Waar ben je naar opzoek?

Over het hebben van een urineweginfectie, of ook wel een blaasontsteking, kan ik inmiddels boeken schrijven. Ik kan mijzelf (helaas) wel een ervaringsdeskundige noemen en ik ben tegenwoordig ook gezegend met het hebben van nierstenen. Deze bijkomstigheid kreeg ik tijdens mijn zwangerschap van de jongste. Bah, bah! Wat een vreselijk ongemak en pijn kun je van blaasontsteking én nierstenen hebben. Inmiddels heb ik 10 tips verzameld om blaasontsteking te voorkomen. Deze probeer ik zo goed mogelijk in acht te nemen en hopelijk kan ik jou daarmee helpen!

Hoera! Blaasontsteking…

Mijn eerste blaasontsteking kreeg ik rond mijn 18de tijdens onze vakantie op Terschelling. Ik had al verkering en we waren samen op vakantie in een tent. Ik zie mijzelf nog kilometers fietsen om bij de dienstdoende arts te komen (natuurlijk, het was weekend). Met veel pijn en letterlijk bloed bij het plassen dan is zo’n fietstochtje echt een nachtmerrie. Niet uit te houden! Wat heb ik toen gehuild. Inmiddels heb ik zo’n twee tot drie blaaontstekingen per jaar. Het gaat tijden goed en dan is het ineens weer misse boel…

Ik ben er klaar mee!

Deze zomer had ik ook weer een blaasontsteking. Uiteraard net toen we in een stacaravan in Spanje zaten. De hele nacht heb ik op de wc gezeten met liters water en mijn E-reader. Een blaasontsteking; het komt altijd op momenten dat het niet uitkomt (maar eigenlijk komt het nooit uit): op vakantie, in de auto, in het vliegtuig en uiteraard in het weekend.

In Spanje ben ik twee keer naar een dokter geweest die mij een of ander flutmiddel voorschreef. Heel serieus nam hij mij niet. Na het controleren van mijn urine was er niks te zien?! Inmiddels weet ik echt wel hoe blaasontsteking voelt en als er bloed in mijn urine zit dan weet ik echt wel hoe laat het is.

Aangekomen in Frankrijk (we stonden op het punt weer naar huis te gaan) was het nog niet over en bezocht ik wéér een arts. Dit keer kreeg ik een goede antibiotica die wel aansloeg. Deze arts vertelde mij ook dat het zwembad een nummer 1 oorzaak is voor blaasontstekingen op vakantie.

Nadeel van antibiotica: blaasontsteking voorkomen

Het grote nadeel van antibiotica is dat je er resistent voor kunt worden, je er niet mee in de zon mag en het nog meer nare bijwerkingen kan geven. Het doet onder ander je darmflora niet veel goed en deze moet juist goed op orde zijn om blaasontsteking te voorkomen.

Ik ben geen voorstander van antibiotica maar ik moet zeggen dat het bij mij nooit op een natuurlijke manier overgaat als ik eenmaal echt blaasontsteking heb. Er zijn manieren om blaasontsteking op een natuurlijke manier te behandelen en om te voorkomen. Maar dit werkt tot op zekere hoogte. Als ik er eenmaal flink veel last van heb dan zorg ik dat ik zo snel mogelijk met mijn plas bij een arts sta. Na zoveel blaasontstekingen ben ik eigenlijk zo panisch ervoor geworden dat ik bij het eerste pijntje al bij de dokter sta.

Nierstenen en blaasontsteking

Dat ik veel last heb van blaasontstekingen kan ook komen doordat ruim een jaar geleden nierstenen zijn gevonden. Na onze vakantie op Curaçao vlogen we naar huis (logisch!). In het vliegtuig kreeg ik last van symptomen van blaasontsteking maar ook veel pijn in mijn nieren. Geen pretje! Daar zit je dan de wc bezet te houden in een vliegtuig.

Op een gegeven moment ebde het weg. Aangekomen in Nederland ben ik met spoed op de Eerste Hulp terecht gekomen met vreselijk pijn. Echt veel pijn! Ik kreeg morfine en na vele onderzoeken bleek dat ik nierstenen had en een steen vastzat in mijn plasbuis. Achteraf heb ik tijdens mijn laatste zwangerschap ook nierstenen gehad. Toen heb ik ook in het ziekenhuis gelegen met dezelfde pijnen en dachten ze aan een blaasontsteking en vreesden ze voor een nierbekkenontsetking.

Naast mijn angst voor blaasontstekingen heb ik ook angst voor terugkomende nierstenen. Ik sta onder controle bij de uroloog maar ze zitten er helaas nog steeds. Elk half jaar wordt er gekeken hoe het ervoor staat met een echo en een foto. Het kan maar zo zijn dat er weer eentje vast blijft zitten en die pijn is echt vreselijk. Bevallen vond ik heel erg pijnlijk maar dit was nog erger. In nierstenen kunnen ook bacterien zitten waar je weer blaasontsteking van kunt krijgen. Een vicieus cirkeltje.

Huismiddeltjes tegen blaasontsteking

Wat ben ik klaar met die stomme blaasontstekingen. Ik doe er alles aan om het te voorkomen. Door de jaren heen heb ik deze tips mijzelf eigen gemaakt en ik hoop het daarmee zo goed mogelijk te voorkomen.

Lees verder onder de afbeelding!

Tips blaasontsteking voorkomen

10 tips blaasontsteking voorkomen:

Er zijn tips om blaasontsteking te voorkomen. Hier vind je 10 tips! Heb je aanvullende tips? Laat het ons vooral weten!

1. Cranberrysap en D-Mannose supplementen

Ik heb standaard cranberrysap in huis. Dit wordt aanbevolen als huismiddeltje tegen blaasontsteking. Er bestaat weinig wetenschappelijk bewijs maar baat het niet dan schaad het niet. Cranberrysap drink ik niet elke dag. Alleen als ik een blaasontsteking op voel komen. Met nierstenen wordt het weer niet aangeraden om cranberrysap te drinken. Met cranberrysap moet je ook uitkijken dat er niet teveel suiker inzit. Neem liever de ongezoete versie. Suiker kan ontstekingen weer in de hand werken (zie punt 4). En pas ook op met cranberrysap als je écht blaasontsteking hebt.

Ik neem wel dagelijks D-Mannose supplementen met een hoge dosering. Helaas zijn deze supplementen wel prijzig maar ik heb het er graag voor over. Er zijn veel middeltjes die je kunt slikken wanneer je blaasontsteking hebt maar ook om blaasontsteking te voorkomen.

2. Veel water drinken

Doordat ik nierstenen heb moet ik sowieso veel water drinken. De arts adviseert mij 2,5 tot 3 liter water per dag te drinken. Ik moet dit wel verspreid drinken over de dag. Ik begin er ‘s morgens vroeg al mee. Om ervoor te zorgen dat ik dit ook echt binnenkrijg zet ik elke avond twee flessen van 1,5 liter water klaar op het aanrecht. Aan het einde van de dag moet dit op zijn. Ik merk het meteen aan mijn lichaam als ik te weinig water drink. Mijn nieren beginnen pijnlijk te worden, ik word moe en mijn plas ruikt sterk. Het vele water drinken is belangrijk om blaasontsteking te voorkomen.

Doordat je veel water drinkt moet je ook veel plassen. En veel plassen én goed uitplassen (blijf liever even twee minuten langer zitten) helpt ook om blaasontsteking te voorkomen.

3. Genoeg slapen

Ik heb de afgelopen jaren veel te weinig slaap gehad. De laatste maanden begin ik dat te merken en voor mijn algehele gezondheid is het belangrijk om meer te gaan slapen. Met kleine kinderen is dat lastig maar ik ga er wel voor. Mijn doel is om elke avond om 23:00 uur in bed te liggen en 8 uur slaap te krijgen.

4. Weet wat je eet

Enige aanpassingen in het eetpratroon kunnen ook meewerken aan het voorkomen van blaasontsteking. Gebruik weinig verzurende voeding die ontstekingen in de hand werken. Denk hierbij aan koffie, zwarte thee, vlees, vleeswaren, soja, suiker, granen, frisdrank en kaas. Oei… dat is een hele lijst maar wees je er in ieder geval bewust van.

Je kunt suikers, snelle koolhydraten, tarwe en frisdranken beter helemaal schrappen. Deze vergen een flinke insuline-aanmaak. Insuline is niet alleen een hormoon wat bloedsuikers wegwerkt naar onze cellen het zorgt ook voor  buikvet en het is een sterk ontstekingsbevorderend hormoon.

Bron: Weten over (h) eerlijk eten.

5. Vitamine C

Door het nemen van Vitamine C kun je een infectie beperken. Vitamine C maakt de urine zuur en dat kan bacteriën ervan weerhouden om zich te nestelen in je blaas. Daarnaast versterkt Vitamine C ook het immuunsysteem van je lichaam. Vitamine C kun je daardoor ook heel goed dagelijks nemen. Niet alleen goed voor het voorkomen van een blaasontsteking!

Voor mijn nierstenen drink ik dagelijks citroensap met water en neem ik een vitamine C supplement. Let ook hier weer mee op want zure drankjes en voeding kunnen een ontstoken blaas verder irriteren.

Bij het voorkomen van een blaasontsteking kan apple vinniger helpen. Drink driemaal daags twee theelepels apple vinigar in een glas water. Dit verhoogd de zuurgraad in de blaas en dood de bacteriën.

6. Let op je darmen

De bekendste veroorzaker van blaasontsteking is de darmbacaterie E-coli. Deze bacterie zit in je darmen. Zorg voor gezonde darmen en dagelijkse ontlasting. Een gezonde darm is een basisvoorwaarde om blaasontstekingen te voorkomen. Als je een blaasontsteking hebt door de bacterie E-coli dan heb je waarschijnlijk een tekort aan het Bifodo bacterie in je darm. Deze kun je met een probiotica aanvullen maar je kunt dit ook aanvullen door je vezel inname te verhogen. Kies voor vezels als: kokos, lijnzaad, peulvruchten, noten, zaden, groente, fruit.

7. Gebruik probiotica

Probiotica kun je ook halen uit voeding. Probiotische voeding is: water- of yoghurtkefir, Biogarde, zure ongezoete yoghurt, karnemelk. Kies zoveel mogelijk voor biologisch en puur.

>> Meer info over water- of yoghurtkefir lees je hier.

8. Let op wat je drinkt

Water en kruidenthee drinken is heel belangrijk. Laat frisdranken, koffie en alcohol zoveel mogelijk staan. Zeker als je heel vatbaar bent voor blaasontsteking.

Ontstekingsremmende kruidenthee is: geelwortel, echinacea en brandnetel. Een stukje verse gember aan je kruidenthee toevoegen is ook doeltreffend.

9. Let op je hygiëne
 • Ben je naar de wc geweest? Veeg van voor naar achteren af. Dit leer je al op jonge leeftijd maar dit is echt heel belangrijk. Doe dit na het plassen én poepen.
 • Was jezelf voor en en na het vrijen. Dit is ook voor je partner belangrijk. Door te vrijen kunnen bacteriën in de urinebuis van de vrouw terecht komen en uiteindelijk in je blaas.
 • Ga na het vrijen plassen. Eventuele bacteriën worden dan weggespoeld.
 • Draag het juiste ondergoed: geen strak ondergoed, ondergoed van niet-ademende materialen (draag liever katoenen ondergoed), draag geen te strakke broeken en geen strings.
10. D-mannose

Ik heb veel tips gelezen over het voorkomen van blaasontsteking. Daarbij kwam ook D-mannosse voorbij. Zelf heb ik het nog nooit geprobeerd. D-mannosse is een lichaamseigen stof die zich aan de bacterie bindt zodat het niet meer aan de blaaswand kan hechten. Dit wil ik nog gaan proberen.

Overige tips blaasontsteking voorkomen

 • Wacht niet te lang om naar de dokter te gaan. Een simpele blaasontsteking kan leiden tot een dodelijke nierinfectie.
 • Heb je een blaasontsteking? Vermijdt dan zwemwater en ga niet in bad.
 • Na het nemen van een antibiotica altijd je urine weer laten checken door de huisarts.
 • Heb je en blaasontsteking? Rust dan veel, leg een warme kruik op de pijnlijke plek en neem ibuprofen om de pijn te verlichten.
 • Ben je een blaasontsteking aan het behandelen? Vrij dan even niet!

Heb jij nog andere tips? Laat ze dan achter in de comments! Zo kunnen we elkaar helpen om blaasontsteking te voorkomen en om eraf te komen, als je het hebt.

Blaasontsteking voorkomen

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 37 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 13, 12 en 9 jaar. Wij wonen sinds 1,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties
 • Claudia zei

  Hoi, goed geschreven. Er staat alleen eerst dat je d manose gebruikt en op t eind staat dat je het niet gebruikt. Mijn ervaring is dat citroenwater drinken wel helpt masr ook i
  Juist kan irriteren. Verder drink ik s nachts, als ik er toch uit ben om te plasse, een glas water. Ook slik ik dagelijks curcuma. Dit slik ik s morgens en savonds en als ik maar even denk dat ik blaasontsteking voel opkomen, slik ik dit ook nog s middags, ik gebruik die van de Tuinen.

 • Marieke zei

  D-manose is echt een wondermiddel! Ik had ook een paar keer per jaar een blaasontsteking en was er klaar mee. Als ik het voelde opkomen nam ik een ibu, dit helpt tegen de pijn en een d-Manose kuur. Sindsdien nooit meer antibiotica gehad voor een blaasontsteking.

 • MWR zei

  Ik heb mijn hele leven, ook als kind al blaasontstekingen. Vochtig toiletpapier na de grote boodschap helpt bij mij heel goed. Ik gebruik de babydoekjes van naty, die zijn niet olieachtig en biologisch afbreekbaar. Ik had ze ff niet in huis en je raad het al, na 2,5 jaar weer een blaasontsteking

 • Hannie Deventer zei

  Draag geen inlegkruisjes

 • L Botbijl zei

  D- manosse gebrobeerd maar mijn bloedsuiker spiegel vliegt op en neer en bij te lage steeds tegen n hypo aan ,ben geen suikerpatiënt maar toch veel last van deze bijwerking ik ben er mee gestopt!

 • L Bobijl zei

  Ik heb wel D-manosse geslikt maar mijn bloedsuikerspiegel vliegt heen en weer iedere keer bijna n hypo , dus weer snel wat eten , voor mij niet ideaal ik ben er mee gestopt,dan maar aan de cranberry tabletten.

 • annelies zei

  Ik ga de dmannose is proberen, wat is het en waar koop ik het? Ik ben momenteel nog wel 2 maand zwanger kan dit kwaad? Ik heb namelijk 1maal per maand een blaasontsteking door de ecoli bacterie en heb alles al geprobeert, ben zelfs al tgn een paar antibioticas resistent… ik heb ook nog last als de ontsteking volgens het labo weg is, echt heel vervelend. Ik word hier echt heel deprisief van en mijn seksleven lijd hier enorm onder, pff hopelijk helpt het met de dmannose, al moet iknog even te weten komen wat dit is?

 • Sanne zei

  Ik heb ook regelmatig blaasontsteking gehad, maar sinds ik D-mannose gebruik gaat dit ook goed! De E.coli bacterie hecht hieraan. Vooral nemen als je gemeenschap hebt gehad (vlak erna en dag erna), want daar kom een blaasontsteking vaak vandaan. Ik ben erg blij dat dit helpt, want die antibiotica vind ik maar niks. D-mannose kan ook geen kwaad tijdens de zwangerschap, want dit heb ik nagevraagd bij de huisarts. Ik koop puur D-mannose via vitaminesperpost.nl. Dit werkt bij mij beter dan blase care, want daar zit nog cranberry in.

 • Geertje zei

  Echt Linda, na de seks meteen gaan plassen! Gek dat die tips hier niet tussen staat terwijl er zoveel vrouwen deze klacht hebben!

 • Nynke zei

  Zuur drinken, jus de orange bijvoorbeeld. Zuur, daar houden de bacteriën niet van. En, klinkt beetje gek, met vrijen de standjes vermijden die bacteriën van de anus naar de urinebuis bewegen. Op z’n hondjes bijv niet doen. Het kan ook met de bacterie van je partner te maken hebben. Ik had het bij m’n vorige vriend veel vaker en nu al jaren niet. Nieuwe man zoeken dus 😉

 • Christine zei

  hier ook regelmatig blaasontsteking, helaas!! Echt alles geprobeerd, maar antibiotica is voorlopig het enige wat helpt. Ga binnenkort wel beginnen met d-mannose want die heb ik nog niet geprobeerd! Ben nu wel extra veel vitamine C aan t verorberen, zowel in pilletjes als in bruistabletten, zit nu aan 3000mg per dag en dat gaat gelukkig goed. Het voordeel van vitamine C is dat je het teveel uitplast. Maar goed binnenkort dus aan de D-mannose.

 • Jacqueline zei

  Goede tips. Maar ze geven geen garantie. Ik doe het allemaal en heb toch minimaal 4 urineweginfecties per jaar.
  Neemt niet weg dat het goede tips zijn, maar de gegarandeerde tip zit er (voor mij) helaas niet bij.

 • Mirjam zei

  D-mannose werkt echt! Ik gebruik blase care, te koop bij de Etos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

 • 2 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

 • 2 weken geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

 • 3 maanden geleden
 • 1 minuut lezen