Waar ben je naar opzoek?

Zo wil je kind aangemoedigd worden bij een sportwedstrijd

2 minuten lezen Marian Alons
Zo wil je kind aangemoedigd worden bij een sportwedstrijd

Sporten is voor een kind heel belangrijk. Kinderen leren om samen te spelen en hoe ze moeten omgaan met verliezen. Als ouders staan we enthousiast langs de zijlijn en schreeuwen we van alles om ze te motiveren. Maar weten we wel wat onze kinderen eigenlijk willen horen als ze aan het sporten zijn?

Lees ook: Het is een jongen, dus hij moet op voetbal/hockey/judo/…

Het is super goed voor een kind om te sporten. Zo maken ze nieuwe vriendjes en vriendinnetjes, raken ze bezweet en ze leren een sport kennen die ze misschien wel heel leuk vinden. Het geeft ze zelfvertrouwen, sportiviteit en moedigt ze aan om samen te werken.

De ouders op de tribune

Kinderen vinden het leuk als je ze aanmoedigt, maar let wel op hoe je dit doet. Te fanatiek, te opdringerig, wordt niet echt op prijs gesteld. Het is natuurlijk wel begrijpelijk: iedere ouder wil dat zijn/haar kind het goed doet en plezier heeft bij het sporten.

In deze video van ‘I love to watch you play’ vertellen echte jonge sportievelingen hoe ze zich voelen als hun ouders streng voor ze zijn of coachen vanaf de zijlijn. Ze voelen zich onder druk gezet, schamen zich of krijgen minder plezier in het sporten. Een meisje vertelt over de stress die ze ervaart, terwijl ze dat op haar leeftijd nog helemaal niet hoeft te hebben!

Lees ook: 14 uitspraken van Johan Cruijff waar kinderen (en ouders) van kunnen leren

Hoewel de enthousiasme van de ouders vaak echt oprecht is, pushen ouders hun kinderen om beter, sneller of sterker te zijn. En zo kunnen hun kinderen de interesse voor het sporten compleet verliezen. Sterker nog: 70% van de kinderen stopt met het sporten als ze 13 jaar zijn, omdat ze het niet leuk meer vinden.

Als ouder moet je niet vergeten dat je een kind aanmoedigt en geen volwassene. En als het gaat om een wedstrijd, competitie of een grote prijs die er te winnen valt, tja, dan kunnen we dat nog wel eens vergeten.

Tips van de kinderen

De kinderen in het filmpje geven de ouders een paar tips. Zo vinden ze het helemaal niet erg als je als ouder enthousiast bent, maar dit kan ook non-verbaal. Steek bijvoorbeeld een duim op of glimlach breeduit. Ook na de wedstrijd, of ‘ie nu gewonnen is of niet, laat blijken dat je om ze denkt en dat je voor ze zorgt. Je houdt van je kind, ook al verloor het team met 0-10. Geef je kind een dikke knuffel.

Er is helemaal niks mis mee om je kind aan te moedigen, maar onthoud: het is een hobby, geen professionele bezigheid. Als je je weer al je fantastische adviezen en bemoedigingen wilt schreeuwen, denk er dan even aan hoe leuk het is om je kind te zien spelen. En dat hij/zij het leuk vindt om te doen. Laat het maar gebeuren.

Want is het niet belangrijker om mee te doen, dan te winnen? Het is maar een spelletje he! 😉

Bron: Upworthy.com – Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen