

van het moederschap word je gelukkig

Wat is het ontzettend zwaar. Al die ballen hooghouden als moeder zijnde. Al tijdens de zwangerschap zal je ervaren dat je leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Zodra de kleine uk het levenslicht heeft gezien, wordt het pas ècht pittig. Groot leed en klein leed zullen elkaar moeiteloos afwisselen. Dag in, dag uit…..

Wat hebben we het zwaar…

Weinig tot geen slaap, nooit meer zomaar je huis uit kunnen lopen, ‘s avonds geen energie meer hebben voor sporten of vriendinnen, nooit meer het lijf wat je ooit had, altijd maar zorgen maken. Wat een toestand. Wat kunnen we toch lekker zeiken met z’n allen over dat moederschap. En overal kom je ze tegen, die mede klaagmoeders. De ene nog erger dan de andere. Ja, het is goed dat we afgestapt zijn van de roze-wolk-mythe en dat we ons tegenwoordig wat meer (mogen) uiten in klaagzang, maar we zijn wel een beetje aan het doorslaan.
Natuurlijk is het pittig, maar wist je dat moeders zo’n vijftig jaar geleden gemiddeld 62 uur per week kwijt waren aan alleen al het huishouden? Je kan nog zo’n smetvrees hebben, maar zelfs dan ga je dat nu echt niet meer redden hoor. Ja, maar ‘wij’ hebben er tegenwoordig ook nog vaak een baan naast, is een veelgehoord argument van de klagers. En een druk sociaal leven. En ambities en dromen. Klopt. Maar met een beetje managementkwaliteiten èn hier en daar schrappen in de lijst wat wel of niet belangrijk is, kan ook jij dat best wel met elkaar combineren. Werkelijk waar!

Het moederschap maakt gelukkig!

WANT…. maakt het moederschap eigenlijk niet gewoon heel erg GELUKKIG? Het artikel van Bibijan Lansink “Mij hoor je niet miepen”  is een interessante. Ik zet hier onder andere haar ‘moedergelukspunten’ voor je op een rijtje. Hoeveel score jij?

1. Je hebt geen tijd meer voor zelfobsessie.
Weet je nog dat je als kinderloze urenlang zielig op je bank kon liggen? Filosoferend over het leven. Wat moest er nou van je worden? Was dit het nou? Stelde je ouders of vrienden teleur of juist niet? Zelfs in de bus of collegabanken ging die malle molen van het leven door in je hoofd. Het draaide overuren.
Rivieren heb je gehuild over je eenzaamheid. Oké, bij de één wellicht wat meer dan bij de ander maar toch. Huilde je niet om het leven, dan was je wel zeeen van tijd kwijt met wat je die dag eigenlijk ging doen of hoe je je weekend moest vullen. Vertel, hoeveel ben jij sinds je moeder bent geworden nog bezig met dit soort problemen? Of heb je inmiddels wel wat anders aan je hoofd? Heel gezond dus voor je psychologische hygiëne die smurfen. Heerlijk wanneer het leven niet enkel en alleen nog om jou draait!

2. Je leert relativeren.
Zoals hierboven al enigszins aangegeven, zorgt het ouderschap ervoor dat je je veel minder zorgen maakt over dingen. Want wat is nou ècht belangrijk? Juist ja. Gaandeweg leer je genieten van de kleine dingen en te zien wat er echt toe doet. Naarmate de kinderen groeien, groeit ook je relativeringsvermogen. Bingo! Weer een Gelukspunt erbij.

3. Alles wat schaars is, wordt kostbaar en dus waardevoller.
En dan hebben we het natuurlijk over mama-me-time. Moeders genieten veel meer van dat onverwachte uurtje voor zichzelf! Kan jij je nog herinneren wat je die vrije zondagen eigenlijk allemaal deed voordat ze gevuld werden met kindergeschater, kleine knuisjes die je door het bos trekken op zoek naar kabouters, kusjes die je wakkerkussen om 06:00 in de ochtend? Maar je laatste uurtje thee en tijdschrift voor jezelf, die blijft nu wel hangen, toch?! Goud waard!

4. Je krijgt structuur in je leven.
Uit onderzoek is gebleken dat ook volwassenen zeer gebaat zijn bij de 3 R’s. Reinheid, rust en regelmaat slaan de klok zodra je een kleine op de wereld hebt gezet. In haar boek Ritme legt filosofe Marli Huijer uit hoe essentieel het is. “Door routines te creëren waarover je niet hoeft na te denken, krijg je rust. En dat levert weer vrijheid op, waardoor je meer voldoening uit je leven kunt halen”. Hoppa! In de pocket! Als iemand je mee kan nemen in een ritme van de dag, dag in dag uit, dan zijn het wel (kleine) kinderen.

5. Je eet gezonder.
Zonder kinderen eet je vaker ongezonder. Snelle hap hier, even uit eten daar. Magnetronmaaltijd en pizza wisselen elkaar af. Met kinderen voel je eerder de verantwoordlijkheid om gezond te eten. Wanneer je toch al hun dagelijkse stukje fruit prakt, kan je best ook direct voor jezelf een stukje meepakken. Ook bij het avondeten zal je je best doen de schijf van vijf aan te tikken. En koken voor meerderen loont ook veel meer dan enkel voor jezelf.

6. Je hebt een prachtig excuus om niet te hoeven overwerken of om vervelende telefoontjes af te kappen.
“Sorry, spitsuur!!”. Gebruik hem en iedereen zal het accepteren. Want een telefoongesprek voeren met kinderen ernaast of ze ‘even’ een paar uurtje laten wachten omdat jouw verslag nog niet af is, dàt kan natuurlijk niet. Dat snapt iedereen. Of ze proberen het één keer en geloof me, daarna nooit weer.

7. Je leeft waarschijnlijk langer.
De norm is minimaal 30 minuten per dag bewegen. Mensen die gemiddeld elf uur per dag zitten, hebben maar liefst veertig procent meer kans vroegtijdig te sterven. Turf eens hoeveel jij zit per dag met een peuter en kleuter om je heen en je snapt dat dit een mooie meepakker is.
Daar komt nog eens bovenop dat je wanneer je kinderen hebt er een heel reële kans is om later oma te worden. En laten nou net opa’s en oma’s weer een hogere levensverwachting hebben dan ouderen zonder kleinkinderen! Dit omdat je kan gaan oppassen en je dan een reden hebt je bed uit te komen i.p.v. de hele dag achter de geraniums hangen.

8. Je wordt je bewuster van jezelf.
Vanaf de eerste dag dat je geboren wordt als moeder, zal je kind je een gigantische spiegel voorhouden. Op hoe je in het leven staat. Hoe je gevormd bent. En wie je wel of juist niet wil zijn. Als moeder, als vriendin als partner. Je kan je niet meer verschuilen achter jezelf. Je kop in het zand steken heeft geen zin. Als er dingen zijn die je in het leven anders wil doen, zal je kind je dat zetje geven dat je nodig hebt. Je moet wel;  je hebt nu ook verantwoording af te leggen naar je kleine hummel en niet meer alleen naar jezelf. Je zal groeien. Als moeder, maar ook als mens.

9. Je wordt efficiënter, leert improviseren en plannen.
Het moederschap leert je eigenlijk nog veel meer dan wat je ooit in iedere willekeurige andere baan zal leren. Vaak is een baan specifiek èn heeft een concrete functieomschrijving. Zo niet bij de functie ‘moeder’. Je zult leren alles te beheersen. Van verpleegkundige, politieagente, lerares, psycholoog, plannen, accountant, interieurverzorgster en zo kunnen we er nog wel tien opnoemen.
En van al die leerscholen word je efficiënter, leer je super improviseren en plannen. En laat dat je nou precies weer verder helpen in je ‘andere’ baan of gewoon, in het leven.

10. Je leert over onvoorwaardelijke, intense liefde.
Last but zéker not least. Want wat is het gewoon ook mooi. En bijzonder en soms zo onwerkelijk. Ik dacht dat ik de liefde kende, totdat ik moeder werd. En volgens mij hoef ik daar helemaal niks meer aan toe te voegen.

Lieve moeders, dans, lach en geniet. Je hebt je kinderen te leen. Als een prachtig kado. In een vrij land met prachtige voorzieningen en kansen. Leer van ze, begeleid ze. En vooral, laten we wat minder zeuren. Voor je het weet zijn ze gevlogen. En zeg nou heel eerlijk, is het allemaal echt zo zwaar? Een olifant optillen; dàt is pas zwaar.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen