Waar ben je naar opzoek?

10 dingen waar een zwangere vrouw wakker van ligt

3 minuten lezen denise Denise Meijer
10 dingen waar een zwangere vrouw wakker van ligt

Slapeloze nachten zwangerschap

Ik ben een persoon die haar slaap goed kan gebruiken. Niet altijd de meest ideale combinatie met het moederschap, maar gelukkig was dit na een jaar of twee ‘overkomelijk’ te noemen. Al blijven de dingen waar je wakker van ligt als moeder natuurlijk altijd een dingetje. Zelfs al neem jij je nog zo voor om eindelijk eens de acht uur te pakken, zoals het hoort.

Jammer genoeg stort ik mijzelf dadelijk gewoon weer in de slapeloze nachten. Met nog maar 10 weken op de teller lijkt het bijna alsof mijn lichaam zich hierop wil voorbereiden. Man! Wat slaap ik slecht en waarom? Dat kan van nacht tot nacht zomaar verschillen. Eigenlijk best flauw als je er over nadenkt. Aangezien je als zwangere vrouw jouw energie goed kan gebruiken en er toch al een chronisch gebrek aan lijkt te hebben.

Maar waar ligt een mama to be dan allemaal van wakker?

1. De juiste houding proberen te vinden
Hoe je het wendt of keert, slapen met een bowlingbal aan je lichaam geplakt is niet zoals je normaal gesproken gewend bent. Zo is buikslapen nagenoeg onmogelijk, rugslapen niet echt verstandig (druk op de grote lichaamsader, waardoor je duizelig kan worden etc.) en op je zij slapen lijkt theoretisch gezien ideaal. Maar op een één of andere manier wordt je toch weer wakker met kramp in je arm, been of nek.
Het resultaat? Draaien en wroeten, tot jij jezelf hebt kunnen nestelen in een enigszins comfi positie. En dan maar hopen dat je diep genoeg slaapt als blijkt dat ook dit slaapstandje niet zo ontspannen was als het leek.

Lees ook: Mijn man is jaloers…

2. Getrappel
Het lijkt bijna alsof de baby het er om doet. De hele dag worden afwachtende handjes genegeerd, omdat deze lekker ligt te slapen. Maar op het moment dat mama’s grote teen het bed raakt, dan gaan direct alle remmen los. Zelfs degene tegen je maag, blaas en ribben. Ach, we vinden het stiekem toch te leuk om te negeren.

3. Nesteldrang
Is de babykamer klaar? Zijn alle kleertjes nu echt genoeg gewassen? Wat nou als de gordijnen niet op tijd binnen zijn? Ha! En jij dacht dat nesteldrang zich beperkte tot een onweerstaanbare ‘zin in’ poetswerk? Think again…

4. Honger!
Het is toch zeker niet vreemd om, om drie uur in de nacht een eitje te bakken? (Om vervolgens weer wakker te liggen van ontiegelijke zuurbranden. Fijn!)

5. Dromen
Een zwangere vrouw kan, mede door het feit dat ze eigenlijk nooit echt diep genoeg slaapt, onwijs maf en veel kan dromen. Zo heb ik ooit eens gedroomd dat ik in camouflage-outfit (natuurlijk MET dikke buik), in een verlaten pand, Rambo aan het naspelen was. Inclusief geweren, handgranaten en messen. Uhm… juist ja.

6. Kramp!
Ongeveer de helft van de vrouwen krijgt last van kuitkramp in het tweede, en derde trimester van de zwangerschap.
Je weet wel; je rekt jezelf even uitgebreid uit om vervolgens al huppelend naast jouw bed te belanden omdat het op dat moment in de kuitspieren schiet. Auw! Ook leuk trouwens: RLS. Oftewel; rusteloze benen. Een welbekend kwaaltje onder de zwangere vrouwen en echt moordend als je slaapt.

7. Plassen, plassen en nog eens plassen…
Je vraagt jezelf bijna af waar al dat vocht vandaan komt. Maar goed; dat is ook bijzaak. Het feit blijft dat jij en het toilet al die maanden beste vrienden zullen zijn. Ook tijdens de nachtelijke uurtjes.

8. Je partner
…is te warm, te koud, te zweterig, snurkt te hard…
Ach, eigenlijk kan je dit lijstje invullen zoals jij maar wilt. Normaal gesproken kan je hier prima mee omgaan, maar dankzij de razende hormonen kan je het niet uitstaan! Vooral als je uit alle macht probeert om te slapen.

9. Piekeren
Ben ik er wel klaar voor? Zal de bevalling wel goed verlopen? Er zijn duizenden dingen waar je als zwangere vrouw over kan piekeren en dit doe je dus meestal midden in de nacht. Als het huis stil is en je ALLE tijd van de wereld hebt om alles eens lekker te overdenken. Fun!

10. Een verstopte neus
Iets waarvan ik niet wist dat dit dus ook valt onder de noemer ‘zwangerschapskwaaltjes’, maar toch al zeven maanden last van heb. Bloedirritant, want stel je maar eens voor; op het moment dat jij met jouw hoofd jouw kussen raakt voelt het alsof jouw neusgaten worden afgesloten met twee grote kurken. Waardoor jij midden in de nacht wakker wordt met een mond alsof jij zojuist een kan met zeewater naar achter hebt geslagen. Een kannetje water naast het bed is dus geen overbodige luxe en veel plassen? Dat deed je toch al!

Waar lig jij wakker van tijdens je zwangerschap?

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

  • 1 week geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

  • 1 week geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 3 maanden geleden
  • 1 minuut lezen