Waar ben je naar opzoek?

Zelf Marsepein maken? Een kind kan de was doen!

2 minuten lezen Claudia Verhey
Zelf Marsepein maken? Een kind kan de was doen!

Zelf marsepein maken

Er zijn van die dingen die je nooit zelf maakt. Omdat je simpelweg niet op het idee komt om dat te doen. Van die gerechten die heel moeilijk lijken, maar dat helemaal niet zijn. Er zijn mensen, die draaien hun hand niet om voor het zelf maken van mayonaise; ik heb het nog nooit geprobeerd. Ik ken veel mensen die zelf jam maken (wat supergemakkelijk is), maar dan weer bijna geen mensen die zelf bijvoorbeeld ketchup maken (wat ook heel gemakkelijk is).

> Lees ook: Pepernotenmarathon part one.

Belangrijk criterium is natuurlijk dat je ervan overtuigd bent dat zelf maken lekkerder is dan uit een potje. Wat in 99 % van de gevallen, natuurlijk ook gewoon zo is. Zeker als je weet dat echte marsepein voor minimaal de helft uit echte, goede amandelen bestaat; met winkelmarsepein wordt daar nog wel eens mee gesjoemeld, het resultaat wordt dan gepimpt met amandelaroma. Maar ook al maak je het zelf, dan nog zijn sommige mensen niet overtuigd. Laatst had ik het met mijn moeder over een recept voor ontbijtkoek (pain d’epice, van Yvette van Boven) wat ik wilde gaan proberen. Gewoon, omdat het kan. Haar fameuze en diplomatieke woorden luidden: “Tja. Nou ja, als je dat leuk vindt kan je dat natuurlijk doen. Ik denk alleen dat je het in de winkel veel goedkoper kan krijgen, dus om nou al die moeite te doen… Maar je moet het zelf weten natuurlijk.”

…. Zullen we maar niet aan haar vertellen hoe dodelijk simpel het is om zelf marsepein te maken? 😉 Aan de slag!

Psst, nog een tip; begin op tijd. De marsepein moet een dag (of nacht) rusten in de koelkast en je wilt hem daarna waarschijnlijk ook nog kleuren en extra smaak geven. Dat kan bijvoorbeeld met een klein beetje voedselkleurstof (bijvoorbeeld bij Xenos te krijgen), maar ook met natuurlijke kleurstoffen zoals bietensap, fijngeraspte citroenschil of sinaasappelschil, saffraan, cacao, fijngemalen lavendelblaadjes, etc.

PS: Eerder deze week beloofde ik dat ik je zou laten zien hoe je zelf borstplaat maakt. Omdat dat best een bewerkelijk recept blijkt, en niet echt geschikt om samen met de kinderen te maken, koos ik ervoor om in de plaats daarvan je een recept te geven om zelf marsepein te maken. Toch aan de slag met borstplaat? Check dan mijn blog Claudindewolken.

Recept Marsepein

Neem 250 gram poedersuiker en zeef dit boven de kom van de keukenmachine. Voeg 250 gram (gepelde!) amandelen toe en maal dit zeer fijn. Doe dit niet te lang, want dan komt de olie vrij uit de amandelen en gaat de massa klonteren. Zeef dit mengsel nog een keer en voeg een eiwit en eventueel je smaakstoffen. Kneed goed tot een samenhangend mengsel en pak in in huishoudfolie. Laat  minimaal een nacht rusten in de koelkast. De volgende dag kan je de marsepein verder verwerken, door bijvoorbeeld je kleurstoffen of smaakstoffen toe te voegen. Goed doorkneden zodat je een egale kleur en smaak verdeling krijgt. Je kunt de marsepein vervolgens in allerlei leuke vormpjes kneden en snijden.

Geniet ervan!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen