Waar ben je naar opzoek?

10x wat jouw huis nooit in zou komen! (En het is er nu toch…)

6 minuten lezen Anne
10x wat jouw huis nooit in zou komen! (En het is er nu toch…)

Dit komt mijn huis niet in. Maar het is er nu toch...

Laat me je weer even meenemen naar het tijdperk ‘Voordat-je-kinderen-had’. Je kwam dan ook vast wel eens over de vloer bij mensen die al wel ‘aan de kinderen’ waren.
Vrienden, kennissen, collega’s of je oudere broer of zus. Bij mij vinkte ik dan regelmatig in gedachten af wat er bij mij in huis (en om mijn huis) écht niet in zou komen zodra ik ooit moeder mocht worden. No way! Ik ging het anders doen, want heel veel dingen konden ook echt zonder òf anders, was ik destijds van mening. Ik was ervan overtuigd. Totdat het zover was. Trust me, je komt er gewoon niet onderuit.

Ik stel aan je voor de 10 dingen die jouw huis niet in zouden komen. En nu heb je ze toch….

Dit komt mijn huis NIET in!

1. Het Canvas Gezinskiekje…
Tenenkrommend vond ik ze. Die standaard canvas foto van een lachend gezinnetje boven de bank. Burgerlijkheid ten top. En dan helemaal van die geposeerde bij een slechte fotograaf. Wie dat ooit heeft verzonnen? Totdat mijn oudste dochter er was. Tròts was ik op die prachtige foto van ons drie! Hoppa; voordat ik het doorhad drukte ik op verzenden en bracht de postbode mijn eerste gezinscanvas. Ik gebood manlief hem dezelfde avond nog boven de bank te hangen. Inmiddels zijn godszijdank mijn ogen weer open en hangt hij boven de zoldertrap….

2. Tekeningen aan de koelkast…
Vonden die ouders die afzichtelijke tekeningen echt de moeite waard om heel pontificaal de hele koelkast mee te behangen? Ja dus, ben ik nu achter. Het zal weer met een stukje ouderlijke trots te maken hebben, want ow wat kan je blij worden van die kleine kraaienpootjes op papier. Van de eerste krasjes tot de eerste koppoters. Yes, je wilt ze showen èn het is goed voor het zelfvertrouwen van het kind dus ja hoor, die magneten uit het stof en op de koelkast. Inmiddels zitten ze bij ons thuis iets stylisher in een Louvreluik, maar pontificaal aanwezig in de inrichting zijn ze zeker.

3. Het afgetrapte (lederen) bankstel…
Dit is één van deze tien die je toch echt nog steeds niet bij mij thuis vindt, maar ik ken er véél waar wel dus ik breng hem hier toch naar voren. Het valt me overigens vooral op dat je deze vindt in gezinnen met jongentjes dus wie weet ligt daar de oorzaak. Het afgesleten bankstel. Liefst ook nog van leer, want dat houdt zo makkelijk schoon. Oei wat kan ik me daar aan ergeren. “Let niet op de bank maar weet je, als we een nieuwe kopen dan ziet hij er zo weer zo uit dus we wachten tot de jongens wat ouder zijn”. Ja en dan? Schat dan komen er kleinkinderen en voordat je het weet ben je zo oud dat je hem zelf weer onderplast wanneer je je eigen luier vergeten bent. Echt hoor, je mag je huis best een beetje kidsproof maken, maar zo’n aanwezig stuk meubel als je bankstel mag echt wel een beetje een goede eyecatcher zijn. ‘s Avonds als de smurfen erin liggen dan wil je toch zelf ook nog wel romantisch met je lief kunnen zitten??

4. Het ‘bordje’
Ja het ‘bordje’ inderdaad. Je weet wel, die vreselijke dingen die je eerst alleen zag bij de hippe woon boetiekjes, maar welke tegenwoordig ook gewoon bij de action te vinden zijn. De borden met de meest wanstaltige teksten. Van ‘Home is where the heart is’ tot ‘In dit huis…..’. Sommigen vinden het zelfs nodig om aan de voordeur te hangen. Of in de voortuin te zetten. Maar meestal vind je ze in de gang, het toilet of in de keuken. Of gewoon heerlijk aan de muur naast het canvas gezinskiekje. Ik vraag je; waarom eigenlijk?

5. Felgekleurd plastic speelgoed (dat ook nog geluid kan maken)…
Gezwóren heb ik het! Zelfs nog tijdens mijn eerste zwangerschap. Bij ons thuis zou er geen felgekleurd plastic speelgoed in huis komen. Enkel hout en verantwoord, pastelkleurige hebbedingetjes. Passend bij de zorgvuldig uitgekozen babykamer en uiteraard ons eigen interieur. Op de wensenlijst voor de kraamborrel heb ik het zelfs expliciet genoemd. En velen hebben zich er nog netjes aan gehouden ook, waarvoor mijn dank. Totdat dochterlief een paar weken oud was en de schreeuwende mobile met keiharde Bach muziek bij mijn vriendin thuis vele malen interessanter bleek te vinden. Diezelfde dag nog op naar de Prénatal. Ik zweerde wederom dat dit het enige kleurrijke zou zijn wat erin kwam. Toen nog niet wetende dat dat het eerste zou zijn van velen… Ze vinden het nou eenmaal geweldig die koters. 1-0 voor Mini-Me.

6. Een huisdier…
Huisdieren maken troep. En ze zijn een grote verantwoordelijkheid. Ze moeten gevoederd, verschoond, los óf uitgelaten worden. Eigenlijk zijn het net kleine kinderen. Waarom dan toch één in huis nemen als je net dat kind de baas kan? Nou, omdat het heel erg verantwoord is en omdat het goed en belangrijk is voor kinderen om met huisdieren op te groeien. Waarheid als een koe weet ik nu. En omdat je er zo heel veel voor terug krijgt. Eerlijk!

7. Fleecevest aan de kapstok boven de makkelijke instappers…
No way! Mij niet gezien. Mijn kekke hakjes zouden nooit maar dan ook nooit verruild worden voor makkelijke instappers. Geen crocs. Uggs of ANWB hondenuitlaatlaarzen aan mijn poezelige voetjes. En al helemáál geen fleecevest. Colbertje of hip, getailleerd jasje bleven gewoon mijn kapstok vullen. Geloof mij, Ik heb het geprobeerd. Totdat ik erachter kwam dat met kind naar buiten gaan een helse onderneming is. Dat jasje, dasje, wantjes en schoentjes aantrekken kost je heel veel tijd. Als je dan alleen een rondje gaat lopen naast de loopfiets of even de vuilnisbak gaat wegzetten of de konijnen voeren, dan zijn die makkelijke schoenen en ja, óók dat fleecevest best wel heel makkelijk….. Maar beloof me; NIET naar school of de supermarkt en ik weet, die lijn is dun, maar NIET doen, goed?!

8. Zonneschermpjes voor in de auto met disney afbeeldingen erop…
Denk dat deze geen toelichting nodig heeft. HELP!

9. De lelijke kinderstoel…
Klopt, je ontkomt er niet aan. De één is lelijker dan de andere, dat is zeker waar, maar erg charmant zijn ze allemaal niet. Laat staan matchend bij de rest van je eethoek. Ik ben blij dat ze inmiddels op de juniorstoel van de Ikea (zijn iets charmanter) passen en de Tripp Traps zijn het huis uit getrapt. Nog even en ze passen op een gewone stoel. Mooi zo!

10. Je kinderen als achtergrondfoto -en nog erger; eigen profielfoto…
Deze is niet direct in –en om je huis maar als uitsmijter wilde ik hem toch graag even aanhalen. Wel is dit er ook eentje in de categorie ‘mij niet gezien’, maar als ik een euro voor zou krijgen voor iedere ouder die het wel heeft/doet, was ik nu miljonair. Op ieder device dat je maar in het huis kunt vinden staat die foto op de achtergrond. Vaak dezelfde als het canvas muurkiekje. Of je nou de Ipad opent, de computer aanzet of de telefoon ziet opgloeien. Why? Of nog erger, die profielfoto’s. Een profielfoto is een foto van JOU. Niet van je kinderen. Is het dat je jezelf niet meer mooi genoeg vindt om jezelf te plaatsen of is het dat je geen eigen identiteit meer hebt sinds je ‘moeder’ bent? Kom op, je bent meer dan dat. Ik snap dat je trots bent, ben ik ook, maar doe er in ieder geval ook nog een stukje jij bij. Al is het maar in het hoekje. Je bent het waard!

Reacties
  • lot zei

    Aiii ik voldoe aan best veel punten idd.. En die bordjes ook, die vond ik ook zo verschrikkelijk!! VIND ook eigenlijk… maar ze waren zo goedkoop bij de Kwantum 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen