Waar ben je naar opzoek?

Vrouw wil maar één ding: géén kinderen…

2 minuten lezen Anne
Vrouw wil maar één ding: géén kinderen…

Holly Brockwell weet al op jonge leeftijd heel zeker dat zij geen kinderen wil krijgen. Zo zeker dat zij heel graag een sterilisatie wil. Op haar 26ste besluit ze dat het moment daar is en klopt aan in het ziekenhuis om geopereerd te worden. Daar stuit zij echter enkel op tegenwerking en ongeloof.

> Lees ook: Waarom rammelen mijn eierstokken niet…?

Te jong

Verschillende artsen weigeren om haar te helpen. Ze vinden de vrouw te jong om al zo’n drastische beslissing te nemen. Zo krijgen zij en haar vriend ook een voorstel om hem een vasectomie te laten ondergaan . Dit omdat deze ingreep bij een man onomkeerbaar is, maar bij een vrouw niet. Woest is Holy en onacceptabel vindt zij. Waarom mag zij geen baas zijn over haar eigen lichaam? En zo vecht zij door. Vier jaar lang vecht zij voor wat ze zo graag wil en vorig weekend is haar wens eindelijk vervuld.

Kritiek

In haar ‘overwinningsroes’ deelt de dolgelukkige Holy haar verhaal in de Britse media. Iets wat zij wellicht beter niet had kunnen doen. Van alle kanten vallen mensen – en met name vrouwen – over haar heen en haar aan. Zowel in ‘real life’ als via social media en haar eigen privé accounts ontvangt zij bergen met kritiek. En die kritiek is niet mals.
Haar woorden “Vandaag weet ik eindelijk zeker dat ik nooit kinderen zal krijgen”, schieten bij menigeen in het verkeerde keelgat. Zo wordt ze onder andere weggezet als ‘ongevoelig’ naar vrouwen toe die een zeer grote kinderwens hebben, maar nooit een kind op de wereld zullen zetten. Tevens zijn veel mensen boos omdat de ingreep betaald is door de Britse gezondheidszorg. Holly vindt dit onzin. De Britse gezondheidszorg betaalt bijvoorbeeld ook voor de pil of het bestrijden van bijwerkingen daarvan. Of voor een medisch traject voor een kinderwens. “Al deze kosten zullen ze voor mij in de toekomst dus niet hebben“, aldus Holly.

Baas in eigen buik

Volgens Holly legt de verhitte discussie precies de vinger op de zere plek. “Ik begrijp hun bezorgdheid, maar de onwil om mij beslissingen te laten nemen over mijn eigen lichaam kadert in een veel groter debat: waarom hebben patiënten zo weinig te zeggen over hun eigen lichaam? Zeker als het op vrouwen aankomt. Onze lichamen en baarmoeders worden al veel te lang als publiekelijk eigendom beschouwd.”

En toch is dit een interessante gewaarwording. Wanneer je als vrouw niet via de natuurlijke weg zwanger kunt raken, maar daarvoor de medische weg bewandelt en dus de natuur ‘een handje helpt’, is dat voor een groot deel algemeen geaccepteerd. Niemand -een uitzondering daargelaten- zal je aanvallen dat je een handje geholpen wordt om je (kinder)wens in vervulling te laten gaan. Wanneer je besluit om proberen zwanger te raken via de medische molen is en niemand die zegt: “Mevrouw wij vinden u eigenlijk wat te jong voor deze drastische beslissing. Het krijgen van een kind is een onomkeerbaar feit. Wellicht moet u er nog even wat langer over nadenken en wellicht helpen wij u wel helemaal niet.”

Omgekeerd ligt dit dus klaarblijkelijk een stuk gevoeliger. Maar waarom zou je de natuur niet ook een definitief handje mogen helpen als je juist alles behalve kinderen wilt……?

Bron beeld: Pixababy

Reacties
 • L zei

  Ik vind het ronduit ‘belachelijk’ dat er mensen zijn die haar hiervoor ‘aanvallen’. Juist goed dat ze de media heeft opgezocht, het lijkt wel taboe om geen kinderen te willen. Dit is welliswaar een beslissing waar je niet van terug kan komen, nou en! Laat deze mevrouw!!!

  Iedereen beslist zelf of deze een kinderwens heeft of niet.

  Helaas heeft niet iedereen het geluk wanneer deze een kinderwens heeft om zwanger te raken zonder medische ingrepen of dat het dan ook niet lukt, dat vind ik zeer spijtig voor ze.
  Maar ik vind het ook zeer spijtig dat de ‘geen kinderwens’ niet geaccepteerd lijkt te worden.
  De wereld lijkt wel zo alsof iedereen een kind moet baren, houd toch op zeg.
  Gewoon doen waar jij je goed bij voelt, zwanger worden, niet zwanger worden.

 • Bianca zei

  Jammer voor die ze niet kunnen krijgen maar zij is toch baas over haar lichaam !!
  Kan toch als ze het niet wil ??
  Ze heeft gelijk in alles wat ze zegd !!

 • José zei

  vasectomie is omkeerbaar, niet onomkeerbaar 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 8 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 8 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 8 maanden geleden
 • 4 minuten lezen