Waar ben je naar opzoek?

Het is vrijdagavond. De kindjes liggen eindelijk op bed. Het weekend is begonnen! Samen met je partner zit je op de bank… Hij laat merken dat hij wel zin heeft om te vrijen met jou. En jij…? Jij hebt geen zin in seks en moet er niet aan denken.

Geen zin in seks

Je hebt het de hele week zo druk gehad. Je werk, de kindjes, je sociale leven alles heeft jouw aandacht gevraagd. En nu wil je partner ook nog wat van jou. Je bent moe en je hebt wel wat anders aan je hoofd. Helaas is dit niet de eerste keer dat je je zo voelt en dat je dus geen zin hebt in intimiteit. In alle eerlijkheid gebeurt dit veel vaker, toch? 

Maar zo af en toe zeg je toch maar ja, want dan besef je je dat het ondertussen wel iets te lang geleden is dat jullie hebben gevreeën. Het voelt wel een beetje als een verplichting, maar uiteindelijk is het toch wel weer fijn om van elkaar te hebben genoten. 

Geen ruimte voor seks

Het zou heel goed kunnen dat jij je seksleven op dit moment ongeveer zo ervaart. En you know what? Je bent niet de enige! 2,5 jaar geleden zat ik precies in bovengenoemde situatie. Ik schaamde me enorm. Alles in mijn leven liep op rolletjes (dacht ik) behalve mijn seksleven. Ik had gewoon geen zin. Ik hoorde mijzelf steeds dezelfde excuses herhalen. 

Vele vrouwen ervaren dit ook nadat ze kindjes hebben gekregen. Alle aandacht en energie gaat naar het verzorgen van je kindje(s). Gebroken nachten, mogelijk geef je borstvoeding en op eens is er bijna geen tijd meer voor jou zelf. 

Het is dan ook zeker niet gek dat je in de eerste jaren van het moederschap een verminderde behoefte hebt aan seksualiteit met jezelf en / of met je partner. Schaam je hier niet voor!

Als je merkt dat je na een tijd je ‘zin’ niet terug hebt gekregen kan het zijn dat je wat meer moeite mag doen om hier weer contact mee te maken. Maar waar en hoe kan je beginnen? 

Begin met jezelf

Het kan goed zijn dat de ‘druk’ van je partner om te willen vrijen niet helpt. Ik raad je dan ook aan om bij jezelf te beginnen. Op je eigen tempo. 

Tip 1: Geef je lichaam liefdevolle aandacht

Om je weer aantrekkelijk te voelen en meer zin te hebben helpt het enorm om regelmatig tijd voor jezelf te nemen. Tijd om de liefdevolle verbinding met je eigen lichaam te versterken. Ons lichaam heeft de eerste tijd van het moederschap zó in het teken gestaan van de kindjes dat we de connectie met ons sensuele zelf kwijt zijn geraakt.

Neem een half uur voor jezelf en trek je terug in je eigen space (fijne ruimte). Neem een heerlijk olietje bij de hand, steek lekker kaarsjes aan en zet een fijn sensueel muziekje op. Neem dan de tijd om jezelf uitgebreid en met heel veel aandacht te masseren. Begin bij je tenen en ga langzaam omhoog. Terwijl je dit doet adem je diep naar je buik. Kijk of je de massage vanuit een sensueel gevoel kunt doen. Vanuit het gevoel dat je een sensuele vrouw bent met een prachtig lichaam. 

Tip 2: Voel dankbaarheid voor je lichaam

Als je je bedenkt wat jouw lichaam allemaal heeft gedaan om je kindjes op aarde te zetten en om ze te laten groeien en bloeien… wauw! Vaak zijn we vooral bezig met ‘weer op gewicht komen’ of misschien heb je dat helemaal losgelaten en voel je je voornamelijk ontevreden over je lijf en kleed je je ook zo zodat je de vormen van je lijf niet ziet.

Een belangrijke stap naar liefde voor je lijf is: het ervaren en voelen van dankbaarheid voor je lichaam. Je lijf is hoogstwaarschijnlijk wel veranderd na het krijgen van je kindje(s). Dit is eigenlijk heel normaal. Je betreedt een andere fase van je leven en daar hoort een ander lijf bij. Het helpt om dat gewoon te accepteren. EN het helpt om in een meditatie moment alle onderdelen van je lijf langs te gaan, en te voelen wat je lichaam allemaal voor jou en je kindje(s) heeft betekent. 

Bijvoorbeeld: 

 • Dank je wel voeten dat je mij en mijn kindje overal naar toe hebt gebracht
 • Dank je wel buik dat je mijn kindje(s) gedragen hebt
 • Dank je wel armen voor het tillen, wiegen, knuffelen en dragen van mijn kindje(s)
 • Dank je wel borsten voor het geven van gezonde voeding voor mijn kleintje (heb je geen borstvoeding gegeven dan kan je je borsten wel bedanken dat ze zich er klaar voor hadden gemaakt)
 • Dank je wel rug voor alle keren dat je bukte om mijn kindje(s) op te tillen, en voor alle keren dat je je sterk toonde zodat je ons kind kon op tillen.

Etc..

Je kunt voor elk deel van je lichaam wel iets bedenken. Neem hier ook een half uur de tijd voor. 

Tip 3: Adem diep naar je bekkengebied

Bij de meeste ademhalingsoefeningen in yoga en/of meditatie leer je hoe je naar je buik kunt ademen. Dit is heel fijn en belangrijk om je stevig verankerd te voelen in jezelf. 

Ik wil je vragen om je ademhaling nog dieper en lager te brengen; naar je bekkengebied. 

Je kunt het volgende doen:

 • Ga lekker op je bed liggen. Breng je adem en je aandacht steeds verder omlaag. Van je borst gebied zak je naar je buik, en van je buik zak je nog verder door naar je bekkengebied. Je kunt nog verder zakken en letterlijk naar je vagina ademen. 
 • Je bekkengebied is het centrum van zowel je voortplanting áls je seksualiteit. Bij het moeder worden heeft dit gebied natuurlijk volledig in het teken gestaan van het ontvangen, dragen en baren van je kindje. Het kan zijn dat je een pittige of zelfs traumatische bevalling hebt gehad. 
 • Het is heel belangrijk om heel veel liefde en aandacht te brengen naar je bekkengebied. Om de  relatie met je seksuele energie weer te herstellen. 

Dus; adem naar je bekken, je baarmoeder, je vagina, en zeg zachtjes tegen jezelf: ik ben een sensuele vrouw. Ik ben een seksuele vrouw. 

Tips voor een beter seksleven

Dit waren drie tips die jij direct kan toepassen. Heb jij geen zin in seks? Begin dan bij jezelf! Als je weinig verbinding ervaart met je sensuele en seksuele zelf kun je ook weinig zin in seks ervaren.

Wil je nog meer tips, begeleid met een video en/of een begeleide meditatie? Meld je dan aan voor mijn gratis Oh My Goddess Beginner’s Guide.


BewarenBewaren

BewarenBewaren

Ik ben Andrea Davelaar. Oprichter en eigenaar van Oh My Goddess. Sensualiteit en seksualiteit zijn de grootste energiegevers van mijn leven! 

Ik begeleid moeders van geen zin in seks, naar een diepe connectie met je eigen sensualiteit en seksualiteit. Wetende dat élke vrouw een Goddess in zich heeft, duik ik samen met jou diep in je body, mind, soul om de verbinding met jouw ‘zin in seks’ terug te vinden. 

Ik doe dit op basis van 1-op-1-coaching en ik heb een prachtig online programma Return to Pleasure: Summer Sensuality. Dit programma start op 1 juli en op 1 augustus opnieuw. Kijk hier voor meer informatie! 

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen