Waar ben je naar opzoek?

De vloek die vergelijken heet

2 minuten lezen tilda Tilda Timmers
De vloek die vergelijken heet

Veel moeders vergelijken zichzelf constant met andere moeders op Instagram, Facebook of Snapchat. Als je sommige moeders op social media moet geloven, is elke nieuwbakken) moeder zielsgelukkig, super zelfverzekerd en ziet ze er altijd tiptop uit. Ze heeft geen last van post-partum kwalen, een uitgezakt lichaam of onzekerheden. Ze straalt van oor tot oor, vindt het moederschap het leukste wat er is en doet alles zonder pijn of moeite. Herkenbaar?

Dit is totale onzin natuurlijk. Geen enkele moeder voelt zich na de bevalling meteen geweldig en vol zelfvertrouwen. De meeste moeders klooien maar wat aan en dat is heel normaal. De quote: “Die andere moeders doen ook maar wat”, is de meest gebruikte in mijn praktijk. Want echt, we doen allemaal maar wat! Het moederschap is nu eenmaal wennen, bij tijd en wijlen super zwaar en soms vindt je er gewoon geen snars aan. Als je na de zoveelste slapeloze nacht beneden komt, de was drie verdiepingen hoog opgestapeld ligt en je nog steeds niet in je skinny jeans past.

Lees ook: Stop! Jezelf te vergelijken met andere mama’s

Als je dan jezelf constant gaat vergelijken met andere moeders. Andere moeders die het ogenschijnlijk allemaal heel makkelijk afgaat, dan voel je jezelf een enorme mislukking. Dat is zo ontzettend zonde! Want je bent goed, precies zoals je bent. Er bestaat niet zoiets als de perfecte moeder, echt niet!

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: stop met vergelijken!

Laat ik een ding vooropstellen: stop met vergelijken. Waarom? Omdat die andere moeders geen reëel beeld geven van wat het moederschap is of zou moeten zijn in jouw ogen. Het gras is nu eenmaal altijd groener aan de overkant. Dus ook bij die andere moeders met hun feilloze uiterlijk en Pinterest-waardige huizen.

Het moederschap is wat je er zelf van maakt. Met alle ups en downs die daarbij horen. Niks meer en niks minder. Dus vergelijken heeft geen enkele zin! Die andere moeders hebben ook hun issues, trust me! Ook zij kibbelen met hun partner over wie nu weer de luier moet verschonen. Of waarom hij of zij er ’s nachts niet wat vaker uit gaat. Ook deze mama’s worstelen om weer hun zwangerschapskilo’s kwijt te raken, om hun draai te vinden in hun nieuwe rol als moeder. Alleen zie je dat niet op social media. Dit gebeurt achter de schermen!

Instagram-leventje

Ze gaan niet hun ondergekotste bed posten op Instagram. Of hun aangebrande aardappelschotel uit de oven, omdat ze die door het slaapgebrek waren vergeten uit de oven te halen. Dat zie je niet op Instagram. Helaas, want ik denk dat de wereld er een stuk leuker uit zou zien, als we allemaal wat minder competitief waren.

Lees ook: De 7 beste adviezen aan een onzekere moeder

Ik keek zelf vlak na de bevalling ook steeds naar hoe andere moeders het deden. Ik deed niks anders dan mezelf vergelijken met die andere moeders. Wat leverde me dat op? Niks. Een uitgeblust gevoel, een chronisch gevoel van falen en mijn zelfvertrouwen daalde met de dag.

Dus mijn advies is: stop met vergelijken, kijk naar wat jij kan. Wat er voor jou en je gezin op dat moment mogelijk is. En op sommige dagen, is er gewoon niet zoveel haalbaar. Omdat je uitgeput bent, je er klaar mee bent en gewoon met rust gelaten wil worden. Dat is heel begrijpelijk. Accepteer dit van jezelf. Morgen weer een dag.

De vloek die vergelijken heet

Herken je bovenstaande en wil je werken aan meer zelfvertrouwen en een groter gevoel van welbevinden mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl!

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen