Waar ben je naar opzoek?

10x waarom ik de kinderopvang straks ga missen

4 minuten lezen Claudia Verhey
10x waarom ik de kinderopvang straks ga missen

Nog een paar weken werken en dan ga ik een half jaar met ouderschapsverlof. Heerlijk. Ik tel mijn zegeningen omdat dat kan, en dat we als gezin de gelegenheid hebben om te focussen op waar het echt om draait, namelijk elkaar. Dat is niet iedereen gegeven, dat besef ik me heel goed.

Op dit moment gaan onze dame en heer drie dagen per week naar de kinderopvang. Straks niet meer, want tja, dat tekort aan salaris zal toch ergens door worden gecompenseerd. Natuurlijk is er wel eens wat te mopperen op de kinderopvang, maar ze hebben het daar (gelukkig maar!) ontzettend naar hun zin. We brengen ze er dus altijd met een gerust hart naartoe. Leuke leidsters, veel te veel speelgoed, en elke dag hun natje en droogje; ze hebben niks te klagen.

Omdat ik straks met ouderschapsverlof ga, gaan ze binnenkort afscheid nemen. Hun vaste leidster ziet er als een berg tegenop, en ik stiekem ook wel een beetje. Want die kinderopvang biedt, naast dat het bij ons noodzakelijke opvang is, wel een hoop voordelen… Niet voor niks gaat het kabinet investeren in kinderopvang voor iedereen, ook voor ouders die niet werken (gelekt uit de Prinsjesdag begroting).

10x waarom ik de kinderopvang ga missen...
De kinderopvang kent veel voordelen…

10 redenen waarom ik de kinderopvang ga missen

1. Van de juf geleerd

Uit een beker leren drinken? Jasje zelf aantrekken? Geen gedoe met thuis talloze malen de vloer dweilen, of eindeloos wachten in de gang op het oefenen met aan- en uitkleden, op een dag kunnen ze het ineens!  “Ja hoor, dat doet ze hier al een paar weken!” meldt de leidster mij dan doodleuk. Helemaal goed. 🙂

2. Altijd vriendjes bij de hand

Je hebt van die dagen, zeker in de winter, als het regent/stormt/ijzelt/ kies zelf maar uit, dat de muren thuis op jou en je kinderen afkomen. Speeldates liggen als je anderhalf bent nog niet heel erg voor de hand, maar op de kinderopvang heb je je speelmaatjes voor het uitkiezen! En als je uitgekeken bent op Sem (want he, je bent anderhalf en na een kwartier ben je het alweer zat; next!) ga je toch lekker met Daan spelen? Of je gaat lekker aan een leidster plakken, die dat alleen maar leuk vinden, gezellig toch?

3. Voor jezelf opkomen? Check!

Als dat mooie speelgoed is hartstikke leuk, maar dan moet je het wel zien te bemachtigen, want er zijn nog zes kinderen die met die garage of die mooie pop willen spelen. Ze worden er dus lekker assertief van, en dat komt later weer goed van pas. Maar wel alles beleefd en netjes; daar zorgen de juffies wel voor.

4. Schijf van vijf? Check!

Bij ons op de opvang hebben ze een aantal fijne regels. Geen nieuwe boterham totdat de vorige he-le-maal op is. Dus ook de korsten. Ha, denk ik dan, mooi dat ze dat niet voor elkaar krijgen, die juffies. Als ik die regel thuis invoer dan blijft het elke dag bij één boterham en komen ze chronisch allebei vitamines te kort. Toen ik ze laatst ging ophalen, had madam vier (!) boterhammen gegeten. Met korst, zonder mopperen. En oh ja, ze had ook een heel glas ‘lust-ik-niet-mama’ melk opgedronken. En om nog een glas gevraagd. Zucht. 🙂

5. Complimentjes voor mama

“Oh wat is ie toch grappig-melodieus-zorgzaam-behendig-voorzichtig-lief-knap-slim-snel!” Hoeveel kindjes de leidsters ook verzorgen, ze weten net dat ene speciale aan jouw kind(eren) te benoemen en de hemel in te prijzen. En zij kunnen het weten, want zij hebben ervoor geleerd, toch?

6. Op een grote paddenstoel…

In mijn beleving gaat de taalontwikkeling ontzettend snel als je kinderen naar de kinderopvang gaan. Onze oudste dochter komt af en toe met liedjes thuis, die ik moet opzoeken op Youtube, omdat ik anders niet mee kan zingen. Hetzelfde geldt voor briljante voorleesboeken. Je haalt gegarandeerd een hit is huis, met een boek dat ze op de opvang al hebben (voor)gelezen

7. Overal gelden andere regels

Thuis heb je zo je eigen regels; die heb je meegekregen van je eigen ouders, of je doet het juist helemaal anders. Op de opvang hebben ze ook zo hun eigen regels. Zo leren je kinderen dat overal waar ze komen, weer andere regels kunnen gelden. En dat dat goed is, en dat ze die moeten respecteren. Worden ze flexibel van, en tolerant.

8. Je hoeft het niet alleen te doen

Soms zit je er als mama even helemaal doorheen. Hectisch op je werk, daardoor kort lontje thuis, het kinderspitsuur was weer een drama, en je voelt je de slechtste moeder ooit. De leidsters van de kinderopvang zijn een soort vriendinnen van je geworden. Laten je even lekker klagen, geven nuttige tips, verwennen je kleintjes wat extra als ze een pittige dag of nacht achter de rug hebben… Ze voelen zich mega verantwoordelijk voor je kinderen. Je hoeft het dus niet alleen te doen, zij zijn er voor je.

9. De 3 R-en

Lopen bij ons thuis de 3 R-en wel eens in de soep (vooral die regelmaat is me er eentje….), zo niet op de opvang. Strikt in het gareel zijn ze daar, en weet je wat, de kids vinden het heerlijk. Ze weten waar ze aan toe zijn en juist dat geeft ze veel vrijheid. Pedagogisch verantwoord? Check!

10. Sssssstttt….

Sssssstttt. Niet zeggen hoor. Maar soms, heel soms, breng je de kids ‘s morgens naar de opvang om daarna te gaan werken. Zeg je. Want als je dan weer thuis bent, omdat je even je werkspullen gaat halen, bedenk je je opeens dat je vandaag geen enkele afspraak in je agenda hebt staan, en dat je dus best even overdag boodschappen kan doen, of even naar de stad kunt gaan, weet je wat, ik neem de middag vrij en ga even naar de kapper! Je haalt ze uitgerust en met een frisse nieuwe coupe weer op. Een dagje echte ME-time. Kids blij, mama uitgerust. Win-win toch?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen