Waar ben je naar opzoek?

Wanneer één van je ouders dement wordt

2 minuten lezen admin Love2BeMama
Wanneer één van je ouders dement wordt

Wanneer één van je ouders dement wordt/is? Hoe ga je daarmee om? 1 op de 5 mensen krijgt tegenwoordig dementie. Mijn moeder behoort tot 1 van deze mensen. Zij kampt al enige jaren met Alzheimer. Wanneer één van je ouders dement wordt doet dat veel pijn. Vanaf de zijlijn kijk je toe en vraag je je af hoelang dat nog ‘goed’ gaat…

Vreselijke ziekte

Een sluipende ziekte die langzaamaan er voor zorgt dat je moeder, je moeder niet meer is. Er voor zorgt dat zij veranderd in een ander mens, een ander persoon. Stil, passief, niet meer mee kunnen doen in een gesprek, herhalen, vergeten en nog zoveel meer wat zij niet meer kan of doet, wat mijn moeder vroeger wel deed, en deze nieuwe persoon niet of juist wel doet. 

Eerst samen, nu alleen

Het is hartverscheurend om te zien. Vooral wat het doet met mijn vader, en met hun als man en vrouw. 50 jaar getrouwd, zoveel samen gedeeld en gedaan en dan opeens ben je alleen in een huwelijk. Moet je zelf beslissingen nemen in plaats van met zijn tweeën. Ben jij degene die zorgt voor je vrouw, en je zorgen maakt om je vrouw.

Veel verdriet

Het doet mij verdriet als dochter, dat mijn moeder zo boos doet tegen hem, om niets. Hij krijgt de wind van voren. Het doet mij verdriet om te zien dat mijn vader in korte tijd ouder is geworden, van de zorgen en van het zorgen. 

Vader- dochter band is sterker dan ooit

Maar er is ook een mooie kant. De band met mijn vader is nu intensiever dan ooit. Ik heb goede, emotionele gesprekken met hem, ga alleen met hem uit eten (dit deden wij nooit!) of lunchen. Ik bel hem, stuur hem een appje in plaats van mijn moeder. 

Het is moeilijk om vooruit te kijken. Hoe lang gaat het goed, hoe lang kan mijn vader het zorgen aan, wanneer is het moment dat mijn moeder niet meer thuis kan blijven wonen.
Het proces is niet te voorspellen, het sluipt er langzaam in, de achteruitgang.

Lees ook: Te zwaar of te licht bij geboorte? Grotere kans op ouderdomsziekten

Ik mis haar nu al…

Gelukkig herkent mijn moeder ons nog allemaal maar ook dat moment gaat een keer komen. Dat zij niet meer weet wie ik ben, of niet meer weet wie haar kleinkinderen zijn. Ik moet er nog niet aan denken, dan breekt mijn hart.

Ik probeer de mooie momenten te koesteren ook al vind ik dat erg moeilijk omdat mijn moeder, mijn moeder niet meer is. Ik mis haar, nu al, terwijl ze er nog is. 

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties
  • Anneke van Bunnik zei

    In 2013 werd bij mijn man Alzheimer vastgesteld. Gedurende 6 jaar heb ik voor hem kunnen zorgen maar op een gegeven moment werd hij agressief, liep weg, er waren momenten dat ik hem niet meer kon bereiken, hij trok zich dan in zichzelf terug. Toen heb ik aangegeven dat het niet meer ging thuis en binnen een week kwam er een plaats vrij in een verpleegtehuis, 20 km bij mij vandaan. Sinds 5 maanden woont hij daar nu en het is goed dat ik het heb gedaan. Een maand voordat hij uit huis ging hebben we ons 50 jarig huwelijk nog gevierd al snapte hij daar al niets meer van. In de loop van de zes jaren dat ik voor hem zorgde verdween de man waarop ik verliefd werd, ik hou nog wel van hem maar op een andere manier. Gelukkig ben ik altijd een zelfstandige vrouw geweest en dat helpt mij nu door deze periode heen. Mijn kinderen en kleinkinderen wonen vlakbij, mijn broer woont in de buurt, goede vrienden staan voor mij klaar, dat geeft mij de moed om door te gaan. Het is vreemd om alleen te zijn, ik dacht dat ik het heel erg zou vinden maar mijn leven gaat ook door en ik red me prima zo. Voor mijn kinderen vind ik het heel erg dat zij hun vader missen en komt de plaatsing in het verpleeghuis harder aan dan bij mij. Ik heb hem van dichtbij langzaam van mij weg zien gaan. Voor iedereen die dit mee maakt heel veel sterkte en geniet van de mooie momenten die er nog zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen