Waar ben je naar opzoek?

Waarom het oké is om als moeder soms bang te zijn

2 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Waarom het oké is om als moeder soms bang te zijn

Veel moeders die ik zie in mijn praktijk, zijn vaak angstig. Omdat ze bang zijn dat hun kindje iets overkomt. Of dit nu is, door hun toedoen of die van een ander: de angst is echt en alomvattend aanwezig. Als je vaak leeft in angst, heb je een niet aflatend gevoel van opgejaagdheid, je hebt regelmatig hartkloppingen en je slaapt slecht. Dit laatste verergert het probleem ook nog eens.

Moeders en angsten

Als je slecht slaapt (en dan heb ik het niet over drie nachten), vermindert onder andere je relativeringsvermogen. Dit vermogen heb je soms even heel hard nodig, als je in paniek bent. Omdat het je kan kalmeren en weer met beiden benen op de grond zet. Als je niet of weinig slaapt, gaat dit relativeringsvermogen op de schop en heb je dus nog meer last van je angsten. Hierdoor ga je ook weer minder goed slapen, omdat je soms in paniek wakker schrikt ’s nachts. Voor je het weet, beland je in een vicieuze cirkel.

Vanuit de oertijd zijn we als mens geprogrammeerd om op drie manieren op angst te reageren: bevriezen, vechten of vluchten. Welke van de drie je ook (onbewust) kiest, je accepteert je angst niet. Je bevriest, vecht er tegen of rent ervoor weg. Beiden is heel begrijpelijk, want angst voelt onaangenaam. Het is nu eenmaal geen fijne emotie om te ervaren. Logisch, dat je brein er van weg wil gaan. Echter, op het moment dat je dit doet, negeer je eigenlijk het probleem en komt de angst uiteindelijk als een boemerang weer bij je terug. Soms heviger, dan dat de angst hiervoor was.

Wat is dan de oplossing?

De oplossing is, om ruimte te geven aan die angsten. Door ze te gaan accepteren voor wat ze zijn: emoties. Niks meer of minder. Het zijn “maar” gevoelens die van tijdelijke aard zijn. Want ook die angst gaat weer voorbij. Niks is voor eeuwig, dus ook de angstige gedachten niet. Je kan leren om ze te gaan accepteren, in plaats voor er steeds voor te vluchten of er tegen te vechten. Ik weet hoe moeilijk het is voor moeders, om hiermee om te gaan. Als ik mama’s laat kennismaken met mindfulness gaat er een wereld voor ze open. Want deze moeders worden niet alleen ze verlost van die verstikkende angst, ook kunnen ze er veel beter mee omgaan, als ze ooit weer een angstige of andere negatieve gedachten krijgen.

Het is normaal om soms bang te zijn

Het is dus oké, om soms angstig te zijn. Het is niet het einde van de wereld. Sterker nog: het is volkomen normaal! Je bent mama geworden, je hebt een enorme verantwoordelijkheid gekregen voor je kindje(s) en dat is niet niks. Je wordt er dagelijks mee geconfronteerd en je doet er alles aan om er altijd voor je kindje(s) te zijn en ze te beschermen. Dat maakt je dus een heel goede moeder. Laat je niet stigmatiseren, je bent geen rare moeder als je af en toe angsten ervaart. Iedere moeder heeft ze, maar niet elke mama praat erover. Doe dit wel! Begin er vandaag nog mee. Deel het met je partner, een goede vriendin, je zus. En als je merkt dat je er met hen niet uitkomt, mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen gaan we werken aan je angsten, zodat ook jij weer kan ontspannen en lekker kan slapen, s ’nachts.

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen