Waar ben je naar opzoek?

Waarom kinderen naar de tandarts moeten (+ 5 tips van een moeder)

2 minuten lezen Malu Latumeten Malu Latumeten
Waarom kinderen naar de tandarts moeten (+ 5 tips van een moeder)

Het was weer tijd om ‘tandjes te tellen’ voor Yael, zoals wij naar de tandarts gaan noemen voor hem. Dat doen wij in de tandartspraktijk waar ik zelf ook werkzaam ben (niet in wit pak maar op de financiële administratie). Zelf heb ik ‘t er nog altijd niet op; dat in DE STOEL liggen en hoewel ik het wel doe, ben ik bij lange na niet zo stoer als Yael dat is. Hij loopt haast flierefluitend de behandelkamer in en uit. Hij komt er dan ook al van piepkuiken af aan, dat scheelt wellicht. Toch had ik nooit kunnen hopen dat dit zó goed zou gaan gezien het ‘tandenpoets-debacle’ dat wij vroeger elke dag hadden… In deze blog dan ook een pleidooi waarom kinderen naar de tandarts moeten + 5 tips van mij als moeder.

Tandartsbezoekjes waren vreselijk

Met kinderen naar de tandarts gaan: hoe ervaar jij dat? Ik krijg nu nog klotsende oksels als ik terugdenk aan de tijd dat Yael een peuter was. Zie maar eens een luid krijsend, rood aangelopen, peuter kind in bedwang te houden en ook nog eens een borstel over die tandjes te halen. Vaak heb ik aan onze buren gedacht; het moet geklonken hebben alsof we hem heel wat aandeden. Toch hielden we vol (in de houdgreep) omdat ik weet hoe belangrijk een goede mondgezondheid is. 

Mijn tip aan ouders met soortgelijke krijsende, tandenborstel-weigerende, peuters is dan ook: ZET DOOR! En onthoud als het zweet van je voorhoofd gutst en het huilen je nader staat dan het lachen; tandenpoetsen (zelfs in een kleine judo-houding 😉) is niet zielig. De eventuele gevolgen van dit niet doen zijn dit wel. 

Nu vindt hij het leuk

Hoe anders gaat het nu; nu Yael zeven jaar is weet hij dat elke dag tandenpoetsen geen ‘keuze’ is maar een ‘moetje’. Ook het ‘tandjes tellen’ vandaag gaat weer zonder morren; tandarts Nicky wacht ons al op in de behandelkamer en Yael geeft haar een high five. Dan klimt hij de behandelstoel in. Vroeger lag hij op mijn buik, nu durft hij dit al alleen. Hij krijgt een grappige zonnebril op tegen het licht van de felle lamp en mag zijn mond openen. Op een speelse manier wordt er geteld hoeveel tanden hij al heeft en ondertussen kijkt de tandarts of alles er goed uitziet. Hij heeft al vier ‘grote mensen’ tanden én er komt een nieuwe kies door. Eindoordeel: alles ziet er top uit, nul gaatjes én twee stickers verdiend!

Waarom kinderen naar de tandarts moeten

Yael bezoekt twee keer per jaar tandarts Nicky voor een controle. Helaas geldt dit niet voor veel andere kinderen in Nederland. Volgens onderzoek, uitgevoerd in september 2019, gaan 600.000 Nederlandse kinderen niet naar de tandarts. Dit zijn 12 miljoen melktandjes die niet regelmatig gecontroleerd worden. Ik schrik hier van en vraag mij oprecht af waarom deze kinderen geen tandarts bezoeken. Weten hun ouders niet dat dit hen, tot hun kind 18 jaar is, niets kost? 

En als geld niet de reden is, wat dan wel? Tijdsgebrek? Onwetendheid? Een tandartscontrole duurt niet langer dan tien minuten. Een kleine investering in iets wat zó belangrijk is. Een veelgehoorde reactie is ‘dat het “maar” melktandjes zijn’; maar onbehandelde gaatjes in een melkgebit kunnen zorgen voor pijnklachten en zelfs het blijvend gebit aantasten. Met kinderen naar de tandarts gaan, en de halfjaarlijkse controles zijn dus erg belangrijk.

5 poetstips van een moeder

Hieronder vindt je wat praktische poets,-& voedingstips om het net even wat makkelijker te maken:

Zoet-momenten

Een zoetmoment is een moment waarop je iets eet of drinkt (wat dus niet per definitie zoet hoeft te zijn!). Dit zijn dus vaste eetmomenten als het ontbijt, lunch en avondeten, maar bijvoorbeeld ook dat bakje chips dat je tussendoor weg snaait of zelfs dat ene dropje. Tandartsen adviseren maximaal 7 van deze zoet-momenten te hebben op een dag. Water en thee zonder suiker kunnen de hele dag door worden gedronken! Geef ranja of vruchtensappen liever in combinatie met een zoet moment in verband met de suikers en zuren die hier in zitten.

Drinken in bed

Geef kinderen geen bekers melk of ranja mee naar bed. Water voldoet prima bij dorst s’nachts. Anders is namelijk alle moeite van het ‘judo/poets-gevecht’ in de avond voor niets geweest.

Na-poetsen

Tandartsen adviseren ouders het gebit van hun kind, zeker tot een leeftijd van 10 jaar, na te poetsen. Het is voor kinderen namelijk erg moeilijk om dit voor die tijd zelfstandig te doen. Dit heeft zowel een motorisch aspect evenals het feit dat ze wellicht wat haastig poetsen (voor hen is immers alles leuker dan poetsen!) en zo plekjes missen.

Poetshouding

Zelf vind ik het handig om Yael’s hoofd in mijn schoot te leggen met poetsen. Doordat zijn hoofd zo wat naar achter kantelt kan ik alles goed zien en overal goed bij!

Afleiding

Zorg voor afleiding! Zing een (tanden) poetsliedje of, wellicht minder pedagogisch verantwoord maar daarom niet minder effectief, laat ‘een filmpje zien op je mobiel. Het doel heiligt de middelen zullen we maar zeggen. In ieder geval tot die krijsende peuter beseft dat poetsen ‘geen keuze is maar een moetje’! 😉

Hoe gaat het tandenpoetsen bij jou thuis? Is het een klein gevecht elke dag of lukt goed poetsen zonder problemen? Ik ben benieuwd!

Malu Latumeten

Ik ben Malu, getrouwd met Gino en mama van Yael (geboren in 2012).
In mijn blogs lees je over wat mij bezig houd in mijn dagelijks leven als werkende mama met een zoontje met autisme en TOS.
Direct, open en met altijd een vleugje humor en zelfspot.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen