Waar ben je naar opzoek?

10 x Zwemmen met je kind

3 minuten lezen Kari van der Heide
10 x Zwemmen met je kind

Na de eerste keer zwemmen stond ik met een druppend badpak, rillend op de zwembadtegels, mijn overprikkelde, half onderkoelde, oververmoeide, krijsende baby af te drogen. Ik dacht ‘dit kan vast anders’. Inmiddels is mijn dochter twintig maanden en onze bezoekjes aan het zwembad gaan steeds soepeler en relaxter. Oefening baart kunst. Maar met deze tien tips versnel je het proces een beetje.

1. De zwemtas.
Neem naast luiers, zwemluiers en kleertjes minstens drie handdoeken mee. Twee voor jezelf en een voor je kindje. Neem ook een plastic zak mee voor je natte meuk. Verder bevat je tas twee boterhammen met pindakaas, ligakoekjes, een fles melk en een fles water. En vergeet niet een onderbroek voor jezelf in te pakken.

2. Het zwembad.
We hebben een zwembad gekozen met minder chloor en een schonere lucht. Het is een stuk verder weg, maar mijn dochter neemt nogal eens een slokje (of tien) zwembadwater en ik wil niet dat ze hoofdpijn krijgt van de chloorlucht.

Lees ook: Gaat dit babyzwembandje Nederland veroveren?

3. De zwemtijden.
Zwemtijden en zwemlessen vallen vaak samen met slaapjes. Kies altijd een tijd die zo goed mogelijk bij het slaapritme van je kindje past. Met een oververmoeid kind op de fiets terug moeten, is super a-relaxed en een uur in de auto zitten wachten tot je kindje wakker wordt, is ook niet echt lifegoals.  Als we dicht op Aya’s slaapje gaan zwemmen, gaan we lopend, zodat ze in de wagen terug kan slapen. Gelijk een goede work-out te pakken. Ga ook niet te lang zwemmen: een kwartier voor een baby en een half uur voor een dreumes is al best vermoeiend.

4. De kleedkamer.
Loop die krappe, natte cabines voorbij en ga voor de gezinskleedkamers. Dan heb je alle ruimte om zowel je kind als jezelf om te kleden. Ik neem aan dat je sinds je bent bevallen en borstvoeding hebt gegeven, iets minder kieskeurig bent over wie je blote bibs & boobs zien.

Lees ook: Zwemles horror

5. De zwemles.
Kijk of je kindje eraan toe is. Aya kan pas sinds een paar weken genieten van de drukte en het tempo van zwemlessen. Daarvoor raakte ze alleen maar overprikkeld. Ze wilde tien keer van de kant afspringen, in plaats van twee keer en dan weer hup-hup gillend door naar de volgende activiteit. Kies ook je zwemjuf uit. Niemand zit te wachten op een hysterische kenau die je kind zonder te vragen onder water duwt. Er zijn ook hele lieve en leuke.

6. Het zwemmen.
Luister naar jezelf en kijk naar je kind; waar het aan toe is. Je kind ontwikkelt echt geen watervrees als ‘ie met vier maanden nog niet als een dolfijn onder water duikt (echt niet). Ik liet Aya pas met een jaar kopje onder en ze is een enorme waterrat die nergens voor terugdeinst. Volg je gevoel.

7. De douche.
Vergeet de douche. Zet je kindje in een van de gootstenen naast het babybadje. Dat scheelt zoveel stress en kou. Het eerste wat je doet, terwijl je kind lekker spartelt in het badje, is een handdoek omknopen zodat je zelf niet verkleumt. Het tweede is die twee boterhammen met pindakaas in je kind proppen. Douche zelf gewoon thuis.

Lees ook: Lieve mama aan het zwembad

8. Het aankleden.
Kleed je kindje aan op het aankleedkussen naast de gootsteen, zodat die in elk geval warm en droog is. Daarna kun je jezelf rustig verder afdrogen (handdoek nummer 2) en aankleden in de gezinskleedkamer, terwijl je dreumes op een liga zuigt.

9. De beloning.
Zwembadfrietjes zijn de allerlekkerste frietjes die er zijn, want ze zijn gebakken in nostalgie. Just saying.

10. Het gezelschap.
Het is supergezellig om met andere mama’s en kindjes te gaan zwemmen. Absolute aanrader. Maar het is ook heel fijn om met je partner of opa/oma te gaan. Het scheelt onwijs als er een iemand droog aan de kant blijft om 1000 dezelfde, wazige foto’s te maken en je kind aan te pakken na het zwemmen.

Boron hoofdafbeelding: Flickr

Reacties
  • Sylvia zei

    Wat een leuk artikel en goede tips! Ik wist namelijk niet dat er ook zwembaden waren met minder chloor gebruik. Bij ons kan je helaas niet zelf kiezen voor een zwemjuffrouw..Kan wel maar dan moet je naar evt naar een ander zwembad.. Inderdaad die soppige frietjes na het zwemmen zijn de beste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen