Waar ben je naar opzoek?

De wereld is best mooi, echt waar!

6 minuten lezen Carol Rock
De wereld is best mooi, echt waar!

hands-565600_1920

Ok. Ik begrijp dus werkelijk helemaal NIETS van die burkini/ burka discussie. Sinds wanneer gaat het mij wat aan wat iemand anders besluit te dragen? Voor zover ik weet nooit. Waarom dan deze non-discussie?

Juf met hoofddoek

Mijn kinderen hebben les gehad van juffen met hoofddoek. We hebben daar nooit een ding van gemaakt (want niet nodig) en mijn kinderen hebben er nooit naar gevraagd. Het interesseert ze namelijk geen reet of die vrouw een hoofddoek, of haar haren in rode stekels draagt en zo willen wij dat graag houden.

Keppeltjes en baarden

Jarenlang woonden wij in Manhattan tussen Joodse mannen met keppeltjes en baarden. Tussen Chassidische vrouwen, kleine meisjes die, verpakt in dikke, lange kousen en knielange jurkjes met lange mouwen, in de ziedende hitte verkoeling zochten in een van de fonteintjes die New York rijk is. Nooit heb ik me bedreigd gevoeld en ik geloof dat dat gold voor alle andere New Yorkers. Ook zagen we weleens een vrouw geheel verstopt in een niqab of burka met handschoenen. Natuurlijk kijk je dan even op (net als wanneer er een travestiet op torenhoge hakken de metro binnenstapte) om vervolgens gewoon door te gaan met je leven. Net als alle andere New Yorkers.

In de ban van de bedekte vrouw

Nu, terug in Europa, lijkt iedereen dus in de ban van de ‘bedekte vrouw’. We hebben elkaar jarenlang lekker bang gemaakt en nu denken we het ‘gevaar’ te kunnen bestrijden door mensen te verbieden hun lichaam te bedekken. Al die bedekte vrouwen lopen natuurlijk met enorme bomgordels onder hun kleding als ze met hun kindjes naar het strand gaan.

Lees ook: Vroeger was alles beter

Opblaasmama?

Een moeder is automatisch een gevaar voor onze samenleving, zodra zij zichzelf bedekt. Dat schattige jongetje dat naast haar loopt, ach wat, als Allah wil dat zij zichzelf aan flarden knalt, dan moet dat maar en dan moet hij het maar zelf zien te rooien zonder mamma. Zo’n vrouw heeft natuurlijk alleen kwaad in de zin, daarom kleedt zij zich zo, zodat iedereen weet dat hij/ zij niet bij haar in de metro moet stappen…

Ontspan!

Zal ik eens heel eerlijk zijn? Sommige vrouwen zou ik het liefst aanraden maar vooral zo’n burkini aan te trekken. Ik vind hun tribe tatoeage op hun onderrug namelijk niet mooi. Of ik vind dat ze te dik zijn voor die bikini. Zit je al klaar om hieronder een boze reactie achter te laten? Ontspan. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn op het strand, of je nu voor naakt gaat of… Wel moet ik zeggen dat het dragen van een burkini een uitstekend middel tegen huidkanker zou kunnen zijn. Theoretisch dan hé, rustig maar! Trouwens, heb je weleens stilgestaan bij wat onze angst, ons wantrouwen, onze fobie met hun kinderen doet? Denk je echt dat het zoontje van die vrouw in Nice straks fluitend naar school gaat? Heb je weleens stilgestaan bij dat ‘vlekje’ dat kinderen van Moslims elke dag met zich meedragen door ons haat zaaien? Je wordt bedankt!

Onderdrukt of naïef?

Moet ik daarom mijn kinderen, mochten zij ooit vragen naar het waarom, maar vertellen dat deze vrouwen ons ‘ongelovigen’ allemaal dood willen, omdat wij niet in hun God geloven? Moet ik ze dan maar vertellen dat zij zich laten onderdrukken door hun man en dat zij die bedekking eigenlijk helemaal niet willen? Als ik niet wil dat ik voor naïef of politiek correct word uitgemaakt wel, maar daar heb ik dus geen boodschap aan.

Zieke geest

Mijn kinderen weten wat extremisme is. Samen stonden we daar bij dat monument met al die namen van onschuldige mensen, die op die afschuwelijke septemberdag in 2001 om het leven kwamen. Samen legden wij uit dat dit het resultaat van kwaad is. Dat dit voortkwam uit een verrot brein. Puur evil met als excuus een geloof. Ja, dit doen mensen elkaar aan, al eeuwen. Wat al deze daders door de eeuwen heen gemeen hebben? Het zijn stuk voor stuk lafaards, die hun geloof de schuld geven voor hun zieke geest en frustraties.

Mooi!

Leer ik onze kinderen dat religie dus bij voorbaat slecht is? Natuurlijk niet! ‘God is love, love is God,” zong één van mijn idolen Prince ooit. Nooit eerder heb ik iemand religie zo perfect horen omschrijven en dat is precies wat ik mijn kinderen bijbreng. Ook mooi, op de school waar we zaten kregen alle groep 8 leerlingen ‘World Religion’. Zij leerden alles over de grootste wereldreligies. Ze bezochten een moskee, een synagoge en kregen daar een rondleiding van een echte New Yorker, die toevallig ook imam of rabbijn was. Ze mediteerden met de monniken in een Budistische tempel en zij konden haarfijn uitleggen wat het verschil was tussen een Sjiiet en een Soenniet. De speech die een 12-jarige leerling gaf tijdens hun graduation staat me altijd bij. Hardop vroeg hij zich daarin af hoe er zoveel haat en onbegrip kon voortkomen uit iets dat bedoeld is om lief te hebben. Hij was 12…

Ik zie een vrouw, een moeder, een echtgenote, net als ik

Moeten we waakzaam zijn voor slechte invloed uit olierijke staten in het Midden-Oosten? Absoluut! Doen we dat door zonnebadende moeders met pepperspray van het strand te drijven? Alsjeblieft niet!

Lees ook: Wij zijn allemaal moeders

Kijk, als ik een meisje met een hoofddoek zie, vraag ik me in de eerste instantie af hoe mooi haar haren onder die doek zullen zijn (iedereen die me kent, weet hoe ver mijn haarobsessie gaat). Daarna zie ik een vrouw, misschien een moeder, een echtgenote, net als ik. En dan zijn er altijd argumenten over hoe al die vrouwen onderdrukt worden in hun land. En dan denk ik aan al die hoogopgeleide vrouwen die parttime werken, omdat je in Nederland vaak veroordeeld wordt als je als moeder fulltime werkt, of gewoon omdat die crèche onbetaalbaar is. Of ik denk aan al die meiden die niet gestimuleerd worden om exacte vakken te kiezen, omdat dat meer iets voor jongens zou zijn…

Met angst staan we stil!

Ik stel voor dat we eens ophouden met bang zijn. Angst houdt ons in een houdgreep en belemmert ons te zijn, te doen en vooral te genieten. Met angst gaan we geen oorlogen beëindigen. Met angst gaan we het vluchtelingenprobleem niet oplossen. Met angst staan we stil!

We kunnen iets van hun leren

Laten we proberen, ja ook ik, mensen eerst te zien als individu. Een vrouw in burka en een man met baard gaan zich hoogstwaarschijnlijk niet opblazen, eerder die vlotte jongen met dat hippe hoedje en dito gympen, gezien de ervaring. En heb je je weleens afgevraagd hoeveel slachtoffers de IRA bijvoorbeeld heeft gemaakt? Sla je nu ook op de vlucht als je een Ier tegen het lijf loopt? Niet doen joh! Verdiep je liever in het leven van een ander. Kijk op Uitzending Gemist naar ‘Onze Man in Teheran’ van Thomas Erdbrink om te zien hoe die gesluierde vrouwen in Iran leven. Misschien hadden sommigen liever wat meer vrijheid gehad, misschien zijn ze niet echt blij met hun huidige regering en hun opgelegde sluiers, maar mooier is om te zien hoe zij iets van hun leven maken. Het klinkt misschien raar, maar wij kunnen daar echt iets van leren.

Lees ook: Daten met een alleenstaande moeder: ze zijn geweldig!

Ik wil gewoon dat vliegtuig instappen

Ik wil niet dat mijn kinderen opgroeien in angst. Ik wil niet dat ze mensen wantrouwen om hoe zij eruitzien. Ik wil dat ze alert zijn, natuurlijk, maar het liefst zie ik dat ze spelen met kinderen van alle soorten komaf, dat zij anderen met een open mind benaderen. Noem me maar naïef, maar ik wil niet constant over mijn schouders hoeven kijken. Ik wil gewoon dat vliegtuig instappen, ook al stapt er een familie- waarvan de vrouwen hoofddoeken dragen- in om enthousiast hun reis op weg naar Disneyland aan te vangen.

De wereld is best mooi, echt waar!

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Sinterklaas

Sinterklaas surpise idee: wat kan je maken?

  • 17 uur geleden
  • 2 minuten lezen
Feestje

Prinsessen kinderfeestje: de gids voor het perfecte feestje

  • 2 dagen geleden
  • 4 minuten lezen
Blogs over zwanger worden & zwangerschap

Populaire babynamen 2022: dit zijn de trends!

  • 4 dagen geleden
  • 2 minuten lezen