Waar ben je naar opzoek?

10x my best wishes for my little monsters

3 minuten lezen Denise Chen
10x my best wishes for my little monsters

Legoblokken, autotootjes, houten treinsporen, boekjes, puzzeltjes: er ligt van alles op de vloer bij ons thuis. Ons huis is het huis geworden van onze peuter en de kleine dreumes. De babytijd is voorbij en het opvoeden is nu echt begonnen.

Ik wil mijn kind leren, wat ik niet heb geleerd en wat ik in de loop der jaren belangrijk ben gaan vinden. Natuurlijk wil ik ook dat mijn kind de beste, de liefste, de aardigste, de stoerste en een goedlachs kind wordt. Misschien is dit alles bij elkaar wel erg overdreven, maar hé that’s me, de perfectionist. Laten wij het voor nu maar houden bij een top tien.

1. Christendom

Het geloof heeft altijd geleefd in ons gezin. Toen wij kinderen kregen, was het vanzelfsprekend dat zij dit mee zouden krijgen.

2. Wees dankbaar voor alles wat je hebt

Door mijn man heb ik het Christendom leren kennen en door het geloof ben ik veel dankbaarder geworden. Mijn kinderen moeten weten, dat niets vanzelfsprekend is en dat ze dankbaar moeten zijn voor de dingen die ze hebben, zoals hun gezondheid en dat zij bijvoorbeeld kunnen opgroeien met een mama en een papa.

3. Doe de dingen die jezelf leuk vindt

Dit heb ik in de loop der jaren geleerd. Chinese ouderen willen graag dat hun kinderen dokter worden of een advocaat. Het liefst bedrijfskunde, accountancy, medicijnen, rechten en dat soort studies moet gaan volgen. Ik studeerde communicatie, gewoon omdat ik het leuk vond, ook al wist ik dat er nauwelijks banen waren op gebied van communicatie. Ik heb er geen spijt van. Het is iets waar ik 100% achter stond.

4. Doe altijd je best in alles

Zolang ik mijn best heb gedaan, kan ik later ook geen spijt krijgen of mijzelf kwalijk nemen. Ik weet dan, dat ik met trots kan terugkijken. Mijn kinderen mogen niet snel opgeven. Ze moeten hun best ervoor doen. Het beste uit henzelf halen. Pas dan word je elke keer beter en beter.

5. Zelfvertrouwen

Het zit in mijn Chinese aard om bescheiden te zijn, om vooral op de achtergrond te blijven en vooral ‘bemoei je met niemand’. Ik wil dat mijn kinderen zelfvertrouwen uitstralen: dat ze weten wie ze zijn, wat zij willen en vooral niet bang moeten zijn voor reacties van anderen.

6. Voor jezelf opkomen

Mijn ouders hebben mij geleerd om niet tegen te spreken, dat doe je niet tegen “ouderen”. Een grote mond geven, doen “wij Chinezen” niet. Ik wil juist in discussie gaan met mijn kinderen, daar worden ze beter van. Als zij vinden dat zij gelijk hebben, mogen zij dat zeggen.

7. Kantonees

Mijn ouders dwongen mij naar Chinese school te gaan. Elke zaterdag moest ik een aantal Chinese karakters leren schrijven en lezen en dat voor bijna 10 jaar lang. Op een gegeven moment had ik het daar naar mijn zin. Mijn man daarentegen is nooit naar Chinese school geweest en daar heeft hij spijt van. Gezien het feit dat wij uit Hong Kong komen, vinden wij belangrijk dat onze kinderen ook naar een Chinese school gaan.

8. Positief

Door mijn man, die altijd zo positief is, ben ik minder negatief geworden. Hij is positief in alles en dat vind ik een goede karaktereigenschap. Ik geloof dat zijn optimisme één van de dingen is, waar ik verliefd op ben geworden. Alhoewel ik zijn nek wel kan omdraaien als hij voor de zoveelste keer weer “het komt wel goed” zegt.

9. Delen

Speelgoed delen, welk kind vindt dit nou niet moeilijk. Mijn kinderen zijn duidelijk in wat zij willen. “Ik wil per se dat autootje. Ook al wil ik het nu alleen maar hebben, omdat mijn zusje dat autootje in haar handen heeft. Ook al gooi ik dat autootje straks toch in de bak. Ik wil NU dat autootje hebben.” Ja, zo zijn ze allebei, zowel mijn zoontje als mijn dochtertje. Speelgoed delen dus!

10. Tegen je verlies kunnen

Zolang ze weten dat zij hun best hebben gedaan, het uiterste uit henzelf hebben gehaald, dan is verliezen helemaal niet zo erg.

My Little monsters

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen