Waar ben je naar opzoek?

Als je mij naast mezelf van acht jaar geleden zou zetten ben ik bijna onherkenbaar. Ik denk ook dat de acht jaar jongere Iris echt zou walgen van de nu-Iris. Ik wilde geen kinderen, vond groenten vies, zou nóóit het centrum van de grote stad verlaten, ik had een flinke cola verslaving en wilde vooral carrière maken door keihard (lees: veel) te werken.

Toen: 15 kilo zwaarder én een cola verslaving

Acht jaar geleden was ik ook ruim 15 kilo zwaarder én had ik een cola verslaving. Als ik er ‘s avonds laat achter kwam dat ik het niet in huis had, sprong ik op de fiets naar het dichtstbijzijnde tankstation om het (voor drie keer de normale prijs) te halen. Water? Dat was voor huisdieren!

Een cola verslaving is misschien wel net zo schadelijk als een alcohol- of sigarettenverslaving. Alleen is het wat beter te verbloemen. Ook voor jezelf. Niemand vindt het gek als je een cola bestelt. Maar hoe ik mij voelde als ik ‘s avonds laat op de bank zat met een cola die ik voor driedubbele prijs had gehaald op het tankstation…? Pretty Darn Pathetic kan ik je vertellen.

Producten met eiwitten en gezonde vetten

Eiwitten zijn in ieder dieet en voedingspatroon heel belangrijk. Je hebt eiwitten nodig om afweerstoffen aan te maken en om je spieren te onderhouden. Daarnaast zijn eiwitten heel belangrijk voor je huid, nagels, haar en botten. Het maakt dus niet…

  • Denise Meijer

Morgen gaat het roer om!

Ik had al meerdere pogingen gewaagd om af te vallen, gezonder te leven, meer te sporten en van mijn cola verslaving af te komen. In de stijl van: het roer om. Vanaf maandag… Vanaf 1 januari… Dat soort projecten. Daar had ik nu geen fut meer voor. Sowieso heb je vrij weinig energie als je leeft op cola en weinig tot geen groenten eet. Maar dat terzijde. Ik wist dat er iets moest veranderen, maar wilde het niet te heftig maken. En zo probeerde ik wat dingetjes uit. Uitstellen wanneer ik mijn (eerste) cola mocht, mijn cola ‘verdienen’ na een bepaalde (werk)opdracht of sportactiviteit, of deze: cola light. Allemaal mislukt. Werkt niet. Of je verschuift het probleem.

Van cola naar limonade

Hoe kwam ik nou van mijn cola verslaving af? En toen probeerde ik het volgende: ik haalde geen cola meer in huis. Ik mocht het buiten de deur wel drinken wanneer ik op bezoek was, in een restaurant maar ik haalde het niet meer in huis. De vervanging werd: (aanmaak)limonade. Ook niet ideaal, maar hee, ik kom van ver he! En… het werkte. Eerst ging ik wel eens buiten de deur een colaatje halen, in combinatie met een patatje bij de lokale friettent. Maar wat een gedoe voor een cola. Ik deed het steeds minder vaak. Eigenlijk was ik er na een maand al vanaf. Het kwam op een gegeven moment niet meer in me op om cola te halen. Ik had geen auto en woonde op de derde verdieping zonder lift dus het scheelde me ook aardig wat sjouwen. En geld, want ik kocht mijn cola altijd A-merk. Mijn eczeem werd minder. Mijn buikpijn kwam minder vaak. Die voordelen begon ik te zien. De Winst. Dát is motivatie.

Van limonade naar… thee!

Ik ging nog een stapje verder om van mijn cola verslaving af te komen. Ook de vervangende limonade werd steeds lichter -ik deed er minder aanmaakspul in-. En in de winter werd het thee. Bákken thee. Líters thee. Zonder suiker. En in de zomer die volgde werd het al water. Ook bestelde ik lang niet altijd meer cola op verjaardagen of in restaurants. De cola was uit het oog (niet meer in huis) en al vrij snel uit het hart.

Het mooie is, ik voelde me nooit beperkt, ik legde mezelf geen rigoureuze restricties op. Want dat weet ik wel van mezelf, daar ga ik drie keer zo hard tegen rebelleren op ‘zwakke’ momenten. ‘Nooit meer cola’ was juist een garantie voor een versterking van mijn verslaving.

Het roer ging om: van mijn cola verslaving af

Nu ben ik moeder van twee kindjes (twee jongens van 3 en 1 jaar), woon net buiten Rotterdam, houd van groenten en ik ben inmiddels zelfs health coach (part-time!).

Wat acht jaar geleden gebeurde (van mijn cola verslaving afkomen), noem ik nu een sleutelgewoonte. Dat is een (kleine) gewoonte, die allerlei andere gewoontes in gang zet. Bij mij was dit het besluit om geen cola meer in huis te halen. Maar dit kan natuurlijk van alles zijn: je telefoon in een andere kamer leggen of iets goeds juist ín het zicht zetten (bijvoorbeeld een gevulde fruitmand), jezelf voornemen dat je één tand moet flossen wordt een complete flosbeurt (“maar één tand is al genoeg!”), een mooie waterfles voor jezelf kopen (bijvoorbeeld een Dopper drinkfles) wordt meer water drinken en minder koffie en frisdrank, etc. Maak gezonde keuzes makkelijker. Geef het een piepklein zetje en de bal gaat rollen.

Wat is jouw sleutelgewoonte?

Op deze manier ben ik van mijn cola verslaving afgekomen. Heb jij een dergelijke sleutelgewoonte wel eens ingezet of meegemaakt? Misschien besef je je na het lezen van dit artikel pas wat het allemaal teweeg heeft gebracht! Of wellicht ben je geïnspireerd geraakt en wil je dit toepassen op jezelf? Laat het ons in de reacties weten!


Hoi! Ik ben Iris Hebing. Mama van Sef (3) en Arthur (1), health coach en een Gewoontedier. Mijn missie: gezonde keuzes makkelijker maken! Hier vlog en schrijf ik over op Instagram als @gewoontedier. Ik coach moeders om moeiteloos fitter dan ooit te worden, door middel van gewoontes, mindset en voeding. Zonder dieet en zonder sportregime. Wel met gewoontes. Dit noem ik de Lazy Fit Mom methode! Volg jij mij al?

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 2 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen