Waar ben je naar opzoek?

10 dingen waar mama zich niet schuldig over hoeft te voelen

3 minuten lezen denise Denise Meijer
10 dingen waar mama zich niet schuldig over hoeft te voelen

Met het moederschap krijg je één eigenschap, gratis en voor niets, cadeau (afgezien van de wolk van een baby, dan). Namelijk: de wetenschap dat er altijd wel iets is waar je je als moeder zijnde schuldig over kan voelen. Denk aan de eerste dag dat je je kindje achter zal laten op de opvang, of wanneer je een avondje uit gaat zonder de kinderen en zelfs wanneer uitgerekend jouw kind iets uitvreet op latere leeftijd, zal je een manier vinden om datzelfde gedrag op jezelf te betrekken.

O! The guilt.

Ook ik voel me regelmatig schuldig wanneer ik iets doe of laat. Of wat dacht je van het moment dat mijn zoontje voor het eerst een duik nam van het ouderlijk bed? Oef! Ik kan jullie in ieder geval vertellen dat ik toen letterlijk huilend met de assistente van de huisarts aan de telefoon gezeten. En nog zijn er vandaag de dag dingen die ik graag beter had gedaan. Of beter zou willen doen. Maar geloof het of niet: er zijn ook zaken waar ik mezelf weiger schuldig over te voelen.

Zoals onderstaande voorbeelden en mijn bescheiden mening is dan ook dat ik vind dat geen enkele moeder daar het boetekleed voor aan zou moeten trekken. Tenslotte zijn wij naast mama’s, ook maar gewoon mensen, toch?

1. Het geven van kunstvoeding!

Het blijft en dingetje… Stoppen met borstvoeding of er voor kiezen om helemaal geen borstvoeding te geven. Geloof het of niet: er zijn vrouwen die daar een levenslang schuldgevoel aan over kunnen houden. Ze hebben het gevoel gefaald te hebben in de eerste taak die je als moeder zijnde voor de kiezen krijgt. Desalniettemin hoef je je in mijn ogen pas echt schuldig te voelen als je er voor kiest om een flesje te vullen met gepureerde frietjes, of nog erger: om helemaal niets te geven.

> Lees ook: Kunstvoeding is geen Happy Meal!

2. Het periodieke wijntje (lees: en wat periodiek in mag houden is vanzelfsprekend een persoonlijk begrip).

Omdat zelfs superwoman zo nu en dan eens moet kunnen ontspannen, toch?

3. Afwezig zijn…

…terwijl je lijfelijk gezien wel degelijk aanwezig bent.

Geloof het of niet, maar iedereen heeft wel eens een dag dat je er niet helemaal bij bent met je hoofd. Zelfs een moeder van vijf kinderen die uitgerekend die dag besluiten om het huis op zijn kop te zetten.

Gelukkig zijn diezelfde kinderen uitermate volhardend als het gaat om schreeuwen om aandacht van ‘mommy-dearest’, dus uiteindelijk komen ze vast niets te kort en zullen ze er geen levenslang trauma aan overhouden. Pfieuw!

4. Shoppen!

Volgens mij is het herkenbaar voor zowat …ueh… elke mama, wanneer ik zeg dat shoppen voor je kinderen eigenlijk altijd prioriteit nummer één is ten opzichte van het aanvullen van de eigen kledingkast.

Maar dat wil niet zeggen dat we winkelen voor onszelf ineens vervelend moeten vinden. Integendeel!

Kom je hier even lekker shoppen?

Voel je NIET schuldig! 🙂

5. Nee zeggen tegen klassenouderschap

Want op sommige dagen is het al moeilijk genoeg om je eigen kinderen ‘heel’ te houden, daarom!

6. Zakjes chips laten uitdelen als traktatie

Want op sommige dagen is gezond eten naar binnen krijgen minstens net zo moeilijk als het ‘heel houden’, daarom!

7. De tablet/laptop/smartphone gebruiken als supernanny 3.0

Omdat mama’s geestelijke welbevinden OOK belangrijk is (en minimaal vijf minuten stilte dat vanzelfsprekend in de hand zal werken).

8. Liegen over hoe laat het is

Want ‘5 uur in de ochtend’ is echt veel te vroeg om op te staan en wat ziet jouw oog? Is het nou plotseling ineens al bedtijd geworden (om half zes in de avond)?

> Lees ook: 20x waar moeders over liegen…

9. Je geduld verliezen

Oké, niet de mooiste zaak van de wereld. Maar je kind kan er van leren: Tenslotte is mama ook niet altijd perfect en kan ze best wel eens over-emotioneel reageren.

10. Het niet delen van lekker in de voorraadkast!

Want de bonbon-bloc is echt alleen maar voor grote mensen, schat. Echt waar! (Kuch, kuch).

Over welke moederlijke ‘tekortkoming’ weiger jij jezelf schuldig te voelen?

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen