Waar ben je naar opzoek?

Voor het eerst op vakantie met je kindje(s) – deel 2

15 minuten lezen Marian Alons
Voor het eerst op vakantie met je kindje(s) – deel 2

Ik herinner me het moment nog goed dat we voor het eerst op vakantie waren met onze dochter. Ik zat een beetje te dagdromen en toen ik ‘ontwaakte’ zei ik: “Ik vind het bijna eng om te zeggen, maar ik voel me bijna gelukkig.” Dat was een enorme openbaring voor mij, weet ik nog. Omdat ik me al maanden niet meer happy had gevoeld. Mijn man en ik besloten ondanks mijn postnatale depressie toch op vakantie te gaan. Het voelde vooraf als een enorme berg; hoe vaak ik aftellend naar die vakantie niet gedacht heb: “Ik lijk wel gek! Dit kan ik niet!

Mocht je ook geen lucht krijgen en denken: ‘ik kan dit niet’, dan heb ik goed nieuws voor je. Jawel, jij kun dit ook! Hieronder volgen tips waarmee je de vakantie in goede banen leidt en er zelfs nog van kan genieten ook!

Tips voor een relaxte vakantie

Tip 1: Relax and go with the flow

Want hoe graag je de hele situatie ook wilt controleren: dat kun je simpelweg niet. Dus stop met daar bakken energie in te stoppen. Ja, je kindje gaat ongetwijfeld huilen op de meest onhandige momenten. Ja, je zult met je handen in het haar zitten minstens één keer tijdens je reis ernaartoe. Maar eenmaal daar, ben je al die stress weer vergeten.

Tip 2: De nachten na een vliegreis kunnen lastig zijn, houd hier rekening mee

Ze moeten wennen aan hun nieuwe bedje en je kindje kan na zo’n vlucht erg overprikkeld zijn van alle indrukken. Dat betekent dat ze niet zo makkelijk in slaap komen, omdat ze alles moeten verwerken wat ze hebben meegemaakt. Geen nood, een beetje wiegen en zingen doet wonderen. Het is bij ons na alle keren vliegen, na een à twee nachten meestal alweer over. Het is heel normaal, ik hoor het vaak van moeders die vliegen met hun baby. Gooi dat schuldgevoel het raam uit, nergens voor nodig. Ook jullie hebben vakantie nodig en dat betekent niet dat je bij je tante op de buurcamping hoeft te gaan zitten als je dat niet wilt.

Tip 3: Koop een stuk verduisteringsstof en neem dit mee

Wat ik zelf echt een must have vind voor op vakantie, is een stuk verduisteringsstof. Niets zo irritant als wanneer je kindje eindelijk slaapt en je vervolgens om vijf uur ’s morgens alweer wakker wordt, omdat er van die dunne witte doorschijnende gordijntjes voor de ramen hangen. Neem in datzelfde tasje ook tape en veiligheidsspelden mee, zodat je bij aankomst alles bij de hand hebt om meteen de ramen te verduisteren en jullie na zo’n inspannende reis allemaal lekker kunnen gaan slapen.

Tip 4: Je MaxiCosi hoeft echt niet mee op vakantie

Ik snap dat als je een autovakantie gaat maken, je deze uiteraard meeneemt. Maar als je gaat vliegen, is dat echt niet nodig. Onze kleine zit vaak gewoon op de grond te spelen of kruipt/loopt door het gangpad. Ja, sommige mensen zullen daar hun wenkbrauwen voor optrekken en ja, sommige mensen zullen het afkeuren. Daar heb jij niets mee te maken. Jij wilt dat deze vlucht voor jullie alle drie aangenaam verloopt, dus dan heeft het weinig nut om je kind aan zijn of haar stoel vast te pinnen met alle dramatische huilsessies tot gevolg. Zet je blik op oneindig en gewoon doen.

Tip 5: Neem een buggy mee die plat kan

Dit is echt ontzettend handig, want waar je ook bent op vakantie, je baby kan een slaapje doen. Soms red je het niet om op het middagdutjes-tijdstip terug te zijn in het hotel, geen probleem. In zo’n buggy laat je je kleintje lekker slapen met een luchtdoorlatende doek eroverheen en ondertussen kunnen papa en mama even lunchen.

Lees ook: 10 x vliegen met je dreumes

Tevens is het belangrijk om te weten dat alleen kleine en inklapbare kinderwagens en buggy’s mee mogen tot aan de gate van het vliegtuig (ze noemen ze ook wel paraplu-buggy’s). Alleen deze kleine buggy’s (van bijvoorbeeld het merk Koelstra, Maclaren, enzovoort) mag je meenemen tot aan de deur van het vliegtuig. Vanaf dat punt worden ze door de medewerkers van de vliegmaatschappij in het ruim gelegd, bij de andere bagage.

Alle andere wagens moeten verplicht ingecheckt worden, wat mijns inziens zonde is, want je wagen komt niet ongeschonden uit zo’n vlucht (trust me, ik heb ze gekrast en gekweld op de bagageband voorbij zien komen). Verder loop je de hele tijd met je baby op je arm of in de draagzak. Ik vind zo’n buggy op het vliegveld ideaal. Je kunt lekker overal naartoe wandelen en er tassen aan hangen, plus je baby kan er lekker in slapen. Ideaal dus.

Tip 6: Neem genoeg schone setjes kleding en hydrofiele luiers mee

Hoe oud je kindje ook is, die dingen zijn zo ontzettend handig. Je kunt je kindje erin wikkelen, je kunt ze als spuugdoek gebruiken, er een afdekschermpje van spannen tegen de prikkels in hun omgeving, you name it. De setjes kleding zijn een life saver, want je zult net zien dat je baby op 10 kilometer hoogte ineens een exploderende poepluier heeft, die zijn weerga niet kent. Plus, pak voor je partner en jezelf ook een schoon shirtje in, rol het op en stop het in de luiertas. Hoe vaak ik niet ondergespuugd of -gepoept ben tijdens zo’n vlucht! Heerlijk om je daarna op te frissen en een schoon, niet zuur ruikend, T-shirt aan te trekken!

Tip 7: Neem genoeg water en flesvoeding mee in de handbagage

Je mag normaal gesproken, als je gaat vliegen, geen grote flessen water meenemen. Alles onder de 100 milliliter is geoorloofd, de rest moet in het bagageruim. Voor kleintjes gelden andere regels. Uiteraard verschilt dit ook weer per luchtvaartmaatschappij, maar de meeste laten je in ieder geval drie flesjes water meenemen. Ja, ze hebben water aan boord van elk vliegtuig. Maar better safe than sorry.

Daarnaast is het ook fijn, dat als je midden in de nacht bij je vakantiebestemming aankomt en je het water daar uit de kraan niet kunt drinken, je toch nog wat extra’s achter de hand hebt voor de nacht. Flesvoeding mag gewoon mee, ze hebben er speciale testmethodes voor om te testen of je water en poedermelk niet stiekem is geïnfiltreerd met drugs. Zo plaatsten ze stripjes in de flessen van ons meisje en werden onze handen afgeboend met een roller. Dan moesten we een minuut wachten en kwamen ze ons melden dat we door mochten lopen. Dat stelt echt niets voor.

Tip 8: Jetlags vallen reuze mee

Jetlags zijn een hot topic onder nieuwbakken ouders die willen gaan reizen met hun kleine spruit. Ja, het is lastig om van tijdzone te veranderen, uiteraard komt hier wel het één en ander bij kijken. Maar het is echt geen drama. Ons meisje sloeg zich er met vlag en wimpel doorheen. Ze werd weleens wakker ’s nachts (net als wij natuurlijk), maar viel uiteindelijk na een brabbelsessie vanzelf weer in slaap. Ik hoefde er niets voor te doen in ieder geval.

Lees ook: Kindvrije zones in vliegtuigen? Ja, logisch!

Wijzelf lagen vervolgens wel naar het plafond te koekeloeren. “Als zij maar slaapt”, zeiden we dan tegen elkaar. Naast verduisteringsstof is er nog een belangrijke tip die ik je wil meegeven. Pak op je vakantiebestemming meteen het nieuwe ritme van daar op. Ontbijt op de nieuwe lokale tijd en houd het tijdschema van thuis aan. Hoe meer routine en regelmaat je kleintje heeft, hoe beter het voor jullie allemaal is.

Zo’n reis is een onderneming, maar wordt veel makkelijker als jij en je baby weten waar jullie aan toe zijn. Kindjes passen zich makkelijk aan de nieuwe tijdzone aan. Makkelijker dan je denkt. Laat je kindje meteen in de nieuwe tijdzone haar middagdutje doen. Ging ze hiervoor om 12.00 uur ‘s middags slapen? Dan doet ze dat in de nieuwe tijdzone dus ook. Dan kunnen jullie even bijtanken of zelfs even meeslapen.

Tip 9: Zoek een rustig hoekje op

Tijdens de reis is het voor jullie als gezin ook belangrijk dat je je op het vliegveld af kunt zonderen, als je daar behoefte aan hebt. Bijvoorbeeld als je borstvoeding wilt geven of je kleintje even op je gemak in slaap wilt krijgen. Dus zoek een rustig hoekje op, waar niet allemaal winkels en veel mensen zijn. Elk vliegveld heeft zo’n hoek. Rustig rondwandelen en voor je het weet, heb je er eentje gespot.

Soms zitten daar zelfs nog stopcontacten ook en kun je je telefoon of tablet meteen nog even bijladen voor vertrek. Een grote sjaal onder in de buggy kan uitkomst bieden als afscherming tegen prikkels van buitenaf. Als je buggy plat kan, kan je kindje daar even lekker een dutje in doen. Soms is het geen slaapjestijd, dan kun je je kindje laten rondkruipen in dat rustige gedeelte of even samen vliegtuigen spotten. Dat is, naarmate ze ouder worden, helemaal te gek voor die kleintjes. Het opstijgen en landen. Ze kijken dan hun ogen uit en jij zit er lekker naast mee te genieten.

Tip 10: Neem ook een replica van de lievelingsknuffel mee

Menig ouder kent het wel, de lievelingsknuffel van je kindje moet overal mee naartoe. Te schattig. Deze knuffel kun je niet kwijtraken, dat veroorzaakt grootschalige drama’s en dat wil je niet. In de eerste plaats niet voor je baby, maar ook niet voor jezelf (lees: oorverdovend gehuil). Mijn advies is dan ook: koop een replica van de lievelingsknuffel en stop die in je eigen handbagage. Zo heb je er altijd eentje bij de hand en je kleintje weet echt niet dat het een andere beer/pop/konijn is dan voorheen. Je voorkomt een hoop drama en bent ook wat minder gestrest over dingen kwijtraken.

Tip 11: Start een avondritueel

Als je dit nog niet doet, raad ik je aan er zo snel mogelijk mee te beginnen. Start een avondritueel voor je kindje. Dit kan van alles zijn. Zo kun je elke avond hetzelfde liedje laten horen, badderen/wassen en elke avond hetzelfde boekje lezen of slaapliedje zingen. De opties zijn legio, dus kies vooral iets wat bij jou en jullie kindje past. Zo weet hij of zij altijd wat de bedoeling is, vlak voor het slapengaan.

Lees ook: Onze rituelen voor het slapen gaan + tips

Je zult zien dat ze hierdoor ook veel makkelijker gaan slapen, omdat ze snappen wat er moet gaan gebeuren. Wij doen dit al vanaf de geboorte, maar je kunt hier op elk moment mee beginnen. Dit ritueel komt heel goed van pas, als je gaat reizen met je kleine. Zo gingen wij bijvoorbeeld met zijn tweetjes naar een toilet met verschoonplank en speelden we het liedje dat we thuis ook altijd spelen, verschoonden haar, wasten haar, enzovoort. Toen deden we het slaapzakje aan en gaven we de fles op schoot.

Het vliegtuig was al donker, dus dat scheelde al. De eerste keer vliegen, sliep ze in zo’n wiegje aan de muur. Dus na het hele ritueel wenste we haar welterusten en sliep ze meteen in. Geen gedoe, geen urenlange huilsessies, niets aan de hand. Ze snapte precies wat de bedoeling was en ging gewoon slapen, zonder morren. Ik vond het voor ons het ultieme bewijs dat structuur en regelmaat bij ons kindje heel goed werkt.

Tip 12: Slapen in het vliegtuig

Zoals ik al zei, is het als je gaat vliegen heel handig om een stuk verduisteringsstof of een donkere sjaal mee te nemen aan boord. De lampen in het vliegtuig zijn vrij fel en de kans dat je kleintje in slaap valt met zoveel licht, is vrij klein. Ik wikkelde de sjaal om haar hoofdje heen (losjes, zodat ze genoeg zuurstof binnenkreeg) en wiegde haar heen en weer toen ze niet meer in het wiegje aan boord paste.

Soms was alleen op schoot wiegen niet genoeg en deed manlief haar in de draagzak; nog een essentieel iets om mee te nemen. Niet alleen voor aan boord van een vliegtuig, maar ook voor alle buggy-onvriendelijke plekken die je op vakantie wilt bezoeken. Dus je partner kan dan lekker door het vliegtuig wandelen met jullie baby en uiteindelijk valt jullie kleintje dan alsnog in slaap. Lekker dicht bij een van de ouders, al wiegend en jullie geur ruikend. Dat werkt altijd goed bij zo’n kleintje.

Tip 13: Neem alles wat je maar nodig kunt hebben voor je kleintje mee in je handbagage

Wat ik ook aan zou raden, is om de zetpillen, neusspray, sudocrème, druppels voor doorkomende tandjes, you name it, in je handbagage mee te nemen. Dit staat ook al op de inpaklijst en ik zal hier vertellen waarom je het altijd in je handbagage moet stoppen. Het is raar maar waar, maar onderweg gebeurt er altijd wel iets waardoor je iets nodig hebt en je kunt er beter méé dan óm verlegen zitten.

Lees ook: Op vakantie gaan maakt je kind slimmer

Zo plukten wij ons kleintje de ochtend van onze reis naar Los Angeles met 40 graden koorts, ondergespuugd en wel, uit bed. Dan denk je op zo’n moment ook: waarom moet dit uitgerekend vandaag gebeuren? Uiteindelijk is dat helemaal goed gekomen, maar mede dankzij de neusspray, de zetpillen en de donkere sjaal die we over haar heen hadden gespannen. Ik had toen niet geweten, wat ik zonder had gemoeten.

Tip 14: Oren klaren

Wellicht weet je dit allemaal al, maar ik vind dit toch een waardevolle tip om mee te geven. Als je opstijgt en gaat landen is het belangrijk dat je kindje goed drinkt. Zo kunnen de oren van je baby klaren en krijgen ze minder snel last van oorpijn. Ja, er zal altijd een moment zijn waarop ze net niet willen drinken of net in slaap zijn gevallen. Laat dat dan gewoon gebeuren, de kans dat er een dramatisch tafereel met een krijsende baby plaats gaat vinden, is echt niet megagroot. Keep calm!

Andere praktische zaken

Je kunt bij elke vliegmaatschappij vragen om de zogeheten bulkhead seats. Dat zijn de stoelen die iedereen altijd wil, maar nooit krijgt. Juist: die met extra beenruimte. Wacht niet tot het moment dat je op Schiphol komt, maar bel een paar weken van tevoren alvast op naar de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Vraag ze om deze bulkhead seats en laat ze die stoelen vast op jullie naam zetten.

Voordeel hiervan is, dat je geen discussies krijgt als je op Schiphol staat. Want zeg nou zelf, dan heb je ongetwijfeld al genoeg stressmomenten gehad. Ik vind die stoelen echt een zege. Je kindje heeft dankzij de extra beenruimte een plekje om te zitten en te spelen en ondertussen kun jij even ademhalen omdat hij of zij op die manier niet continu aan je vastgeplakt zit op schoot. Mochten de bulkhead seats niet aanwezig zijn in het vliegtuig, bijvoorbeeld bij kleinere maatschappijen of vluchten binnen Europa, dan zou ik vragen om een plek bij het raam. Je kindje heeft dan afleiding en kan lekker naar buiten kijken. Ook kan het fijn zijn om ertegenaan te leunen tijdens een slaapje.

Van tevoren haal je je waarschijnlijk allemaal rampscenario’s in je hoofd over wat er allemaal mis kan gaan tijdens de reis of de vlucht. Stop hiermee en stop vooral met je schamen naar andere mensen toe. Ten eerste kost dat je nodeloos veel energie, die je veel beter voor je baby en jezelf kunt gebruiken. Ten tweede snappen die mensen heus dat jij je baby niet willens en wetens laat huilen tijdens zo’n vlucht. Jullie kunnen er nou eenmaal beiden niets aan doen. Ten derde: je ziet deze mensen hierna nooit meer en hoeft je dus niet vervelend te voelen. Over een jaar zijn die mensen het allang vergeten en denken ze nooit meer aan jou of je jengelende baby.

Lees ook: 10x vliegtuig irritaties!

Ik las laatst over een echtpaar met baby, dat aan de dichtstbijzijnde stoelen om hen heen oordoppen met een briefje hadden uitgedeeld. Op dit briefje stonden excuses voor de wellicht nog komende overlast. Geestig bedacht moet ik eerlijk bekennen. Volgens mij alleen niet nodig, tenzij je dit zelf heel graag wilt doen natuurlijk.

Verdeel de reis in shifts

Wat wij zelf heel fijn vinden om te doen, is de reis onderverdelen in shifts. Dat kan in zowel de auto, als in het vliegtuig. Zo kan je man bijvoorbeeld vier uur rijden en dan wissel jij hem af. Maar ook in het vliegtuig kun je dit hanteren. Zo doet je partner bijvoorbeeld de eerste vier uur van de vlucht alle hapjes, flesjes, luiers, slaapjes en jij de tweede helft. Zo kunnen jullie tijdens een nachtvlucht om de beurt slapen en is er, behalve een duidelijke taakverdeling, ook een moment van rust en bijkomen voor jullie beiden. Vooral tijdens de nachtvluchten is dit fijn, zodat je allebei wat uurtjes slaap kunt pakken. Overdag ben je wel wakker, maar is het ook fijn als je je vliegtuigmaaltijd in ieder geval warm op kunt eten.

Alles is geoorloofd

De tablet is tijdens zo’n reis je beste vriend. Of je nou met de auto naar Zuid-Frankrijk rijdt, of met het vliegtuig naar de Caribbean vliegt. Je vult de tablet met de leukste filmpjes en de lievelingsspelletjes van je kleintje en tijdens de ergste crisismomenten is je hummeltje weer even stil en tevreden. In mijn ogen is tijdens zo’n vlucht alles geoorloofd om m’n baby te troosten of te entertainen. Ik ben vrij streng en consequent, vind ik. Maar tijdens zo’n vlucht laat ik de teugels vieren, omdat het simpelweg geen zin heeft om je als een rigide huisvrouw te gedragen. Daar worden niet alleen jij en je partner gestrest van, maar ook je kindje en dat wil je juist voorkomen.

Na de vlucht pak je je oude gebruiken weer op en is je baby zo weer in het gareel. Je hoeft echt geen bergen speelgoed mee te slepen aan boord. Voor zo’n kleintje is alles nieuw in het vliegtuig en dus is alles interessant voor ze. Van het tafeltje voor je dat open en dicht kan, tot het raampje waar eindeloos uit gestaard kan worden. Zo lag mijn baby urenlang te spelen met de oordopjes die je van de stewardessen uitgereikt krijgt, die mijn man boven haar hoofd had opgehangen. Ze kraaide erop los en was er uren zoet mee.

Al met al kan ik het alleen maar aanraden om met je partner en kindje(s) op vakantie te gaan, ook als je geen lucht meer krijgt. Juist zelfs. Omdat de afleiding, de verandering van omgeving en het doorbreken van ingesleten patronen, je ontzettend goed zullen doen. Je komt thuis immers minder makkelijk uit de sleur van je depressie, dan wanneer je ergens tussen de bergen zit of aan het strand. Je snuift de zeelucht op, ziet je kindje genieten van het spelen in het zand en ondertussen kun je even opladen.

Jezelf herpakken na zo’n intensieve periode is zo ontzettend belangrijk! Pak die rust, geniet intens van de quality time met je gezin en koester dat. Je maakt herinneringen voor de rest van jullie leven! Iets mooiers kan ik me bijna niet voorstellen!

Lees hier deel 1: Voor het eerst op vakantie met je kindje(s)

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen