Waar ben je naar opzoek?

10 dingen die je schoon moet maken als je kinderen ziek zijn (om verspreiding te voorkomen!)

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
10 dingen die je schoon moet maken als je kinderen ziek zijn (om verspreiding te voorkomen!)

Griep voorkomen

Die griep en buikgriep slaan weer om zich heen. De R zit in de maand en men snottert, hoest, niest en spuugt wat af. Op school zijn er veel kinderen ziek en als eenmaal iemand uit het gezin ziek is, is het niet vreemd dat de rest volgt. Het is zo besmettelijk als ik weet niet wat. Als moeder wil je dat natuurlijk helemaal niet. Je zit niet te wachten op een wekenlange ziekenboeg en zelf kun je al helemaal niet ziek worden. We weten inmiddels dat mannen vaak lijden aan de mannengriep maar ook zij kunnen echt wel ziek worden. Daarom in deze blog 10 tips om van ons af te slaan; weg met de ziektekiemen. 

> Lees ook: Pas op met het RS virus!

Dé griep

Tot nu toe hebben wij alle ziekten redelijk buiten de deur weten te houden. Even afkloppen. Vorig jaar januari ligt nog vers in mijn geheugen. Voor het eerst sinds jaren had ik zwaar de griep, ik had het flink te pakken en was ik dagenlang uitgeschakeld. De kinderen werden uiteraard ook ziek en het was niet bepaald leuk. Als je echt dé griep hebt duurt het lang voordat je er weer bovenop bent. Eenmaal weer beter heb je nog wel even de tijd nodig om aan te sterken.

Kortom: we willen niet ziek worden!

Griep voorkomen (of verdere verspreiding) met deze tips!

Is er bij jou thuis al iemand ziek of ligt het op de loer? Voorkom (verdere) besmetting. Dit kun je doen door de zieke(n) in quarantaine te plaatsen, flink de ziektekiemen te doden met poetsen en lekker veel vitamines tot je te nemen.

Het onderdeel schoonmaken is ook érg belangrijk om verdere besmetting te voorkomen. En dan niet alleen maar handen wassen en hand voor je mond met hoesten en niezen, denk ook aan andere dingen. Volg daarom deze tips op!

1. Vervang handdoeken zo vaak mogelijk

Verschoon de handdoeken dagelijks: in de wc, in de badkamer (gebruik niet elkaars handdoek per ongeluk), in de keuken. Net zolang totdat iedereen beter is.

2. Handen wassen

Dat is eigenlijk het belangrijkste. Was zo vaak mogelijk je handen. Na het niezen, hoesten, toiletbezoek of als je uit school komt. Want op school liggen al die bacillen ook op de loer en je neemt ze onbewust mee naar huis. Ziektes worden onder andere verspreid via de handen. Tel dat bij elkaar op en je hebt zo maar de (buik)griep!

3. Deurklinken

Neem dagelijks de deurklinken mee met een desinfecterend doekje. Is iemand vergeten zijn of haar handen te wassen? Dan voorkom je verspreiding door alle deurklinken extra mee te nemen. Want deze worden natuurlijk heel vaak gebruikt, ook door vieze handen.

4. Glazen

Ze hebben er hier thuis een handje van om uit elkaars glas te drinken. Geef iedereen thuis tijdelijk een eigen beker en wijs ze er nadrukkelijk op dat ze uit hun eigen beker drinken. Als de beker leeg is meteen afwassen of in de vaatwasser. Net zo lang totdat iedereen beter is… Of sterker nog: het griepseizoen voorbij is.

5. Bedden verschonen

Normaal verschoon ik de bedden eenmaal per week. Maar is er iemand goed ziek dan verschoon ik de bedden vaker. De zieke komt nog wel eens bij papa en mama in bed liggen en zo blijf je alles verspreiden.

6. Een plastic zak voor zakdoekjes

Is er iemand in huis flink verkouden en gaan er pakken zakdoekjes doorheen? Als de zieke ziek op de bank / bed ligt geef hem dan een plastic tas waar de zakdoekjes meteen ingegooid kunnen worden. Zo hoeft mama ze niet aan te raken en zwerven ze niet door het huis. Dit scheelt al een hoop om de verspreiding tegen te gaan.

7. Maak badkamer en wc wat vaker schoon

Dat hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Hooguit 15 minuten. Reinig de wasbak, de wc bril en deurklinken. Gooi de ‘vieze’ handdoeken die er rondzwerven ook meteen in de was.

8. Vergeet de afstandsbediening niet!

Als de zieke al dagenlang op de bank ligt en van het ene tv programma naar het andere tv programma zapt, neem dan de afstandsbediening ook mee.

Stel je voor; de zieke niest en hoest met de hand voor de mond omdat het zo hoort. De zieke kan niet elke keer opstaan van de bank om handen te wassen. De zieke heeft de hele dag de afstandsbediening in de handen. Als de zieke even slaapt pakt iemand anders hem over en krijgt meteen alle bacillen cadeau…

En vergeet dan niet telefoons ook mee te nemen! Je kunt dit goed schoonmaken met een wattenschijfje met alcohol.

9. Tandenborstels

Zet de tandenborstels in een bekertje waterstofperoxide voor ongeveer 5 minuten. Spoel ze goed af met water en ze zijn weer klaar voor een volgende ronde. Vervang de tandenborstels als de zieke(n) weer beter is.

10. Denk ook aan…

Met een desinfecterend doekje kom je al een heel eind. Denk ook aan de deurgreep van de koelkast, de kraan, lichtknoppen en het toetsenbord van de laptop of computer. Ohja en vergeet het speelgoed niet waar ze tijdens hun ziekbed mee spelen. Als ze daar al puf voor hebben…

Misschien klinkt bovenstaande erg overdreven maar ik maak liever wat vaker schoon dan dat ik geveld word door de griep. Mama kan echt niet ziek zijn… en trouwens, een ziek gezin verzorgen is ook doodvermoeiend. En van een slechte weerstand en vermoeidheid kan mama het ook nog te pakken krijgen. Ik beperk het dan liever bij één en het liefst helemaal geen zieken. Het is zo besmettelijk als ik weet niet wat (en ik spreek uit ervaring) dan heb ik bovenstaande er graag voor over!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
  • Tessa zei

    Niet in je handen hoesten / niezen maar in de binnenkant van je elleboog. Klinkt gek, maar is hygiënischer. En dan ook wel kleding vaker verwisselen en wassen. En vergeet niet zelf veel te douchen, spoel je alle bacteriën van je lijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Gratis uitjes in Nederland

Gratis uitjes Friesland

  • 1 dag geleden
  • 6 minuten lezen
Gratis uitjes in Nederland

20 gratis uitjes meivakantie 2024

  • 1 dag geleden
  • 15 minuten lezen
Even weg met de kinderen

Zeewolde Hans en Grietje: Ontdek de magie!

  • 1 dag geleden
  • 4 minuten lezen