Waar ben je naar opzoek?

10x waarom een tablet onmisbaar is met kinderen

4 minuten lezen denise Denise Meijer

tablet kinderen

“Prft… De jeugd van tegenwoordig zit al vroeg met zijn neus op een schermpje.” De minderwaardigheid achter dit commentaar was bijna als een klap in mijn gezicht. Vooral omdat het mijn kind was, die ijverig bezig was met ‘Freddy’ helpen oversteken op de gezinstablet. Mijn man en ik keken elkaar aan en even had ik de neiging om dit duivelse apparaat netjes weg te stoppen. Maakt een tablet kinderen asocialer of passiever? Tot ik mij realiseerde dat hij er echt niemand kwaad mee deed door zoetjes te spelen op een tablet, terwijl wij rustig konden eten in dit kindvriendelijke (lees: kindvriendelijk = een kinderstoel en patatjes) restaurant.

Digitalisering: tablet kinderen

Ik kan me ergens voorstellen dat het voor de oudere generaties moeilijk verkroppen is. Deze digitalisering van de jeugd. Fair enough, ik kwam zelfs pas op mijn zesde voor het eerst in aanraking met de oer-trage, onwijs grote en onhandige HP-computer die mijn ouders hadden aangeschaft. Inbellen ging met een hoop kabaal en tien minuutjes ‘netten’ was voldoende, omdat de telefoonrekening anders door het dak schoot met drie kinderen.

Echter ben ik vandaag de dag ben ik trotse eigenaresse van een supersnelle laptop, draadloze (en bovenal onbeperkte), supersnelle netwerkverbinding, een smartphone en – niet te vergeten – een tablet.

Ik ben dus als het ware ook gedigitaliseerd en mijn zoon? Die weet niet anders. Sterker nog: ik kan me meer dan één situatie bedenken dat ik oprecht blij was dat ik deze hoofdoorzaak van jeugdverbastering in mijn bezit had. Voor mijn kind weliswaar. Die met één jaar al als volleerd kon swipen en het app-menu in zijn geheugen zat geprent.

Digitalisering een negatief gegeven? Ha! Als je het deze moeder vraagt is een tablet/smartphone een geschenk uit de hemel en wel om de volgende redenen:

1. Relaxt uit eten

(Om bovenstaand voorbeeld aan te vullen) Uit eten met kinderen gaat een stuk makkelijker.

Mijn zoon is een bewegelijk kind en dat is geen probleem in bijvoorbeeld de McDonalds, waar in negen van de tien filialen een mini-speeltuintje is te vinden. Maar zelfs in de gemiddelde vreetschuur ondervinden wij hier al problemen van. Na tien minuten ‘tafelen’ wil meneer het liefste de zaak verkennen en waar een dwangbuis GEEN kindvriendelijke optie is, is onze tablet dat wel.

2. Iets langer kunnen blijven liggen

Om zeven uur je bed uit, omdat Dora en haar vriendjes op tv komen? Met een tablet heb je elke tenenkrommende tekenfilm binnen handbereik. Vanzelfsprekend NADAT je je eerste bakje koffie al achter de kiezen hebt.

3. Het is leerzaam

Ik denk dat niemand kan ontkennen dat een tablet met de juiste apps reuze leerzaam kan zijn. Mijn zoon praat al aardig wat woordjes Engels door Youtube, kent het ABC van voor naar achter door diverse peuterspelletjes en weet waarschijnlijk over drie jaar nog beter dan ik hoe onze iPad in elkaar steekt.

4. Het is goed voor hand-oog coördinatie

Daar valt Swipen vast wel onder, toch???

5. De selfies van kinderen zijn om te gieren

Een neusgat hier, een voetje daar. De foto’s die kinderen van zichzelf maken met een tablet zijn altijd grappig. Vooral de kiekjes die zijn gemaakt als ze denken dat mama niet kijkt (lang leve synchronisatie).

6. Mama kan multitasken

Een tablet draagt bij aan het multitask-vermogen van een moeder. De wc-schoonmaken EN een belangrijk telefoongesprek? Parkeer je kind gedurende deze tijd met een tablet op de bank en je krijgt meer gedaan dan je zelf voor mogelijk had gehouden.

7. Perfecte manier van chantage… eh… compromis!

Netjes je bordje leeggegeten? Dan mag je een filmpje kijken op de tablet. Braaf de blokken weer opgeruimd? 10 minuten erbij. Mama een beetje teveel hoofdpijn om de dag schappelijk door te komen? Ongelimiteerde toegang!

8. Regen is zo slecht nog niet

Vroegâh (je weet wel… toen alles ‘beter’ was) zat je met grote ogen voor het raam. De buien weg te kijken, omdat je dan weer buiten kon spelen. Was het een plens-dag van jewelste? Dan werd je letterlijk vervelend van de verveling (ó en je moeder weer gek van jou, trouwens).

Hoewel buiten spelen natuurlijk altijd beter is dan het spelen van spelletjes binnenshuis is het toch wel prettig om te weten dat echt ‘vervelen’ niet aan de orde is en daarmee ook mama rustig kan keuvelen. In plaats van met grote ogen voor het raam te zitten, om de buien weg te kijken.

9. Voorbereiding op de toekomst

Ooit komt er een dag dat de schoolschriftjes niet eens meer nodig zijn en een tablet de wereld overneemt. Je kan in dat geval niet vroeg genoeg beginnen, toch? Daarnaast ook nog eens goed voor het milieu!

10. Alles is na te trekken

Oké… tenzij je kind vroegtijdig in de gaten heeft hoe de geschiedenis gewist kan worden, maar feitelijk gezien registreert zo’n apparaatje ALLES. Ook eventueel contact met louche figuren, of sporen van internetpesterijen. Ja, dit wordt steeds lastiger naar mate je kind ouder wordt, maar ook dan zijn er manieren om, als ouder zijnde, een vinger in de pap te blijven houden.

Vergeet niet: alles met mate! Het is vanzelfsprekend niet de bedoeling dat het tabletgebruik ten koste gaat van jullie gezinsleventje, of van je kind. We willen vanzelfsprekend geen vierkante oogjes voor onze kleine (b)engeltjes!

Maar…voor de moeders: hebben jullie een tablet, of smartphone in huis en gebruikt je kind deze ook? Hoe staan jullie tegenover de ‘digitaliseren’ van onze kinderen? Ik ben benieuwd!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • tessa zei

  Je kunt het ook zien als een goedkope nanny, natuurlijk! 😉

 • Caroline zei

  Ik ben zeker geen tegenstander van de tablet of smartphone. We leven nu eenmaal in het digitale tijdperk.
  Maar samen met onze dochters (9 en 6) spreken we wekelijks één dag af dat we alledrie NIET op de tablet of phone mogen. Ik dus ook niet! FF snel mail of FB checken, doen we dus pas de volgende ochtend. En ik kan je vertellen hoe ONTZETTEND relaxed dat is!!! Heeerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Gratis uitjes in Nederland

Gratis uitjes Friesland

 • 1 dag geleden
 • 6 minuten lezen
Gratis uitjes in Nederland

20 gratis uitjes meivakantie 2024

 • 1 dag geleden
 • 15 minuten lezen
Even weg met de kinderen

Zeewolde Hans en Grietje: Ontdek de magie!

 • 1 dag geleden
 • 4 minuten lezen