Waar ben je naar opzoek?

Wat je nog niet wist over kinderliedjes (of toch wel?)

2 minuten lezen Anne
Wat je nog niet wist over kinderliedjes (of toch wel?)

Olifantje in het boooohhhooossss’, schalt het door ons huis. En niet enkel de eerste zin, maar moeiteloos het hele lied. Net twee jaar oud is de kleine smurf…..

Wonderbaarlijk

Wonderbaarlijk vind ik dat; kinderen die als een dolle kinderliedjes leren. In eerste instantie weet ik dit aan een uiteraard ongekende intelligentie en muzikaal talent van mijn dochter, toen ze met amper twee jaar oud beter kon zingen dan kon praten.

Even later werd mijn verklaring aangevuld met het feit dat jonge kinderen nou eenmaal veel minder aan het kleine, schattige hoofdje hebben dan wij volwassenen en daardoor beter kunnen concentreren op het ‘instuderen’ van een prachtig lied.

Het is gewoon precies hetzelfde!

Mijn dochter had geen ultiem, aangeboren muzikaal talent. Kinderliedjes zijn namelijk gewoon allemaal hetzelfde! Tevens schaam ik mij dat dit voor de hand liggende feit mij nooit eerder is opgevallen, maar uit een snel en kort onderzoekje onder vriendinnen en mede-moeders, blijkt dat ook zij dit nooit eerder is opgevallen.
Toch is het dus echt zo. Kinderliedjes zijn hartstikke nep. Kopieën. Ook wel met een chique woord ‘contrafact’ genoemd.

Een contrafact is een lied met een nieuwe tekst op een bestaande melodie. In mijn hoofd begin ik druk te graven naar de liedjes die mijn dochters en ik altijd in de eerste jaren van hun leventje zongen. Glimlachend kom ik tot de conclusie dat het waar is en ik verwonder me er ècht over dat het me niet eerder is opgevallen. Oké, ik ben dan niet zo’n muzikaal wonder, maar dit kan iedereen horen, toch?

Klein onderzoek wijst uit dat in de geschiedenis van het lied veel contrafacten voorkomen. Zo zijn bijvoorbeeld in het liedboek voor de kerken liederen te vinden met teksten van twintig-eeuwse schrijvers op veel oude psalmmelodiën. Ook het Wilhelmus is een contrafact. Heel slim natuurlijk wanneer je veel mensen wilt laten meezingen of in ieder geval het idee wil geven dat ze meezingen. Zo dus ook met kinderliedjes.

Over welke liedjes hebben we het dan?

Ik zie voor me hoe je nu je wenkbrauwen optrekt en in je hoofd de kinderliedjes afgaat waar ik het dan over zal hebben. Heb je ze al ontdekt?

 • ‘Olifantje in het bos’, ‘Twinkel twinkel kleine ster’ en ‘Abcdefg’ zijn bijvoorbeeld op de melodie van ‘Altijd is Kortjakje ziek’.
 • ‘Op een klein stationnetje’ op de melodie van ‘Op een grote paddenstoel’
 • ‘O wat zijn we heden blij’ op de melodie van ‘Daar was laatst een meisje loos’
 • ‘Zwarte Piet ging eens fietsen’ op de melodie van ‘Zie ginds komt de stoomboot’

Zeg eens eerlijk, wist jij dit? En weet je er wellicht nog meer??

Reacties
 • Vicky-Leigh zei

  Ik wist ze eigenlijk al allemaal maar was er ook sprake van plagiaat?! Ik kan er persoonlijk niets over vinden. Kan iemand mij dit vertellen?! Ik moet dit weten voor een school opdracht. Alvast bedankt. 🖤

 • Anoniem zei

  Vader Jacob en smakelijk eten.
  Ook schaapje schaapje heb je witte wol kun je prima meezingen op de melodie van twinkel twinkel 😉

 • Merel zei

  Wist het, maar eerlijk gezegd alleen omdat ik het laatst op tv zag haha. Alleen zie ginds komt de stoomboot en zwarte Piet ging uit fietsen wist ik uit mezelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen